10 hihetetlen rozmár tény

Jacob Bernard
Mit esznek a rozmárok? 14 étel a... Fedezze fel a valaha kifogott legnagyobb csendes-óceáni rozmárt... Legyen tanúja egy éhes sarki rozmár kitartásának... Ez a rozmár olyan hatalmas, hogy tornyosul... Nézze meg, ahogy egy hatalmas rozmár felmászik a Földközi-tengerre... Segíthet a tudósoknak a rozmárok...

A rozmárok nagyon különleges külsejű állatok, amelyek főként az Északi-sarkkör hideg és jeges vizeiben élnek. Nem tartoznak a világ legnépszerűbb állatai közé, nagyon keveset tudnak róluk a nyilvánosság előtt. Ezért összegyűjtöttünk 10 olyan tényt a rozmárokról, amelyek lenyűgöznek majd.

1. A rozmárok tudnak fütyülni

A rozmárok sokféle hangot képesek kiadni, de talán a legérdekesebb az, hogy képesek fütyülni. A rozmároktól elvárható egyéb hangok közé tartozik a morgás, a morgás és a kattogás.

2. A rozmárok szaporodásuk előtt terveznek valamit.

A nőstény rozmárok stratégiát készítenek, mielőtt úgy döntenek, hogy utódokat szülnek az Északi-sarkvidéken. A fiatalok felnevelése sok energiát és erőforrást igényel, ezért a nőstény rozmárok addig késleltetik a beültetést, amíg meg nem bizonyosodnak arról, hogy minden erőforrással és energiával rendelkeznek, amire a fiatalok felneveléséhez szükségük lesz. A késleltetett beültetés azt jelenti, hogy a nőstények nem ültetik el azonnal a megtermékenyített petéket a méhfalukba.

Születésekor egy borjú általában körülbelül 130 fontot nyom, és általában körülbelül két méter hosszú. A szaporodásuk gondos tervezését bizonyítja, hogy a nőstény rozmárok három év alatt csak egyszer hoznak világra borjút, és ezt a kicsinyüket akár három évig is maguknál tartják.

3. A rozmárok képesek orális szexet végezni önmagukon.

Nem csak az emberek az egyedüli állatok, akik maszturbálnak, hanem egyes állatok is képesek erre. A rozmárok is ebbe a kategóriába tartoznak, és talán még egy fokkal feljebb is léphetnek, mivel a hím rozmárok képesek orális szexet végezni önmagukon. Egyiküket egy akváriumban látták, amint éppen ezt az aktust végzik, és ez bizonyára sok reakciót váltott ki a nézőkből. Más állatok, amelyek önstimulációt végeznektöbbek között kutyák, lovak, jávorszarvasok, sündisznók, elefántok stb.

4. A rozmárok agyarukat többcélú eszközként használják.

A rozmárok agyarai mind a hímek, mind a nőstények (igen, mindkettőjüknek van agyara) számára többféle célt szolgálnak. A két legjelentősebb használat a ragadozók elleni védekezés, valamint a dominancia és a hierarchia megállapítása. Emellett az agyarakkal nagy légzőnyílásokat tudnak készíteni a jégen, és eltávolíthatják a jégdarabokat, amelyeken megpihennek, hogy hozzáférjenek a jég alatti puhatestűekhez.

5. A rozmárok elég nagyok

Ha a Google keresőjében a "sarkvidéki óriások" keresőszót használta, a találatok között egészen biztosan rozmárokat fog látni. Ha figyelembe vesszük a rozmárok méretét, rájövünk, hogy megérdemlik ezt a nevet. Egy átlagos rozmár 7,5 láb-11,5 láb hosszú és 880-3000 fontot nyom. A legnagyobbak akár 12 láb hosszúak is lehetnek, és körülbelül 4000 fontot nyomnak.

6. A rozmárok a "bajuszukkal" találnak élelmet.

Ha megpillantod a rozmárt, hajlamos lehetsz azt gondolni, hogy bajusza van, de légy biztos benne, hogy amit te bajusznak gondolsz, az nem szőr, hanem hihetetlenül érzékeny bajuszszálak, amelyeket a zsákmány megtalálására használ. A rozmároknak körülbelül 13-15 sor ilyen tapintószervük van az orruk körül, és ez segít nekik napi szinten körülbelül 50 kilónyi táplálékot megtalálni. Ezek a bajuszszálak hasonlóan működnek, mint a patkányoknál,macskák, vidrák és más bajszos állatok.

