Objevte 5 nejmenších plazů žijících dnes v Kanadě

Jacob Bernard
Hadí silnice je uzavřena, protože tisíce... Objevte nepřítele číslo jedna kobry královské... Sledujte, jak nenasytný aligátor proměnil obrovskou... 4 jezera s největším výskytem hadů v... Sledujte, jak obrovský komodský drak... Sledujte, jak aligátor škrábe a drápe...

Plazi jsou různě velcí, od malých Brookesia nana chameleona o délce 0,87 palce až po krokodýla Lolonga, který byl dlouhý 22 stop a stále Kanada se nemůže pochlubit ani zdaleka tak velkým plazem. Má sice spoustu menších, ale nic tak malého, jako je krokodýl. B. nana . Zde je pět nejmenších plazů v Kanadě.

1. Nejmenší plazi v Kanadě: Smraďoch obecný

Tato malá želva, vědeckým jménem Sternotherus odoratus Váží asi 3,5 unce a měří od 2 do 5,5 palce, průměrně něco přes 4 palce. Svou malou velikost kompenzuje zápachem, díky němuž se mu říká smraďoch. pod krunýřem má smraďoch čtyři žlázy, které produkují kyselinu fenylalkanovou, jež silně a nepříjemně zapáchá. Biologové se domnívají, že kyselina, která má oranžovou barvu, odpuzujeSmrdutka se vyskytuje v jižním Ontariu.

95 301 lidí nezvládlo tento kvíz

Myslíte si, že to dokážete?
Udělejte si náš kvíz o plazech od A do Z

Charakteristika

Horní část krunýře smržů je hnědá s černými skvrnami nebo pruhy, zatímco spodní část je žlutá. Želva má šedou kůži se žlutými pruhy a skvrnami na hlavě, nohách a spodní části krku. Na spodní části krunýře neboli plastronu je mezi švy vidět bílá nebo nažloutlá kůže. Plastron má také nefunkční pant.

Smrdutý hrnec od jeho příbuzných rozeznáte podle Sternotherus rodu, protože obě oči mají nad a pod nimi žlutý pruh. Smraďoši mají také dlouhé, špičaté nosy a ostny na bradě, i když ty mohou být špatně viditelné. Hlava a ocas samců smraďochů jsou větší než u samic a jejich ocas je dole široký a na konci se zužuje.

Většinu času tráví smrži v jakékoli sladkovodní nádrži, kde je dostatek vodních rostlin, které je uživí. Dávají přednost vodě, která není hlubší než asi 6,5 metru, a často je najdete na dně rybníka, jezera nebo potoka, kde hledají partnera nebo něco k snědku. Na druhou stranu byli nalezeni smrži, kteří se vyhřívají na stromech až 6 metrů nad vodou. Odtud se pak mohoujednoduše vhoďte do vody.

Jak se smrdutka rozmnožuje

Samci smrdutky se snaží pářit s více samicemi a samice se snaží pářit s více samci. Výsledkem je, že snůška vajec může mít různé otce. Samice smrdutky může také přes zimu skladovat sperma a na jaře pak oplodnit svá vajíčka. Najednou snese jedno až šest vajec a během rozmnožovací sezóny může snést jednu až čtyři snůšky. Pro vajíčka si vyhloubí noru, do které je uloží.Inkubace trvá od dvou do tří měsíců. Někdy jsou nory společné.

Stejně jako u mnoha jiných plazů je pohlaví smržů určeno teplotou, při které se vejce inkubují. Pokud je teplota vyšší než 82,4 °C, vylíhnou se téměř všechna mláďata samičího pohlaví. Při teplotě nižší než 77 °C budou téměř všechna mláďata samčího pohlaví.

Mláďata smrdutých želv jsou dlouhá pouhých 0,98 palce a váží 0,056 až 0,11 unce, což z nich dělá nejmenší želvy Severní Ameriky. Většina z nich opouští hnízdo v létě nebo na podzim, ale některé zůstávají i přes zimu. Samci jsou připraveni k páření, když je jim pět až šest let, a samice jsou připraveny, když je jim kolem osmi nebo devíti let. Smrduté želvy se obvykle dožívají 15 až 19 let, ale jedenv zajetí bylo téměř 55 let, když zemřel. Stav ochrany smrdutky je nejméně znepokojivý.

2. Nejmenší plazi v Kanadě: ještěrka krátkorohá velká

Tento malý plaz, který se vyskytuje pouze v západní části Severní Ameriky, je jedním z mála ještěrů původem z Kanady. Vyskytuje se v jižní Britské Kolumbii, Albertě a Saskatchewanu v prériích, lesích a na dalších místech, kde je kamenitá nebo písčitá půda. Je schopen žít až na severu Kanady, protože snáší chlad lépe než jiné druhy ještěrů. Díky tomu má nejširší.rozšíření a žije ve více typech prostředí než kterýkoli jiný ještěr na kontinentu. Byl dokonce nalezen v horách v nadmořské výšce až 11 300 stop.

