Fedezze fel a ma Kanadában élő 5 legkisebb hüllőt!

Jacob Bernard
'Snake Road' Shut Downs as Thousands of... Fedezze fel a királykobra első számú ellenségét... Nézze meg ezt a telhetetlen aligátort, amint egy hatalmas... 4 a leginkább kígyófertőzött tavak közül... Nézze meg ezt a hatalmas komodói sárkányt, amint... Nézze meg egy aligátor karmolását és...

A hüllők mérete a parányiaktól kezdve az aprócska Brookesia nana kaméleon 0,87 hüvelyk hosszú, Lolong a krokodil, aki 22 láb hosszú volt és még mindig nem a valaha élt legnagyobb krokodil volt. Kanada nem büszkélkedhet egy távolról sem ekkora hüllővel. Vannak kisebbek is, bár semmi olyan apró, mint a B. nana Íme, Kanada öt legkisebb hüllője.

1. Kanada legkisebb hüllői: A büdöskamra

Ez a kis teknős, tudományos nevén Sternotherus odoratus súlya kb. 3,5 uncia, hossza 2 és 5,5 hüvelyk között mozog, átlagos hossza valamivel több mint 4 hüvelyk. Kis méretét szagával kompenzálja, ami miatt a büdöskorsó köznapi nevet kapta. A büdöskorsónak a héja alatt négy mirigye van, amelyek fenilalkánsavat termelnek, amelynek erős és kellemetlen szaga van. A biológusok úgy vélik, hogy a narancssárga színű sav egyrészt taszítja, másrészt pedig elriasztja az embereket.A büdöskehely Ontario déli részén található.

95,301 ember nem tudta megcsinálni ezt a kvízt

Gondolod, hogy tudod?
Töltse ki az A-Z-állatok hüllők kvízünket

Jellemzők

A büdöskék páncéljának felső része barna, fekete foltokkal vagy csíkokkal, míg az alsó része sárga. A teknős bőre szürke, a fején, a lábain és a nyakának alsó részén sárga csíkokkal és foltokkal. A páncél alsó részén, vagyis a plasztronon a varratok között fehér vagy sárgás bőr látható. A plasztronon van egy csukló is, amely nem működik.

A büdöskorsót meg lehet különböztetni unokatestvéreitől a Sternotherus A büdöskéknek hosszú, hegyes orruk és az állukon is vannak szálkák, bár ezeket nehéz észrevenni. A hím büdöskék feje és farka nagyobb, mint a nőstényeké, és a farkuk alul széles, a végén pedig elvékonyodik.

A büdöskék legtöbb idejüket olyan édesvizekben töltik, ahol elegendő vízinövény van a fenntartásához. A kb. 6,5 lábnál nem mélyebb vizet kedvelik, és gyakran megtalálhatók a tó, tó vagy patak alján, ahol társat vagy valami ennivalót keresnek. Másrészt a büdöskéket találták már fákon sütkérezve, akár 6 láb magasan a víz fölött. Onnan, a vízbőlegyszerűen dobja a vízbe.

Hogyan szaporodik a büdöskanna

A büdöskék hímjei több nősténnyel, a nőstények pedig több hímekkel próbálnak párosodni. Ennek eredményeként egy-egy fészekaljnak több apja is lehet. A nőstény büdöskék a tél folyamán spermát is tárolhatnak, hogy aztán tavasszal megtermékenyítsék tojásaikat. Egyszerre egy-hat tojást rak le, és a szaporodási időszak alatt egy-négy fészekaljat is rakhat. A tojások tárolására egy üreget ás, és a tojások a fészekaljba kerülnek.a keltetés időtartama valamivel több mint két hónap és valamivel kevesebb mint három hónap között van. Néha az odúk közösek.

Sok hüllőhöz hasonlóan a büdöskutyák nemét is a hőmérséklet határozza meg, amelyen a tojások kikelnek. Ha a hőmérséklet magasabb, mint 82,4 Fahrenheit fok, a kikelések majdnem mind nőstények lesznek. 77 fok alatt a kikelések majdnem mind hímek lesznek.

