15-те причини зошто вашето дрво дренка изгледа толку болно

Jacob Bernard
9 причини да избегнете да ставате чудотворна почва… 18-те најдобри видови филодендрони за… Откријте ја вистината ако овие неверојатни дрвја… 7-те најдобри овошни дрвја за зона… 10 неверојатни дрвја од Филипините 8 знаци дека прекумерно го полевате тревникот

По долга зима, тоа е предвесник на пролетта кога цветните дрва ( Cornus florida ) почнуваат да цветаат. Цветните дренки се едно од првите дрвја што цветаат во пролет. Мирисни цветови во форма на ѕвезда се појавуваат на почетокот на март пред да се појават лисјата на гранките. Кога цветовите избледуваат, нивното место го заземаат црвено-портокаловото овошје. Гладните птици ќе бидат привлечени кон вашите дренки за да ги изедат бобинките. На есен, зеленилото на цветниот дренка се претвора од зелено во различни нијанси на црвена и виолетова. Како што се приближува зимата, кората на цветниот дренка добива визуелно интересна груба текстура. Не е ни чудо што цветните дренки ги ценат толку многу љубители на растенијата и пејзажите!

Со таквата голема убавина доаѓа мноштво потенцијални тешкотии. Цветните дренки се чувствителни и подложни на голем број болести и штетници кои можат да го претворат вашето прекрасно дрво во болка во очите. Ставете ја вашата детективска капа! Ајде да истражиме што може да направи вашиот цветен дрен да изгледа толку болен.

1. Изгореници на листовите

Во топло време, рабовите на цветните листови од дренка може да станат кафеави и да се свиткаат. Оваа состојба е позната како изгореница на листовите. Топлинафотосинтеза. Лисјата стануваат неправилно формирани и, во екстремни случаи, пожолтуваат и венеат.

Прашкаста мувла нема да ги убие цветните дренки, но може да го спречи производството на цветање во текот на следната вегетативна сезона. Разредете ги гранките за да ја промовирате циркулацијата на воздухот. Прашкаста мувла напредува во влажни услови. Држете го дрвото прекриено. Ако сакате, користете фунгицид на листовите почнувајќи од мај.

14. Лисна дамка Cercospora ( Cercospora arachidicola )

Предизвикувајќи грди кафени дамки на листовите на цветните дренчиња, габата Cercospora е активна за време на топло, влажно време. Спорите се шират меѓу дрвјата со ветер и дожд. Типично, Cercospora прво ги напаѓа постарите лисја. Точките се во боја од сива до кафеава во жолтеникава граница. Оставено неконтролирано, Cercospora може да порасне и предвреме да предизвика паѓање на лисјата од цветните дренки. Падот на листовите предизвикува стрес кај цветните дренки, оставајќи ги дрвјата ранливи на други болести.

Сама по себе, Cercospora не е фатална за цветните дренки. Бидејќи Cercospora не го објавува своето присуство до крајот на сезоната на растење, не се препорачуваат фунгициди. Соберете и уништете ги паднатите лисја за да ги намалите шансите за продолжена инфекција со Cercospora.

15. Лисна дамка септорија ( Mycosphaerella populorum )

При крајот на летото, дамката на листот предизвикана од габата Септорија може да се забележи на цветните дренки. Овие точки се во боја одтемно кафеава до виолетова со јасно дефинирани граници. Внатре во дамките има мали структури кои содржат спори. Септоријата се шири преку ветер и дожд. Оваа габа напредува на влажност. Големите наезди може да резултираат со опаѓање на листовите, што го ослабува цветниот дренка.

За среќа, Septoria предизвикува само козметичко оштетување и не е заразна. Намалете ги шансите за понатамошни случаи со гребење и отстранување на паднатите лисја. Отстранете ги мртвите гранки од цветното дренка. Тоа ќе го подобри протокот на воздух низ дрвото и ќе ги намали стагнантните, влажни области. Во пролетта, може да се примени фунгицид за да се заштити новиот раст. Проверете кај вашето локално биро за проширување на округот за повеќе информации.

