Intenzivní video zachycuje vzácný souboj mezi slídícím tygrem a mohutným slonem

Jacob Bernard
Podívejte se, jak agresivní sloní býk přehodí... Podívejte se, jak slon přehodí krokodýla s... Podívejte se, jak mohutný slon otočí chobotem... Sloní matka se brání džípu Safari... Skupina obrovských slonů prochází kolem... Podívejte se na okamžik, kdy je slon použit...

Přestože ve volné přírodě žije tolik unikátních druhů, mnohé z nich se naučily koexistovat. V zemích, jako je Indie a další oblasti Asie, vedle sebe koexistují mohutní sloni a tygři. Většinou si mezi sebou udržují úctyhodný odstup.

Video, které vám dnes představujeme, je důkazem toho, že ne vždy si divoká zvířata rozumějí. Záběry začínají slonem, který se brodí v bahnitém rybníce. Protože mají málo srsti a potřebují se v úmorném vedru ochlazovat, sloni se rádi cákají v bahně!

V nedaleké vzdálenosti můžeme zahlédnout slídění tygra, jak obě zvířata navazují oční kontakt. Slon se vydává z kalné vody, zatímco se tygr přibližuje. V tu chvíli je slyšet, jak se spouští motor safari vozidla, aby turisté lépe viděli, co se bude dít.

8 332 lidí nezvládlo tento kvíz

Myslíte si, že to dokážete?
Udělejte si náš kvíz o slonech od A do Z

Zvuky slonů

Slon zrychluje a v čele s mohutnými kly vydává skřeky. Jeden z nejběžnějších zvuků, které sloni vydávají, se dá přirovnat k troubení. Když jsou sloni velmi podráždění, troubí.

Ačkoli většina vokalizace se provádí hrtanem, chobotem se vydává zvuk trubky. Sloni, kteří troubí, mohou být šťastní, smutní, zmatení, rozčilení, hraví nebo šokovaní.

Je normální, že tygři útočí na slony?

Tygři, kteří jsou od přírody obvykle samotářští lovci, se většinou vyhýbají lovu dospělých slonů. O skupiny s mladými slony však projevují zájem. Mezi suchozemskými tvory je tygr pravděpodobně nejsilnějším soupeřem, pokud jde o úspěšný lov dospělého slona.

Fenomén tygrů lovících slony je jedinečný a zároveň pochopitelný. Tygři jsou inteligentní predátoři, kteří si uvědomují, jak relativně snadné je skolit mladého slona.

Většina odborníků se navíc domnívá, že tygři jsou si vědomi toho, že lovem získávají značné množství potravy. Proto jsou útoky tygrů na slony vzácné, ale dochází k nim.

Útěk před dravcem

Navzdory své mohutnosti jsou sloni proslulí tím, že před svými predátory utíkají. Když zvíře, jako je tygr, vidí, že se k němu řítí několikatisícové zvíře s ostrými kly, ví, že má uhnout z cesty.

Sloni jsou také známí jako mírní obři. Jdou si po svém a útočí jen v případě nutnosti. Nejčastěji se tak děje, když jsou mláďata slonů ohrožována predátory, například krokodýly.

Na rozdíl od lvů neloví tygři ve smečkách. Jediný slon může snadno zahnat celou smečku lvů. Díky tomu je pro tohoto konkrétního slona neuvěřitelně snadné dostat osamělého tygra na jeho místo. Horní komentář k videu zní:

" Viděl jsem slony, kteří zahnali celou smečku lvů, takže zahnat jednoho tygra je hračka."

Tygr je nepochybně nebezpečný predátor a ze všech suchozemských savců má možná největší potenciál porazit dospělého slona. Přesto tygra obvykle neuvidíte zaútočit na slona. Pokud si však myslí, že mu to projde, může pronásledovat skupinu mláďat.

Podívejte se na blízký souboj zde

Jak velcí jsou sloni a tygři?

Asijští sloni jsou největšími suchozemskými savci v Asii a mohou dosahovat výšky až 11 stop v ramenou a hmotnosti až 11 000 kg. Obvykle se vyskytují v Indii, na Borneu, v jihovýchodní Asii a v některých částech Sumatry. Pokud jde o hmotnost, dospělá sloní samice může dosáhnout až 6 000 kg, zatímco samec až 11 000 kg.

Tygři bengálští patří k největším a nejmohutnějším kočkám na světě, mohou dosahovat délky až 11 stop (bez ocasu) a hmotnosti až 700 kg. Obvykle se vyskytují v Indii a v některých částech Bangladéše, Nepálu a Bhútánu. Co se týče hmotnosti, dospělý samec tygra bengálského může dosáhnout až 650 kg, zatímco samice až 400 kg.

Jak asijští sloni, tak bengálští tygři jsou impozantní tvorové a jejich velikost je docela působivá. Je úžasné, že tato zvířata mohou dosahovat tak obrovských rozměrů a vážit tolik. Jsou to skutečně majestátní tvorové, které je třeba respektovat a vážit si jich.


Jacob Bernard je vášnivý nadšenec pro divokou zvěř, průzkumník a ostřílený spisovatel. Jacob se vzděláním v zoologii a velkým zájmem o vše, co souvisí se zvířecí říší, se zasvětil přibližování divů přírodního světa svým čtenářům. Narodil se a vyrostl v malém městečku obklopeném malebnou krajinou a brzy se u něj vyvinula fascinace stvořeními všech tvarů a velikostí. Jacobova neukojitelná zvědavost ho zavedla na četné výpravy do odlehlých koutů světa, kde hledal vzácné a nepolapitelné druhy a zároveň dokumentoval svá setkání prostřednictvím dechberoucích fotografií.Jacobův blog, Encyklopedie zví...