A Stinkpot kikelési ideje mindössze 0,98 hüvelyk, súlya pedig 0,056 és 0,11 uncia között van, ami Észak-Amerika legkisebb teknőseivé teszi őket. A legtöbbjük nyáron vagy ősszel hagyja el a fészkét, de néhányan egész télen maradnak. A hímek öt-hat éves korukban, a nőstények pedig nyolc-kilenc éves koruk körül állnak készen a párzásra. A Stinkpotok általában 15 és 19 év között élnek, de egyA fogságban tartott büdöskócsag közel 55 éves volt, amikor elpusztult. A büdöskócsag természetvédelmi helyzete a legkevésbé aggályos.

2. A legkisebb hüllők Kanadában: Nagy rövidszarvú gyík

Ez a csak Észak-Amerika nyugati részén megtalálható kis hüllő egyike azon kevés gyíkoknak, amelyek Kanadában őshonosak. Brit Columbia, Alberta és Saskatchewan déli részén található meg prériken, erdőkben és más helyeken, ahol a talaj köves vagy homokos. Azért képes Kanadáig északra élni, mert jobban bírja a hideget, mint más gyíkfajok. Emiatt a legszélesebb körűelterjedése és többféle élőhelyen él, mint bármely más gyík a kontinensen. Még a hegyekben is megtalálható, akár 11 300 láb magasan is.

Jellemzők

A nagyobb rövidszarvú gyík, Phrynosoma hernandesi 2 és 5 hüvelyk közötti hosszúra nő, és körülbelül 0,35 uncia súlyú. A nőstények nagyobbak, mint a hímek. A gyík lapos testét kemény, szarvszerű pikkelyek borítják, amelyek közül a legnagyobbak koronát alkotnak a feje körül. A teste és a rövid farka mentén is szarvszerű pikkelyek szegélyezik, bár a hasán lévő pikkelyek simák. A lábai rövidek és széttártak. A gyík teste lehetVörösesbarna, sárga vagy szürke, és a hátán két sor folt húzódik végig. A színezés és a minták segítenek a hüllő álcázásában. Ezek a színek felerősödnek, amikor a gyík izgatott. Nemcsak a színei erősödnek fel, hanem a gyík a szemgolyójából vért tud spriccelni, általában kutyákra, rókákra vagy prérifarkasokra.

A tévesen szarvasbékának nevezett gyík nappal aktív, és rovarokat, főleg hangyákat eszik. Egy hangyaboly mellett ül, és megvárja, amíg a hangyák a közelébe kúsznak, mielőtt ragacsos nyelvével felkapja őket. A gyík aktív korában egyik hangyabolyból a másikba költözik. Ez időt ad a kolóniának az újratelepülésre. A nagy rövidszarvú gyíkot viszont vadon élő és vadon élő állatok zsákmányolják.A gyíkok amellett, hogy vért fröcskölnek támadóikra, megduzzadnak, lelapulnak, nyitott szájjal támadnak, és még a szarvukkal is képesek némi kárt okozni.

Hogyan szaporodnak

P. hernandesi tavasszal párosodik, és a nőstény késő nyáron hoz világra élő kicsinyeket. A legtöbb nőstény 6 és 18 közötti kicsinyeket hoz világra, de van, amelyik akár 48-at is. A kicsinyek körülbelül 0,94 hüvelyk hosszúak, körülbelül 0,035 uncia súlyúak és szarv nélküliek. Egy napba telik, mire megtanulnak kúszni. A hímek körülbelül egyéves korukban, a nőstények pedig körülbelül kétéves korukban állnak készen a párosodásra.az élőhelyének megzavarása és az éghajlatváltozás érinti, a szarvgyík természetvédelmi helyzete a legkevésbé aggasztó.