Резиме на 15 причини зошто вашето кученце изгледа толку болно

Закана Извор<. 20>
Премногу наводнување Условно Реконфигурирајте го распоредот за наводнување, подобрете ја дренажата на почвата
Dogwood Borer Insect Отстранете ги засегнатите гранки, рачно уништете ги инсектите
Догвуд гранчиња дупчалка Инсекти Отстранете ги и уништете ги погодените гранки, нанесете инсектицид ако неопходно
Dogwood Clubgall Midge Инсект Отстранете ги и уништи ги погодените гранчиња и гранки
Dogwood Sawfly Инсекти Рачно отстранете ги инсектите,нанесете масло од Neem
Scale Insects Insect Рачно отстранете ги инсектите, прскајте со вода или масло од neem
Дрво вошки Инсекти Прскајте со вода или масло од ним
Гниење корен од Армиларија Габичко Отстранете и уништите дрво
Антракноза од дренка Габични Отстранете ги погодените гранки, отстранете ги и уништете ги паднатите лисја
Гниење на јаката Габичко Извадете ги заразените области или отстранете ги и уништите дрвото
Антракноза со дамки Габични Отстранете ги и уништете ги паднатите лисја, нанесете фунгицид доколку е потребно
Пашкаста мувла Габични Тенките гранки, нанесете прекривка, користете фунгицид доколку е потребно
Церкоспора дамка на листот габична Собирајте и уништувајте паднати лисја
Тешка од листот Септорија Габични Отстранете ги мртвите гранки, соберете ги и уништете ги паднатите лисја, нанесете фунгицид во пролет доколку е потребно

може да предизвика листовите да губат повеќе вода преку испарување отколку што добиваат од корените, поради што изгледаат исушени. Иако изгореницата на листовите може да го наруши цветниот дрен, тоа не е фатална состојба. Погрижете се вашите цветни дренки да бидат засадени во делумна сенка. Во текот на летото, чувајте ја почвата околу цветните дренки малку влажна. Ставете еден до два инчи прекривка околу дрвото за да го подобрите задржувањето на влагата и да ги одржувате корените ладни.

2. Прекумерно наводнување

Давање премногу вода на цветните дренки или нивно засадување во почва што останува влажна предизвикува нивно разболување. Презаситените корени не се во состојба да му обезбедат соодветни хранливи материи на дрвото. Листовите венеат, стануваат жолти и кафеави. Премногу влага создава идеални услови за гниење на коренот, болест која предизвикува распаѓање на цветните корени од дренка. Ако се сомневате дека прекумерното наводнување предизвикува проблеми со здравјето на цветните дренки, тогаш повторно конфигурирајте го распоредот за наводнување. Цветните дренки најдобро функционираат во добро исцедена почва. Размислете за промена на почвата со чакал за да се подобри дренажата околу цветните дренки. Доколку е изводливо, пресадете ги цветните дренки во област со подобри почвени услови.

3. Досадник од дренка ( Synanthedon scitula )

Ранетите дрвја се ранливи на ларвите на дупчанецот, молец што се расчистува и изгледа како агресивен инсект кој боцка. Возрасните дупчаници се активни од мај дооктомври. За тоа време, возрасните женски дренки лежат јајца на повредените места на цветни дрвени дрвја. Во рок од две недели, јајцата се изведуваат и ларвите го напаѓаат дрвото преку раните на стеблото. Како што покажува името, ларвите го пробиваат патот низ кората, хранејќи се додека одат. Нивното хранење предизвикува паѓање на кората од дрвото. Неоткриените дренки може да патуваат по целиот пат околу дрвото под кората. Ако камбиумот (каде што се создаваат нови растителни клетки) биде уништен од дренки, дрвото ќе умре.

На крајот на зимата, отсечете ги нападнатите гранки и уништете ги. Од цветните дренки може да се отстранат дупчалките со нож. Внесете цврста жица во тунелите за хранење и скршете ги ларвите. Консултирајте се со вашата локална канцеларија за проширување на округот за упатства за користење на пестициди.

4. Досадник на гранчиња од дренка ( Oberea tripunctata )

Користејќи го однесувањето на вкопување во помал обем, дупчанецот од гранчиња од дренка ги напаѓа цветните гранки од дренка. Разновидниот долг рог бубачки, бубачката од гранчиња од дренка џвака низа дупки во арамиите на цветните гранки од дренка. Зрели женки гранчиња дренка лежат јајца во дупките. Кога јајцата ќе се изведат, грмушките се движат под кората и почнуваат да јадат. Добиената штета го убива гранчето. По презимувањето во внатрешноста на гранчето, следната пролет се појавуваат зрели дупчиња од гранчиња.

Наезда од гранчиња од дренкаго слабее цветниот дренка, но не го убива дрвото. Наездата може да се контролира со примена на инсектицид базиран на пиретрин. Погодените гранчиња треба да се отстранат од дрвото и да се изгорат.

