8 ајкули во Индискиот Океан

Jacob Bernard
2 масивни големи бели ајкули кои тежат како… Погледнете ја огромната бела ајкула долга 16 метри… Погледнете ја огромната бела ајкула на плажа… Гледајте како нурка на човекот во…

Нашата планета содржи пет главни океани: Атлантскиот Океан, Индискиот Океан, Тихиот Океан, Арктичкиот Океан и Антарктичкиот Океан. неговата широчина, па има смисла да се нарече по Индија. Тој е трет по големина океан на нашата планета, а исто така и место за размножување на грбавиот кит. Интересни се и ајкулите во Индискиот Океан. Овде ќе се фокусираме на 8 од нив.

Ајкулите се врвни предатори на морињата, користејќи го своето знаење во ловот во своја полза. Прочитајте за да дознаете за 8 видови ајкули кои можат да се најдат во Индискиот Океан!

77.953 луѓе не можеа да го направат овој квиз

Мислите дека можете?
Земете ги нашите A-Z-Animals Квиз за ајкули

1. Сина ајкула

Сините ајкули ја земаат тортата кога станува збор за најчестиот улов на ајкулите од Индискиот Океан. Проектот за следење на нивоата специфични за видовите во Европската унија покажа дека тие се меѓу најчестите ајкули што може да се забележат.

Сините ајкули имаат тенденција да живеат во тропски или умерени води, на кои им требаат тие температури за да се регулираат и да останат живи. Тие имаат долги пекторални перки кои се шират од нивните страни за да им помогнат со нивнитепливаат и обично се светло сиви и сини за да се спојат со водата.

Што се однесува до храната, сината ајкула најмногу јаде лигњи, заедно со други најчесто пронајдени безрбетници. Ова вклучува ракчиња, октопод, други мали ајкули и многу повеќе.

2. Бик ајкула

Биковите ајкули обично се најагресивни кон луѓето. Тие уживаат во скитачките крајбрежни води, особено во плитките области каде што луѓето можат да уживаат во пливањето. Агресивната природа на овие ајкули значи дека тие можат да ги нападнат луѓето ако наидат на нив.

Биковите ајкули се карактеризираат со муцката во облик на бик што ја носат, заедно со нивните конфронтирачки ставови. Тие се пократки и поцврсти, со две грбни перки долж грбот. Сивите тела со бели долни стомаци се вообичаениот изглед на биковите ајкули.

Секојдневниот избор на храна за бик ајкула вклучува коскени риби, жила и помали бикови ајкули. Да, оваа ајкула има тенденција да консумира други од тој вид.

3. Темна ајкула

Мамурните ајкули се познати по нивните долги опашки перки и зашилени муцки, кои талкаат по дното на океанот и грицкаат риби и други животни. Тие се сива, мрачна боја и одлично се вклопуваат со морето.

Овие ајкули ги каснуваат луѓето ако им пречат, но нема да ги нападнат само затоа што постојат во нивна близина. Тие се популарни ајкули за ловење за супа од перки од ајкула.

Храната може да биде многу работи, но мрачните ајкули имаат тенденција да консумираат ѓубре аконаидуваат на него. Заедно со ѓубрето, мрачните ајкули јадат морски желки, коскени риби, жили и цефалоподи.

4. Голема ајкула со чекан

Големите чекани ајкули се одбранбени суштества, кои напаѓаат кога се чувствуваат загрозени. Можно е да се разликуваат од другите ајкули со чекан бидејќи нивната глава се протега нанадвор во рамна линија наместо во форма на лопата.

Како и повеќето ајкули, големите ајкули имаат диета која се состои од безрбетници, коскени риби и други ајкули. Тие се познати по тоа што се мајстори предатори во споредба со другите ајкули.

Овие ајкули најчесто се бараат за перки од ајкули бидејќи имаат повеќе големи перки. Тие се сметаат за критично загрозени, иако не е донесена посебна легислатива за нивна заштита.

5. Голема бела ајкула

Веројатно најпознатите ајкули, големите бели ајкули биле претставени во медиумите многупати во текот на годините, речиси исклучиво во негативно светло. Тоа е затоа што тие стануваат меѓу најголемите ајкули и се познати по жестоките начини на кои ја напаѓаат нивната храна. Тие се познати како големи бели ајкули поради нивните бели долни стомаци и се сиви на нивните горни страни. Овие ајкули имаат и големи муцки слични на конуси.