3. A legkisebb hüllők Kanadában: Nyugati Skink

Ez a gyík, amelynek tudományos neve Plestiodon skiltonianus A Skilton-skinknek is nevezett, a farkával együtt 3,94 és 8,27 hüvelyk közötti hosszúra nő. A hátán egy széles barna csík látható fekete szegéllyel és egy széles, törtfehér oldalsó csíkkal, amely a gyík ormányától indul és a farkáig tart. Alatta egy széles fekete csík található, amelyet egy másik fehér csík szegélyez, amely szintén a farokig tart. A fiatal skinks farkátA fiatal szkincek színei élénkebbek, mint az idősebbeké. A párzási időszakban a hím szkincek testén narancssárga vagy vörös területek jelennek meg, általában a fejen és a farok alatt. A szkincek teste összességében szokatlanul sima, fényes.

Viselkedés

A skink félénk és titokzatos. Napközben aktív, és ha meg akarjuk találni, akkor a levélszemét vagy a fakéreg alatt kell keresgélnünk. A hidegvérű gyík a nap legalább egy részét mégis a napon sütkérezve tölti. Apró gerinctelenekkel, köztük földigilisztákkal, rovarokkal és pókokkal táplálkozik, és időnként saját fajának tagjait is megeszi. A nedves helyeket, például a füves területeket kedveli.

Kicsi hüllő lévén a nyugati skinknek rengeteg ragadozója van, köztük madarak, emlősök és más hüllők, például kígyók. A farkát leválaszthatja, amely a ragadozó markában vergődik, miközben a gyík elmenekül. A ragadozók a fiatalkorúak élénk kék farkát akár kék kígyónak vagy kék féregnek is nézhetik. A farok visszanőhet, de rövidebb lesz, mint az eredeti farok, és esetleg el is torzul.A skink is harap, ha nem szereti, ha kézbe veszik.

Az ivarérett szkinkek ősszel kezdenek lelassulni, és téli álmot alszanak a közös odúkban. A fiatal szkinkek még néhány hétig aktívak, mielőtt menedéket kell keresniük a hideg időjárás elől.

Skink szaporodás

A nyugati szkink tavasszal párosodik, miután kijön a téli álmából. A nőstények két-hat tojást raknak, amelyek nyár közepén kelnek ki. Az idősebb nőstények több tojást raknak, mint a fiatalabbak. A nőstény szkinkek kissé szokatlanok a hüllőkhöz képest, mivel gondoskodnak a kicsinyeikről. Először is fészekkamrát ás egy fatörzs vagy egy lapos szikla alá, és őrzi a fészket. Egy ideig még a napon is sütkérezik, majd visszatér a fészekhez, ésa hő egy részét átadja a tojásoknak.

A szkinkek körülbelül hároméves korukban szaporodóképesek, és körülbelül kilenc évig élnek. Természetvédelmi státuszuk a legkevésbé aggályos.

4. A legkisebb hüllők Kanadában: festett teknősök

Ez az 5-10 hüvelyk hosszú teknős az egyetlen faj a nemzetségében, amelyik Chrysemys . C. picta és alfajai Brit Columbia déli részétől Új-Skóciáig megtalálhatóak. Nagyon gyakori teknős, amelynek természetvédelmi helyzete a legkevésbé aggályos.

Jellemzők

Ennek a teknősnek sima és kissé lapos a páncélja, amelynek alapszíne zöldesbarna vagy fekete, a peremén átfedő lemezekkel és piros vagy sárga jelekkel. A páncél alja az alfajoktól függően élénk színű lehet, sárga vagy piros árnyalatokban. A teknős bőre olajzöldtől a feketéig terjedő színű, sárga vagy piros csíkozással. Mivel sok időt tölt a vízben, a festettA teknős lába úszóhártyás. A teknős arca mindig sárga csíkos, és mindkét szeme mögött egy-egy sárga vonalat és foltot visel.

A nőstények nagyobbak, mint a hímek. Mindketten gyorsan nőnek fiatalon, és gyakorlatilag soha nem állnak le a növekedéssel, bár idősebb korukban ez az ütem jóval csökken. A legkisebb alfaj a következő C.p. picta , a keleti festett teknős, amely 5 és 7 hüvelyk közötti hosszúságú, és a tengeri tartományokban található. A legnagyobb a 10 hüvelykes nyugati festett teknős, C.p. bellii , amely Ontario, Manitoba, Saskatchewan, Alberta és Brit Kolumbia területén található.