5. Dogwood Clubgall Midge ( Resseliella clavula )

Дали сте виделе големи абнормални израстоци на гранките на цветни дренки? Ако е така, тоа дрво може да биде домаќин на мушичката од дренка. Едноставно кажано, мушичките од дренка се мали мушички. Во пролетта, зрелите женки ги положуваат јајцата во пупките на лисјата на цветните дрвени. Кога ќе се изведат отрепките, тие почнуваат да се хранат со дрвото. Плунката произведена од нивната активност на хранење создава жолчка, која е испакнатост на гранчињата. Отрепките остануваат во жолчката до крајот на летото кога ќе го изглодаат својот пат и ќе паднат на земја долу. Клубовите дренки презимуваат под цветниот дренка и влегуваат во стадиум на младенчиња. Возрасните се појавуваат на пролет и циклусот се повторува.

Некои луѓе не ја сакаат појавата на жолчки кај цветните дренки, додека други сметаат дека се естетски пријатни. Сепак, дозволувањето на наезда на мушички од дренка може да му наштети на дрвото. Најлесен начин да се ослободат цветните дренки од мушичките на дренка е со кастрење. Откако ларвите ќе ги напуштат жолчките, исечете ги погодените гранчиња.

6. Пилена дренка ( Macremphytus tarsatus )

Незаситени јадачи, пилените муви од дренка сакаатза да ги изџвакате цветните лисја од дренка, правејќи вашето дрво да изгледа парталаво и болно. Во почетокот на летото, зрелите пилиња од дренка ги положуваат јајцата на долната страна на листовите од дренка. Кога јајцата ќе се изведат, тие почнуваат да ги јадат лисјата. Новоизлезените ларви изгледаат како гасеници. Тие поминуваат низ молови кои го менуваат нивниот изглед. Помеѓу нивното второ и последно лупење, пилите од дренка стануваат покриени со бел, восочен материјал. Гледано од далеку, тие изгледаат како птичји измет на цветните лисја од дренка. Бидејќи ларвите се хранат со листовите како група, се случува брзо дефолијација, оставајќи ништо друго освен вени на листот и централното среден ребро.

Иако листовите стануваат плен на гладните ларви од пилената мушичка од дренка, самото дрво често останува неповредено. На почетокот на летото, проверете ја долната страна на цветните листови од дренка за јајца долж средната ребра. Отстранете ги и уништете ги тие лисја пред да се изведат јајцата. Ако откриете ларви слични на гасеница, тресете го дрвото додека не паднат. Ставањето во кофа со вода со сапуница ги убива, како и газењето. Прскањето со масло од ним на долната страна на листовите ќе ги принуди постарите ларви да најдат друго место за да се хранат.

7. Инсекти со лушпи ( Coccoidea )

Функционирајќи како минијатурни пијавици, инсектите со лушпи прават цветните дренки да изгледаат дека имаат груба сува кожа. Ретко кои растат поголеми од половина инч, инсектите од бигор се покриени со авосочна супстанција. Таа обвивка ги прави повеќето инсектициди неефикасни. Вашите инсекти ги пробиваат цветните дренки со остри делови од устата, дозволувајќи им да го пијат сокот. Како одговор, цветните дренки стануваат закржлавени со пожолтени лисја. Ако доволно размерни инсекти се хранат со цветни дренки, дрвото може да умре. Постојат две групи на лушпи инсекти. Инсектите со меки размери имаат податлив капак кој е директно прикачен на телото. Оклопните инсекти имаат тврда обвивка која не е прикачена на телото. Инсектите со меки размери произведуваат медлика, која привлекува други потенцијално штетни инсекти. Медликата, исто така, доведува до појава на мувла, габа што предизвикува црни делови од дрвото и неговата околина.

Лугашките инсекти може да се изгребат од цветните дренки со нож или да се разнесат со силен млаз вода . Во пролетта, пред да почнат да се појавуваат лисјата, маслото од ним може да се нанесе на цветното дренка. Ако наездата стане преголема, погодените гранки може да се отстранат од дрвото.

8. Вошките вошки ( Aphidae )

Повеќе штетници отколку закана за цветните дренки, вошките вошки ги користат своите прободени усти за да цицаат сок од дрвјата. Може да забележите како капе лисјата на цветните дренки. Тоа се нарекува медлика, течност што ја лачат вошките на дрвјата. Не само што мравките сакаат медлика, туку можат да создадат црни дамки на цветните дренки наречени мувла. Ниту едноЛисјата што капе или мувлата со саѓи се атрактивни карактеристики!

Бидејќи вошките вошки се мали, потребни се многу од нив за вистински да го оштетат цветното дренка. Попрскајте ги вошките вошки од цветните дренки со силен млаз вода. Водата ги измива и црните дамки од мувла со чад. Доколку е потребно, испрскајте ги погодените места со масло од ним.