Charakteristika

Ještěrka krátkorohá větší, Phrynosoma hernandesi Samice jsou větší než samci. ještěrka má ploché tělo pokryté tvrdými rohovitými šupinami, z nichž ty největší tvoří korunu kolem hlavy. podél těla a krátkého ocasu má také třásně z rohovitých šupin, šupiny na břiše jsou však hladké. nohy má krátké a rozkročené. tělo ještěrky může býtToto zbarvení a vzory pomáhají plaza maskovat. Když je ještěrka rozrušená, její barvy se zintenzivňují. Nejenže jsou její barvy jasnější, ale ještěrka umí také stříkat krev z očních bulv, obvykle na psy, lišky nebo kojoty.

Ještěrka, mylně nazývaná ropucha rohatá, je aktivní přes den a živí se hmyzem, většinou mravenci. Sedí u mraveniště a čeká, až se mravenci přiblíží na dostřel, a pak je chňapne lepkavým jazykem. Ještěrka se v době své aktivity stěhuje z jednoho mraveniště do druhého. To dává kolonii čas, aby se znovu osídlila. Na oplátku je ještěrka krátkoprstá lovena divokými a volně žijícími mravenci.Kromě toho, že ještěři stříkají krev na útočníky, se zvětšují, zplošťují, vrhají se s otevřenou tlamou a dokonce mohou způsobit určité škody svými rohy.

Jak se rozmnožují

P. hernandesi na jaře se páří a samice rodí živá mláďata koncem léta. většina samic rodí 6 až 18 mláďat, ale některé jich přivedou na svět až 48. Mláďata jsou dlouhá asi 0,94 cm, váží asi 0,035 unce a jsou bezrohá. trvá den, než se naučí lézt. samci jsou připraveni k páření, když je jim asi rok, a samice, když jsou jim asi dva roky. i kdyžje ovlivněna narušením biotopu a změnou klimatu, je stav ochrany ještěrky rohaté nejméně znepokojivý.

3. Nejmenší plazi v Kanadě: scink západní

Tento ještěr, jehož vědecký název je Plestiodon skiltonianus , který se vyskytuje v jižní Britské Kolumbii. nazývá se také skink Skiltonův a včetně ocasu dorůstá velikosti 3,94 až 8,27 cm. na hřbetě má široký hnědý pruh s černým lemem a široký, bělavý boční pruh, který začíná u čenichu ještěra a táhne se až k ocasu. pod ním je široký černý pruh lemovaný dalším bílým pruhem, který se rovněž táhne až k ocasu. ocasy mladých skinkůV období páření se na těle samců skinků objevují oranžové nebo červené plochy, obvykle na hlavě a pod ocasem. Celkově má tělo skinků neobvyklý hladký, lesklý vzhled.

Chování

Sklípkan je plachý a skrytý. Aktivní je přes den, a pokud ho chcete najít, měli byste ho hledat pod listovým opadem nebo kůrou. Tato studenokrevná ještěrka stále tráví alespoň část dne vyhříváním se na slunci. Živí se drobnými bezobratlými živočichy včetně žížal, hmyzu a pavouků a tu a tam si pochutná i na příslušnících svého druhu. Dává přednost vlhkým místům, jako jsou travnaté plochy.

Jako malý plaz má scink západní řadu predátorů, včetně ptáků, savců a jiných plazů, jako jsou hadi. Může si oddělit ocas, který se v sevření predátora kroutí, zatímco ještěr uniká. Predátoři si dokonce mohou mládě jasně modrého ocasu splést s modrým hadem nebo modrým červem. Ocas může dorůst, ale je kratší než původní ocas a může být deformovaný.skink také kouše, pokud se mu nelíbí, že s ním někdo manipuluje.

Dospělí sklípkani začínají na podzim zpomalovat a během zimy přezimují ve společných norách. Mladí sklípkani jsou aktivní ještě několik týdnů, než si musí najít úkryt před chladným počasím.

Rozmnožování scinků

Samice scinka západního se páří na jaře poté, co se probere z hibernace. Samice snášejí dvě až šest vajec, která se líhnou uprostřed léta. Starší samice snášejí více vajec než mladší. Samice scinka jsou u plazů trochu neobvyklé tím, že se o svá mláďata starají. Nejprve si vyhloubí hnízdní komůrku pod kmenem nebo plochou skálou a hnízdo hlídá. Chvíli se i vyhřívá na slunci, vrátí se do hnízda apřenést část tepla na její vajíčka.