A festett teknős minden alfajának sekély, édesvizű, gyenge áramlású, iszapos aljzatú víztestekre van szüksége, továbbá elegendő vízinövényre és búvóhelyre. A középhegységi festett teknős, C.p.marginata meglepően sok szennyeződést is elvisel a vízben, ahol él.

Viselkedés

A festett teknősök nappali életmódot folytatnak. Szeretnek sütkérezni, méghozzá csoportosan. Gyakran egymásra másznak. A sütkérezés nemcsak felmelegíti őket, hanem megszabadítja őket az élősködőktől is. Meglepő gyorsasággal csúsznak be a vízbe, ha veszélyt éreznek. Növényeket és kisebb vízi állatokat esznek, néha dögöt is. A teknősök fogatlanok, de az állkapcsukban szarulemezek vannak, amelyek segítségévelA vízben tartózkodva esznek. Éjszaka a tó, a tó vagy a patak fenekére mennek, leheverednek egy víz alatti fatörzsre vagy sziklára, és elalszanak.

Ezek a teknősök téli álmot alszanak, és Kanadában október és március között téli álmot alhatnak. A víztest akár be is fagyhat. A teknősök beássák magukat az iszapba, és a testhőmérsékletük akár 43 Fahrenheit-fokig is leeshet. Ez idő alatt a teknős nem lélegzik. Kanadában a hosszú téli álom hónapjai alatt tulajdonképpen visszatartja a lélegzetét. A meleg napokon azonban előbújhat.hogy sütkérezzenek.

A festett teknősnek elképesztően sok ragadozója van, köztük az ember, különösen akkor, amikor frissen kikelt vagy még a tojásban van. További ragadozók közé tartoznak a varjak, vízimadarak, rágcsálók, rókák, mosómedvék, vízi bogarak és kígyók. A felnőttek harapással, karmolással, rúgással vagy a hólyagjuk ürítésével próbálnak védekezni. A hátukra esve képesek a hátukra is fordítani magukat.

Hogyan szaporodnak a festett teknősök

A festett teknősök akkor párosodnak, amikor a víz hőmérséklete 50 és 77 fok között van, ami általában tavasszal vagy ősszel történik. A teknősöknek először ivarsejteket kell létrehozniuk. Ez hosszú időt vesz igénybe, különösen a nőstény esetében. A párosodás után a nőstény akár három évig is tárolhatja a hím spermáját, és egy fészekaljnak több apja is lehet. A tojásrakás végül májustól ajúlius közepén.

A nőstény fészket ás a puha talajba olyan helyeken, ahol a tojások sok napfényt kapnak és viszonylag közel vannak a vízhez. A tojások oválisak és puha héjúak. A nőstény a hátsó lábával ás, hasonlóan a tengeri teknősökhöz. A különböző nőstények fészkei lehetnek nagyon közel egymáshoz, vagy lehetnek közösek. A fészeképítés és a tojásrakás órákig is eltarthat, és néha a nőstény éjszakára is a fészek mellett marad.kimerülten ment vissza a tavacskájához.

Egy nőstény évente akár öt fészekaljat is létrehozhat, de általában kettőt. Az idősebb és nagyobb nőstények több fészekaljat hoznak létre, és több tojást raknak. Más nőstények egy-két évig nem raknak tojást.

Kicsi, télálló hüllő

A tojások 72-80 nap múlva kelnek ki. A teknősbébi a tojásfog segítségével tör ki, és a fészekben maradhat, hogy ott teleljen át. Az, hogy a fiatal teknősök még a kanadai teleket is túlélhetik, tette lehetővé, hogy a festett teknősnek ilyen széles elterjedési területe legyen.

Ha a kikelés után hamarosan elhagyják a fészket, a teknősbébik az első héten a tojássárgájuktól függnek táplálékként, majd elkezdenek táplálkozni. Az első évben gyorsan nőnek, majd növekedésük lelassul, amikor elérik a szaporodási kort. A Kanadában élő festett teknősök később érnek, mint déli társaik. A hímek hét és kilenc éves koruk között válnak ivaréretté, a nőstények pedig akkor.A festett teknősök akár 40 évig is élhetnek, de a legtöbb vadon élő teknős nem éri meg ezt a kort.