9. Armillaria Root Rot

Способна да живее под земја со години, Armillaria е габа која ги напаѓа корените на цветните дренки. Откако ќе се заразат, цветните корени од дренка не можат да испратат хранливи материи до остатокот од дрвото. Листовите пожолтуваат и рано ги испуштаат гранките. Габата Армиларија ја опкружува основата на стеблото, уништувајќи ја способноста на дрвото да произведува нова кора. Медовите печурки кои растат околу дното на цветниот дренка укажуваат на наезда на Армиларија. Штом цветањето дренка е заразено со гниење на коренот Армиларија, нема лек за тоа. Отстранете го и целосно уништете го дрвото.

10. Антракноза од дренка ( Discula destructiva )

Од сите габични заболувања кои ги погодуваат цветните дрвни дрвја, антракозата од дренка е една од најсмртоносните. Неговото потекло е нејасно, а цветните дренки немаат природна одбрана против него. Знаците на инфекција започнуваат во листовите, кои прикажуваат кафени дамки пред венење. Заразените лисја може да останат на дрвото до есен. Од лисјата, антракозата од дренка се шири вогранчиња и гранки, убивајќи ги. Како одговор, дрвото произведува пука на долниот дел од дрвото. Новите пука брзо се инфицираат, носејќи антракоза од дренка во главното стебло. Цветните дренки заразени со антракоза од дренка умираат во рок од три до четири години. Исечете ги и запалете цветни дренки кои биле заразени од оваа брзо-дејствувачка болест.

11. Гниење на јака ( Phytophthora cactorum )

Како и луѓето, дрвјата се подложни на повреди. Опремата за нега на тревникот, возилата, па дури и птиците може да создадат дупки или жлебови во кората на цветните дренки. Тие отворени рани се совршена влезна точка за габата наречена Phytophthora cactorum , која предизвикува болест наречена гниење на јаката или рак на круната. Ќе забележите исушени, обезбојани лисја. Гранките почнуваат да умираат назад. Заразените области се појавуваат околу стеблото на дрвото, убивајќи ја кората. Црна течност истекува од погодените делови на дрвото. Во напредни случаи, габата се шири околу стеблото на дрвото и предизвикува умирање на цветниот дренка.

Ако се фатат навреме, малите површини на инфекција може да се отсечат од дрвото. Отстранете ги погодените делови, заедно со два инчи здраво околно дрво. Запечатете ја областа со боја за рана на дрво. Ако вашето цветно дрво дренка умира од гниење на јаката, отстранете го од земјата и уништете го. Не засадувајте друго цветно дренка на тој простор.

12. Антракноза со дамки ( Elsinoeкорни )

Високо активен за време на дождливите периоди, дамката антракоза ги напаѓа лисјата и гранчињата на цветниот дренка. Во пролетта, спорите на дамки антракоза се носат од заразени дрвја на други дрвја од дождот. Спорите се населуваат и во цветните и во лисните пупки кога почнуваат да се отвораат. Влажното време носи најмногу штети од антракоза на дамки. Цветните листови од дренка покажуваат дамки од жолта или виолетова боја. Во некои ситуации, центрите на заразени дамки паѓаат, давајќи им на лисјата перфориран изглед. Цветовите на дренка стануваат дамки и јами.

Симптомите на дамкаста антракноза се намалуваат за време на суво време. Освен ако цветниот дренка не остане инфициран низа години, антракозата нема да го убие вашето дрво. Меѓутоа, ако видите знаци на дамки антракоза на вашето цветно дренка, нема многу да се направи. Спрејовите со фунгициди може да се нанесуваат еднаш неделно во текот на сезоната на пукање додека дрвото целосно не излисне. Соберете и уништете ги паднатите лисја. Тие сè уште можат да држат спори на антракоза.

13. Прашкаст мувла ( Erysiphe pulchra )

Честа болест за цветни дренки, прашкаста мувла е габична болест која ги напаѓа лисјата на растението. Спорите на прашкаста мувла ги носи ветрот. Откако ќе се воспостави, прашкаста мувла предизвикува непривлечни правливи бело-сивкави дамки на зеленилото. Закрпи од прашкаста мувла ја блокираат потребната сончева светлина од лисјата, што го нарушува

Џејкоб Бернард е страстен ентузијаст за дивиот свет, истражувач и искусен писател. Со искуство во зоологијата и голем интерес за сè што е поврзано со животинското царство, Џејкоб се посветил на доближување на чудата на природниот свет до своите читатели. Роден и израснат во мало гратче опкружено со живописни пејзажи, тој рано развил фасцинација со суштества од сите облици и големини. Ненаситната љубопитност на Џејкоб го однесе на бројни експедиции во оддалечените делови на земјината топка, барајќи ретки и неостварливи видови додека ги документира своите средби преку фотографии кои го одземаат...