Исхраната на големите бели ајкули се состои од жили, туна, делфини, фоки, морски видри, морски желки и многу повеќе. За нив не се знае дека се агресивни и се прилично лесни. Тие исто такане барајте луѓе да јадат, и покрај тоа што може да го кажат филмовите.

6. Океанска бела ајкула

Океанските ајкули со бели врвови се познати како такви поради белите врвови на нивните перки. Овие ајкули се едни од најчестите и најзастапени низ океанот. Се смета дека тие се одговорни за повеќе каснувања од ајкули отколку големите бели ајкули, иако тоа не е доволно евидентирано како такво.

Нивната исхрана се состои од коскени риби и цефалоподи како октопод и лигњи. Океанските бели ајкули ќе се хранат и со други мали ајкули, жили, морски желки и многу повеќе. Тие се агресивни ајкули кога се хранат, па затоа се препорачува да се држите подалеку од нив.

7. Свилена ајкула

Свилената ајкула е познато дека е мазна ајкула, која одговара на дебатата дали ајкулите се мазни или груби; тие можат да бидат и двете. Свилените ајкули имаат мазна кожа и доаѓаат во светло сиви и бели бои со долги зашилени перки.

Овие ајкули претпочитаат тропски, потопли води и се многу чести во Индискиот Океан. Тие конкретно не ловат ништо, наместо тоа, јадат онаму каде што се појавуваат можности и го ловат она што им се пресекува. Ова вклучува сом, јагула, туна, сардини, скуша и многу повеќе. Тие се стремат да собираат групи риби по аглите, а потоа да одат во градот.

8. Тигар ајкула

Тигарската ајкула може да порасне повеќе од шеснаесет метри во должина и има темни ленти по телото, слични на тигаротознаки. Познато е дека ги напаѓа луѓето како големите бели ајкули, иако не успева да ја надмине другата ајкула.

Кога станува збор за хранење, тигарската ајкула во основа ќе консумира сè. Јаде делфини, морски желки, медузи, морски лавови и други ајкули. Ова не е ајкулата на која сакате да налетате додека нуркате.

Резиме на 8 ајкули во Индискиот Океан

Име Диета Уникатна карактеристика
Сина ајкула Најчесто лигњи, но и ракчиња, октопод, други мали ајкули и други безрбетници. Најчесто се ловат.
Бикова ајкула Коскени риби, жили и помали бикови ајкули. Најагресивни кон луѓето.
Dusky Shark Морски желки, коскени риби, жили, цефалоподи и ѓубре . Популарни за ајкули супа со перки; талкаат по океанското дно.
Голема ајкула со чекан Без'рбетници, коскени риби и други ајкули. Господари предатори меѓу ајкулите; често се жртви на перки од ајкула.
Големата бела ајкула Разиња, туна, делфини, фоки, морски видри, морски желки и многу повеќе. Голем, но не агресивен; именуван за бели долни стомаци.
Океанска ајкула со бел врв Коскена риба, октопод, лигњи, други мали ајкули, жици, морски желки и многу повеќе. Заеднички и изобилен; агресивен при хранење.
СвиленАјкула Сè што е достапно, вклучително и сом, јагула, туна, сардина, скуша и друго. Стада групи риби во ќош, а потоа гозба.
Тигарска ајкула Сè што е достапно вклучувајќи делфини, морски желки, медузи, морски лавови и други ајкули. Големи и агресивни кон луѓето.

Џејкоб Бернард е страстен ентузијаст за дивиот свет, истражувач и искусен писател. Со искуство во зоологијата и голем интерес за сè што е поврзано со животинското царство, Џејкоб се посветил на доближување на чудата на природниот свет до своите читатели. Роден и израснат во мало гратче опкружено со живописни пејзажи, тој рано развил фасцинација со суштества од сите облици и големини. Ненаситната љубопитност на Џејкоб го однесе на бројни експедиции во оддалечените делови на земјината топка, барајќи ретки и неостварливи видови додека ги документира своите средби преку фотографии кои го одземаат...