5. A legkisebb hüllők Kanadában: DeKay barna kígyó

Más néven barna kígyó, ezt a kis hüllőt Quebec és Ontario déli részein találod. A felnőttek általában 12 hüvelyknél kisebbre nőnek, és ritkán haladják meg a 15 centimétert. Ez a kígyó, Storeria dekayi , a colubridák családjába tartozik és nem mérges. A DeKay barna kígyó olyan hüllő, amely szeret városokban és más, ember lakta helyeken élni. Ha vadon is megtalálható, akkor vizes élőhelyeken és erdőkben.

Jellemzők

Ez a kígyó barnásszürke, hátán világos csík húzódik végig, amelyet mindkét oldalon fekete foltok szegélyeznek. Hasa halvány, és a hátán lévő pikkelyek feltűnően csontosak. A szemei és az orrlyukai között nincsenek pikkelyek. Nagy, kerek igenje van, ami gyakran látható a nem mérges kígyókon, és robusztus teste. A hímek és a nőstények egyformán néznek ki, de a hímnek hosszabb a farka. A kígyó farka kezdődik.A fiatal barna kígyók csak körülbelül 3,5 hüvelyk hosszúak, fekete vagy szénszürke színűek, és a nyakuk körül fehér gyűrű van.

Viselkedés

A DeKay barna kígyó azért lenyűgöző, mert éjszakai életmódot folytat, és főleg a föld alatt vadászik. A nedves területek, ahol a kígyó él, olyan zsákmányt biztosítanak számára, mint a földigiliszták, puha lárvák, bogarak, szalamandrák, amelyek elég kicsik ahhoz, hogy kezelni tudja őket, csigák és csigák. A kígyó valóban egyfajta csigaspecialista, mivel állkapcsa és fogai úgy fejlődtek ki, hogy lehetővé tegyék számára a csigák kirántását a héjukból, hogy megehesse őket.Ez a kis hüllő viszont a ragadozó madarak, varjak, még nagyobb kígyók, nagy varangyok és békák, macskák és kutyák, menyétek és cickányok tápláléka. Amikor szembekerül vele, a kígyó lelapul, fenyegetően tekeredik és ringatja a testét, és rossz szagú pézsmát bocsát ki.

Szaporítás

A DeKay barna kígyó tavasszal szaporodik, a brumáció után. A brumáció abban különbözik a téli álomtól, hogy az állatnak időnként fel kell ébrednie, hogy vizet igyon, de nem kell ennie. Hónapokig is koplalhat. A párzás után a nőstény nyár végén hozza világra az élő kicsinyeket. Általában 12-20 kicsiny van, de egyes kígyókról ismert, hogy egyszerre 41-et hoznak világra. Az anyaállatnem gondoskodik a kicsinyekről, miután megszülettek, de egy ideig a közelében maradhatnak. A hím és a nőstény barna kígyók egyaránt készen állnak a párzásra, amikor körülbelül kétévesek. A DeKay barna kígyók valószínűleg hét évig élnek, és természetvédelmi helyzetük a legkevésbé aggasztó.


Jacob Bernard szenvedélyes vadvilágrajongó, felfedező és tapasztalt író. A zoológiai háttérrel és az állatvilággal kapcsolatos minden iránt élénk érdeklődéssel Jacob elkötelezte magát, hogy közelebb hozza olvasóihoz a természeti világ csodáit. Egy festői tájakkal körülvett kisvárosban született és nőtt fel, és korán elbűvölte a különféle formájú és méretű lényeket. Jacob telhetetlen kíváncsisága számos expedícióra vitte a világ távoli sarkaiba, ritka és megfoghatatlan fajok felkutatására, miközben lélegzetelállító fényképekkel dokumentálta találkozásait.Jacob blogja, az Animal Encyclopedia Wit...