4 причини зошто никогаш не треба да користите солени топки за да ги одвратите бубачките и глодарите

Jacob Bernard
10 неверојатни факти за дождовниот црв Can of Worms: Значење & засилувач; Откриено потеклото Откријте ја бубачката што изгледа како… Дали црвите се опасни? Колку срца има црвот? Откријте го најголемиот црв во светот

Многу предмети за домаќинството може да се користат за двојни намени. Детергентот за миење садови, на пример, често се пробива во грижата за растенијата помагајќи да се отстранат штетниците. Но, еден пестициден производ што никогаш не треба да се користи на кој било начин, освен како што налага етикетата е смртоносниот молец. Малите топчиња изгледаат безопасно за многумина, но тие можат да бидат смртоносни за луѓето, не само за инсектите. Ова се причините поради кои никогаш не треба да користите пламен за да ги отфрлите бубачките или глодарите.

Историја на пламенот

Ако денес не слушате многу за нафталин, има причина за тоа. Во минатото, кога климата не постоеше, луѓето ги отвораа своите прозорци и врати за да пуштат ладен воздух за да помогнат во регулирањето на температурите. Овие отворени врати и прозорци, се разбира, ги поканија инсектите, како што се молците, и создадоа нов проблем. Молците си ги јадеа облеката и постелнината! Се појави потребата и се создадоа модрици.

Само врвните 1% можат да Аце нашите квизови за животни

Мислете дека можете?
Земете го нашиот квиз за црви A-Z-Animals

Сепак, во денешно време , синтетичките влакна особено не привлекуваат молци кон вашата облека и постелнина. Значи, модрите не се особено корисни за повеќето. Некои луѓе навистина ги рекламираат нафталините како репеленти заглодари, инсекти и други штетници, но ова не е безбедно и не треба да се следи. Всушност, користењето на пламенот на овие начини е незаконско.

Како функционираат нафталинот

Кои содржат состојки како што се камфор, нафталин и парадихлоробензен (дихлоробензен), пестицидите се пестициди. Тие доаѓаат во цврсти, тркалезни или дискови и треба да се користат за да се одвратат молците од јадење волнени производи. Целта е хемикалиите да ги оддалечат молците или да ги убијат и да спречат ларви на молци да растат во близина на молци.

Тие треба да бидат места во херметички контејнери и да се чуваат во плакари, простори за складирање и други места каде што молците оди по својата стока. Тие не се наменети за надворешна употреба, употреба на отворено или за друга употреба на кој било начин.

Причини поради кои никогаш не треба да користите нафталин како одвраќање

Постојат бројни причини поради кои никогаш не треба користете солени топки како средства за заштита од штетници. Ова се четирите главни причини и најважните.

1.Моленот се регулирани пестициди

Можеби се чини дека е доволно безопасно, но всушност тие се регулирани пестициди. Бидејќи тие доаѓаат во цврста форма, повеќето луѓе не размислуваат за нив така. Меѓутоа, со текот на времето, пламенот се распаѓа во гас и ги ослободува пестицидните хемикалии во воздухот.

Моленичките топки се регулирани од Агенцијата за заштита на животната средина (ЕПА) и нивното користење во секој случај што не е наменето е всушност нелегално. Етикетите на солени топки не дозволуваат животноотвратителен.

2.Моленот може да биде опасен и за луѓето и за животните

Причината број еден зошто никогаш не треба да користите солени топки за да ги одвратите инсектите или штетниците е следнава: пламенот е рамно опасен за луѓето и животни подеднакво. Допирањето на пламенот, вдишувањето на испарувањата или на друг начин доаѓањето во контакт со солени топки може да убие.

Малите деца се изложени на ризик да јадат нафталин, исто така, бидејќи изгледаат како бонбони. Домашните миленичиња може да ги јадат, помешајќи ги за задоволства, или може да си играат со нив мислејќи дека се играчки.

Нафталинот, главната состојка на пламенот, е токсична супстанција која се создава кога работите горат. Чадот од цигарите, издувните гасови од автомобилот, чадот од шумски пожари содржат нафталин. Кога овој отров ќе влезе во човечкото или животинското тело, се распаѓа на алфа-нафтол и ги оштетува црвените крвни зрнца. Пренесувањето на кислород низ телото е нарушено. Може да дојде до оштетување на црниот дроб и бубрезите. Овој токсин се шири преку крвта во мастите, крвта и мајчиното млеко и се смета од Светската здравствена организација (СЗО) како потенцијален канцероген за луѓето.

3.Тие се раствораат на дождот

Често, луѓето сакаат да стават пламен на отворено за да ги спречат глодарите и инсектите да предизвикаат штета на зградите. Но, пламенот се топи кога ќе се навлажни и завршува ширејќи го отровот. Ова ја инфицира земјата, а со тоа и вашите растенија и вашите сопствени животни. Исто така, може да предизвика штета на други животни кои не се разгледуваатштетници.

4.Моленичките не функционираат

Искрено, ниту модрите не делуваат особено добро. Тие не се ослободуваат од глувците и навистина не ги одвраќаат молците да ги јадат вашите волнени производи.

Постојат некои причини за ова.

  • Молените топки не содржат висока доволно концентрации на нафталин за да ги спречи штетниците. Но, секоја поголема доза би била уште поопасна во вашиот дом.
  • Многу животни (и луѓе) не го сакаат мирисот на солени топки, но тие навистина не ги држат животните и инсектите подалеку. Наместо тоа, тие може да ги вознемируваат или да им наштетат на животните, предизвикувајќи други проблеми.
  • Во многу случаи, користењето на нафталин за справување со глодари е исто така незаконско. Тоа значи дека не само што не работат, туку и можат да ве доведат во неволја.

Подобро е воопшто да не се замарате со солени топки. Наместо тоа, повикајте истребувач или најдете природни, побезбедни средства за контрола на штетници.

Правилна употреба на нафталин

Постојат само многу специфични безбедни методи за користење на нафталин. Односно, пламенот треба да се користи само во цврсто затворени садови. Ова може да изгледа контраинтуитивно, но ова помага да се спречи вас, вашите деца и вашите миленици да дишат во токсичните испарувања. Никогаш не ги чувајте во лабаво затворени садови, никогаш не ги оставајте на отворено и секогаш носете маска и ракавици кога ракувате со нив.


Џејкоб Бернард е страстен ентузијаст за дивиот свет, истражувач и искусен писател. Со искуство во зоологијата и голем интерес за сè што е поврзано со животинското царство, Џејкоб се посветил на доближување на чудата на природниот свет до своите читатели. Роден и израснат во мало гратче опкружено со живописни пејзажи, тој рано развил фасцинација со суштества од сите облици и големини. Ненаситната љубопитност на Џејкоб го однесе на бројни експедиции во оддалечените делови на земјината топка, барајќи ретки и неостварливи видови додека ги документира своите средби преку фотографии кои го одземаат...