Skinkové jsou připraveni k rozmnožování, když jsou jim asi tři roky, a dožívají se přibližně devíti let. Jejich ochranářský status je nejméně znepokojivý.

4. Nejmenší plazi v Kanadě: želva nádherná

Tato 5 až 10 palců dlouhá želva je jediným druhem svého rodu, který je... Chrysemys . C. picta a její poddruhy se vyskytují od jižní Britské Kolumbie po Nové Skotsko. Je to velmi běžná želva, jejíž stav ochrany je nejméně znepokojivý.

Charakteristika

Tato želva má hladký a poněkud plochý krunýř, který má zelenohnědou nebo černou základní barvu s překrývajícími se štítky a červenými nebo žlutými znaky po obvodu. Spodní část krunýře může být v závislosti na poddruhu pestře zbarvená v odstínech žluté nebo červené. Kůže želvy je olivově zelená až černá a je žlutě nebo červeně pruhovaná. Protože tráví hodně času ve vodě, je želva malovaná.želva má nohy pokryté pavučinami. tvář želvy je vždy žlutě pruhovaná a za každým okem má žlutou čáru a skvrnu.

Samice jsou větší než samci. Oba druhy rostou rychle, když jsou mladí, a v podstatě nikdy nepřestanou růst, i když ve stáří se tempo růstu značně sníží. Nejmenší z poddruhů je C.p. picta , želva východní, která dorůstá délky 5 až 7 palců a vyskytuje se v přímořských provinciích. největší je želva západní, která měří 10 palců, C.p. bellii , který se vyskytuje v provinciích Ontario, Manitoba, Saskatchewan, Alberta a Britská Kolumbie.

Všechny poddruhy želvy bahenní potřebují mělké sladké vody s mírnými proudy a bahnitým dnem. Potřebují také dostatek vodních rostlin a místa, kde se mohou vytahovat. Želva bahenní, C.p.marginata snáší překvapivě vysoké znečištění vody, ve které žije.

Chování

Želvy nádherné jsou denní. Rády se vyhřívají a rády se vyhřívají ve skupinách. Často si lezou jedna na druhou. Vyhřívání je nejen zahřívá, ale zbavuje je i parazitů. Když vycítí nebezpečí, překvapivě rychle vklouznou do vody. Živí se rostlinami a drobnými vodními živočichy, někdy si pochutnávají na mršinách. Želvy jsou bezzubé, ale v čelistech mají zrohovatělé destičky, které jim umožňují se vyhřívat.Sbírají si potravu. Žerou, když jsou ve vodě. V noci zamíří na dno rybníka, jezera nebo potoka, lehnou si na podvodní kmen nebo kámen a usnou.

Tyto želvy v zimě hibernují a v Kanadě mohou hibernovat od října do března. Vodní plocha může dokonce zamrznout. Želvy se zahrabávají do bahna a jejich tělesná teplota může klesnout až na 43 °C. Během této doby želva nedýchá. V Kanadě během dlouhých měsíců hibernace vlastně zadržuje dech. V teplých dnech však může přijít na řadu.venku, aby se vyhříval.

Želva nádherná má neuvěřitelné množství predátorů, včetně člověka, zejména když je čerstvě vylíhnutá nebo ještě ve vejci. Mezi další predátory patří vrány, vodní ptáci, hlodavci, lišky, mývalové, vodní brouci a hadi. Dospělí jedinci se snaží bránit kousáním, škrábáním, kopáním nebo vyprazdňováním močového měchýře. Mohou se také převrátit na pravou stranu, pokud dopadnou na záda.

Jak se rozmnožují želvy nádherné

Želvy bahenní se páří, když je teplota vody mezi 50 a 77 °C, což je obvykle na jaře nebo na podzim. Želvy musí nejprve vytvořit pohlavní buňky. To trvá dlouho, zejména u samice. Po páření může samice uchovávat spermie samce až tři roky a jedna snůška vajec může mít různé otce. Ke kladení vajec nakonec dochází od května do května.v polovině července.

Samice hloubí hnízdo v měkké půdě v místech, kde jsou vejce hodně osluněná a poměrně blízko vody. Vejce jsou oválná a mají měkkou skořápku. Samice hloubí hnízdo zadníma nohama, podobně jako to dělají mořské želvy. Hnízda různých samic mohou být velmi blízko sebe nebo mohou být společná. Stavba hnízda a kladení vajec může trvat hodiny a někdy samice zůstává u hnízda i přes noc.vyčerpaná se vrátila ke svému rybníku.