A bajusz nagyon fontos a rozmárok számára, akik nem látnak túl jól, és az óceán sötétebb régióiban kell táplálékot találniuk.

7. A rozmárok veszélyben vannak

A globális felmelegedésnek és a vadászatnak köszönhetően a Nemzetközi Természetvédelmi Unió 2016-ban a veszélyeztetett fajok közé sorolta ezeket az egyedülálló élőlényeket. A globális felmelegedés következtében a megfogyatkozott jég miatt a csendes-óceáni rozmárok nagyobb számban kénytelenek a szárazföldön gyülekezni, és nagyobb távolságokat kell megtenniük táplálékszerzés céljából, ami miatt a faj nagyobb veszélynek van kitéve. A rozmárok is nagyobb veszélynek vannak kitéve.kockázat a megnövekedett ipari tevékenység miatt, amely olajszennyezést eredményez.

Ami a vadászatot illeti, a rozmárok lehalászása már régóta jelentős hatással van a faj populációjára. Szerencsére a rozmárok vadászatát ma már szabályozzák azok a kormányok, amelyek területén a rozmárokat tartják.

8. A rozmároknak csak két természetes ragadozójuk van.

Az emberen kívül a rozmárokat csak két másik állat támadja meg táplálékért: az orka és a jegesmedve. A jegesmedve és az orka azonban inkább a borjakat és a sérült rozmárokat támadja meg, mint a felnőtteket.

A rozmárokra vadászva a jegesmedvék a partra rohanó csoportokba tömörülnek, és elfogyasztják a fiatalabb vagy gyengébb állatokat, amelyeket a hirtelen bekövetkező mozgás során összezúznak vagy megsérülnek. Általában azonban a jegesmedvék kerülik a rozmárokkal való közvetlen összecsapásokat, mert a rozmárok nagyon félelmetes ellenfélnek bizonyulnak, különösen, ha a jegesmedve követi őket a vízbe. Gyakran a medve és a rozmár közötti találkozások hosszúak ésfárasztó.

Ami az orkákat illeti, gyakran támadnak rozmárokat, de a rozmárok ellentámadással maradtak életben. Mindazonáltal az orkák nagyon kevés sérüléssel vagy sérülés nélkül, de sikeresen támadtak rozmárokra.

9. A rozmárok társaságkedvelő állatok

A rozmárok nem magányosak. Csordáknak nevezett csoportokban mozognak. A csordák általában több száz egyedből állnak, akik napozni jönnek össze, és ez a szám a párzási időszakban akár több ezerre is emelkedhet. A csordák nemek szerint elkülönülnek, a nőstények a saját csoportjukban, a hímek pedig a sajátjukban.

Ezek az állatok egész évben állandóan kapcsolatban vannak egymással, és gyülekezetük mindig zajos.

10. A rozmároknak hihetetlen alvási szokásaik vannak.

A rozmárok mind az óceánban, mind a szárazföldön képesek aludni. A vízben általában nem alszanak 4-5 percnél tovább, és vagy a fenéken alszanak, vagy a felszínen úsznak, vagy egyenes helyzetben valaminek támaszkodnak. A szárazföldön a rozmárok hosszú és mély alvást tartanak, amely körülbelül 19 órán át tarthat.

Egy másik érdekes tény ezekkel az állatokkal kapcsolatban, hogy akár 84 órán át (több mint 3 napig) is ébren tudnak maradni anélkül, hogy megfigyelhető alvásigényük lenne. A tudósok szerint példa nélküli, hogy a rozmárok akár 84 órán át is aktívak tudnak maradni anélkül, hogy az alvás bármilyen jelét mutatnák. Ez azért van így, mert minden más állat minden nap részt vesz az alvás valamilyen formájában.


Jacob Bernard szenvedélyes vadvilágrajongó, felfedező és tapasztalt író. A zoológiai háttérrel és az állatvilággal kapcsolatos minden iránt élénk érdeklődéssel Jacob elkötelezte magát, hogy közelebb hozza olvasóihoz a természeti világ csodáit. Egy festői tájakkal körülvett kisvárosban született és nőtt fel, és korán elbűvölte a különféle formájú és méretű lényeket. Jacob telhetetlen kíváncsisága számos expedícióra vitte a világ távoli sarkaiba, ritka és megfoghatatlan fajok felkutatására, miközben lélegzetelállító fényképekkel dokumentálta találkozásait.Jacob blogja, az Animal Encyclopedia Wit...