10 невероятни факта за моржове

Jacob Bernard
С какво се хранят моржовете? 14 храни в... Открийте най-големия тихоокеански морж, улавян някога... Свидетели на упоритостта на един гладен полярен... Този морж е толкова огромен, че се издига... Гледайте как огромен морж се качва на средиземноморска... Можете да помогнете на учените да открият моржове от...

Моржовете са много характерни на външен вид животни, които живеят предимно в студените и ледени води на Северния полярен кръг. Не са най-популярните животни в света, за тях се знае много малко. Затова събрахме 10 факта за моржовете, които ще ви очароват.

1. Моржовете могат да свирят

Моржовете могат да издават широк спектър от звуци, но може би най-интересният от тях е, че имат способността да свирят. Други звуци, които можете да очаквате от морж, са ръмжене, ръмжене и щракане.

2. Моржовете планират, преди да се размножат

Отглеждането на малките изисква много енергия и ресурси, затова женските моржове отлагат имплантирането, докато не се уверят, че разполагат с всички ресурси и енергия, необходими за отглеждането на малките. Забавеното имплантиране означава, че женските не засаждат веднага оплодените яйца в стената на матката си.

При раждането си телето обикновено тежи около 130 килограма и обикновено е дълго около 4 фута. Доказвайки, че възпроизводството им е внимателно планирано, женските моржове раждат теле само веднъж на три години и държат това малко близо до себе си до три години.

3. Моржовете могат да правят орален секс на себе си

Хората не са единствените животни, които мастурбират, някои животни също са способни да го правят. Моржовете попадат в тази категория и могат да стигнат по-високо, като мъжките моржове могат да правят орален секс на себе си. Един от тях е бил забелязан да прави това в аквариум и със сигурност е предизвикал много реакции от страна на наблюдателите. Други животни, които се занимават със самостимулациявключват кучета, коне, лосове, дикобрази, слонове и др.

4. Моржовете използват бивните си като многофункционален инструмент

Бивните на моржовете служат за няколко цели както на мъжките, така и на женските екземпляри (да, и двамата имат бивни). две от най-значимите употреби са да се защитават от хищници и да установяват господство и йерархия. освен това бивните им могат да се използват за направа на големи дихателни отвори в леда и за отстраняване на парчета лед, върху които почиват, за да получат достъп до мекотели под леда.

5. Моржовете са доста големи

Ако сте направили търсене в Google с термина "гиганти на Арктика", със сигурност ще видите моржове в резултатите от търсенето. Когато разгледате размера на моржовете, разбирате, че те са заслужили това име. Средният морж е дълъг между 7,5 и 11,5 фута и тежи между 880 и 3000 кг. Най-големите могат да достигнат до 12 фута и да тежат около 4000 кг.

6. Моржовете намират храна с мустаците си

Ако забележите морж, може да се изкушите да си помислите, че има мустаци, но бъдете сигурни, че това, което може да ви се стори като мустаци, не е козина, а невероятно чувствителни мустаци, които той използва, за да намира плячка. Моржовете имат около 13 до 15 реда от тези тактилни органи около носа си и това им помага да намират около 50 килограма храна ежедневно. Тези мустаци функционират подобно на тези при плъховете,котки, видри и други мустакати животни.

Мустаците са много важни за моржовете, които нямат добро зрение и трябва да търсят храна в по-тъмните части на океана.

7. Моржовете са изложени на риск

Благодарение на глобалното затопляне и лова тези уникални същества бяха включени в списъка на уязвимите видове на Международния съюз за защита на природата през 2016 г. В резултат на глобалното затопляне изчерпаният лед прави така, че тихоокеанските моржове са принудени да се събират в по-голям брой на сушата и да изминават по-големи разстояния, за да намерят храна, което води до по-голям риск за вида.риск, дължащ се на засилената промишлена дейност, която води до нефтени разливи.

Що се отнася до лова, добивът на моржове от дълго време оказва голямо влияние върху популацията на вида. За щастие ловът на моржове вече се регулира от правителствата, които ги имат на своя територия.

8. Моржовете имат само два естествени хищника

Освен хората моржовете имат само две други животни, които ги нападат за храна, а именно косатката и полярната мечка. Въпреки това полярната мечка и косатката по-често нападат телета и увредени моржове, отколкото възрастни.

Когато ловуват моржове, белите мечки се втурват на групи по плажовете и изяждат по-младите или немощните животни, които са били смачкани или ранени при внезапното движение. като цяло обаче белите мечки избягват директните сблъсъци с моржове, тъй като моржовете се оказват много силни противници, особено ако бялата мечка ги последва във водата. често срещите между мечките и моржовете са дълги иизтощително.

Що се отнася до косатките, те често нападат моржове, но моржовете оцеляват, като ги контраатакуват. Въпреки това косатките са атакували успешно моржове с много малко или никакви наранявания.

9. Моржовете са общителни животни

Моржовете не са самотници. Те се движат на групи, наречени стада. Стадата обикновено включват стотици екземпляри, които се събират, за да се пекат на слънце, а по време на брачния сезон броят им може да достигне хиляди. Стадата са разделени по пол, като женските са в своите групи, а мъжките - в своите.

Тези животни винаги са в контакт помежду си през цялата година и тяхното събрание винаги е изпълнено с шум.

10. Моржовете имат невероятни навици за спане

Моржовете имат способността да спят както в океана, така и на сушата. Във водата те обикновено не спят повече от 4-5 минути и спят на дъното, плуват на повърхността или се подпират на нещо в изправено положение. На сушата моржовете имат дълъг и дълбок сън, който може да продължи около 19 часа.

Друг интересен факт за тези животни е, че те могат да останат будни в продължение на цели 84 часа (повече от 3 дни), без да се забелязва нужда от сън. Учените казват, че е безпрецедентно да се установи, че моржовете могат да останат активни за периоди, продължаващи до 84 часа, без да показват признаци на сън. Това е така, защото всяко друго животно участва в някаква форма на сън всеки ден.


Джейкъб Бърнард е страстен ентусиаст на дивата природа, изследовател и опитен писател. С опит в зоологията и силен интерес към всичко, свързано с животинското царство, Джейкъб се е посветил на това да доближи чудесата на естествения свят до своите читатели. Роден и израснал в малък град, заобиколен от живописни пейзажи, той развива рано очарование към същества с всякакви форми и размери. Ненаситното любопитство на Джейкъб го е отвело на многобройни експедиции до отдалечени кътчета на земното кълбо, търсейки редки и неуловими видове, докато документира срещите си чрез спиращи дъха снимки.Блогът...