Samice může snést až pět snůšek ročně, ale obvykle snáší dvě. Starší a větší samice mají více snůšek a snášejí více vajec. Jiné samice si dávají rok nebo dva pauzu od snášení vajec.

Malý, zimní odolný plaz

Vejce se líhnou po 72 až 80 dnech. Malá želvička se vylíhne pomocí vaječného zubu a může zůstat v hnízdě přezimovat. To, že mladé želvy mohou přežít i kanadské zimy, umožnilo želvě malované tak široký areál výskytu.

Pokud opustí hnízdo brzy po vylíhnutí, jsou malé želvičky první týden závislé na žloutku, pak se začnou živit potravou. Během prvního roku života rostou rychle, pak se jejich růst zpomalí, když dosáhnou reprodukčního věku. Želvy nádherné, které žijí v Kanadě, dospívají později než jejich jižní protějšky. Samci dospívají ve věku mezi sedmi a devíti lety a samice až ve věkuŽelva nádherná se může dožít až 40 let, ale většina volně žijících želv se tohoto věku nedožije.

5. Nejmenší plazi v Kanadě: hnědý had DeKayův

Tohoto malého plaza, kterému se také říká užovka hnědá, najdete v jižních částech Quebecu a Ontaria. Dospělí jedinci obvykle dorůstají méně než 12 cm a jen zřídka přesahují 15. Tento had, Storeria dekayi , patří do čeledi užovkovitých a není jedovatá. hnědák DeKayův je plaz, který rád žije ve městech a jiných místech obývaných lidmi. Pokud se vyskytuje ve volné přírodě, je to v mokřadech a lesích.

Charakteristika

Tento had je hnědošedý se světlým pruhem na hřbetě, který je po obou stranách lemován černými skvrnami. Jeho břicho je světlé a šupiny na hřbetě jsou nápadně kýlnaté. Mezi očima a nozdrami nemá žádné šupiny. Má velké kulaté ano, které se často vyskytuje u nejedovatých hadů, a robustní tělo. Samci a samice vypadají stejně, ale samec má delší ocas. Hadí ocas začíná.Mladí hnědí hadi jsou dlouzí jen asi 3,5 cm, jsou černí nebo uhlově šedí a kolem krku mají bílý prstenec.

Chování

DeKayova užovka hnědá je fascinující tím, že je noční a loví převážně pod zemí. Vlhká místa, kde žije, jí umožňují přístup k takové kořisti, jako jsou žížaly, měkké hlístice, brouci, salamandři, kteří jsou dostatečně malí, aby je zvládla, slimáci a hlemýždi. Ve skutečnosti je tato užovka tak trochu specialista na hlemýždě, protože její čelisti a zuby se vyvinuly tak, aby mohla vytahovat hlemýždě z ulit a jíst je.Tento malý plaz je zase potravou pro dravé ptáky, vranky, ještě větší hady, velké ropuchy a žáby, kočky a psy, lasičky a škrkavky. Když je konfrontován, had se rozplácne, svinuje a hrozivě kývá tělem a vypouští nepříjemně páchnoucí pižmo.

Reprodukce

Hnědák DeKayův se rozmnožuje na jaře po brumiaci. Brumace se od hibernace liší tím, že se zvíře musí čas od času probudit, aby se napilo vody, nepotřebuje však jíst. Může se postit i několik měsíců. Po páření samice rodí koncem léta živá mláďata. Obvykle jich bývá 12 až 20, ale je známo, že někteří hadi jich rodí až 41 najednou. Matka se rozmnožuje na jaře po brumiaci.se o mláďata po jejich narození nestará, ale mohou nějakou dobu zůstat v její blízkosti. Samci i samice hnědých hadů jsou připraveni k páření, když jsou jim asi dva roky. Hnědí hadi DeKayovi se pravděpodobně dožívají sedmi let a jejich ochranářský status je nejméně znepokojivý.


Jacob Bernard je vášnivý nadšenec pro divokou zvěř, průzkumník a ostřílený spisovatel. Jacob se vzděláním v zoologii a velkým zájmem o vše, co souvisí se zvířecí říší, se zasvětil přibližování divů přírodního světa svým čtenářům. Narodil se a vyrostl v malém městečku obklopeném malebnou krajinou a brzy se u něj vyvinula fascinace stvořeními všech tvarů a velikostí. Jacobova neukojitelná zvědavost ho zavedla na četné výpravy do odlehlých koutů světa, kde hledal vzácné a nepolapitelné druhy a zároveň dokumentoval svá setkání prostřednictvím dechberoucích fotografií.Jacobův blog, Encyklopedie zví...