Гледајте ја оваа огромна јагула долга три стапки како морничаво излегува од калта

Jacob Bernard
Крокодил направи дебитантска грешка и се набива... Погледнете како Gator каснува електрична јагула... 10-те најголеми јагули во светот Откријте ја науката која го навива умот зад тоа како се електрични... Како се репродуцираат јагулите? Чудниот метод… 10 неверојатни факти за морејската јагула

Неверојатно видео на Тик Ток покажува човек кој користи уникатна техника на копање што ослободува огромна јагула долга три метри од кал. И слатководните и солените живеалишта се дом на јагулите, иако морето е местото каде што живеат повеќето видови.

Другите остануваат во поголеми длабочини на континенталните полици, иако многу јагули се наоѓаат во плитки крајбрежни води и тунелираат во песочна почва. кал или меѓу карпи. Мочуришните јагули се вид кои имаат навика да се закопуваат во калта.

Зошто овие суштества го прават тоа? Сето тоа е поврзано со тоа како тие се адаптирале низ годините. Гледате, на мочуришните јагули им недостасуваат практично сите перки. Според видот, големината на опашката перка може да варира од многу мала до тоа што воопшто не е присутна.

Само првите 1% можат да ги направат нашите квизови за животни

Мисли дека можеш?
Земете го нашиот квиз A-Z-Animals Eels

Недостигаат и пекторалните и карличните перки. Лушпите се отсутни кај речиси секој вид на јагула. Ова суштество е слепо бидејќи неговите очи се ситни и, кај одредени видови кои живеат во пештери, се наоѓаат зад кожата. Жабрениот премин е типично пора или процеп под грлото, со поврзувачка жабренамембрани.

Дополнително недостасуваат ребрата и пливачкиот мочен меур. Се смета дека сите овие се модификации за копање во лизгава почва за време на суви периоди, а мочуришните јагули често се откриваат во калта под исушената лагуна.

Може ли мочуришните јагули да преживеат во калта?

Поголемиот дел од мочуришните јагули можат да дишат воздух, што им овозможува да патуваат низ бари или на копно во влажни ноќи и да напредуваат во вода со малку кислород. Високо васкуларизираните облоги на устата и грлото функционираат како едноставни, но ефективни бели дробови.

Поради недостаток на перки, може да се помисли дека ова суштество е змија кога се лизга наоколу покриено со кал! Конкретната јагула во краткото видео е долга приближно три метри! Просечната мочуришна јагула расте меѓу осум и 28 инчи долга!

Верувале или не, луѓето ги користат јагулите како мамка за риболов. Можеби тоа е причината зошто човекот од видеото што ви го вклучивме подолу се обидува да го извади од калта. Воодушевувачки е да се гледа неговиот процес и како тој навидум знае каде е јагулата под површината.

Можете да фатите големи риби како кобија, лосос, пастрмка со челик, па дури и бас користејќи живи јагули. Бидејќи се чини дека живата мамка се обидува да го избегне својот напаѓач, грабливите риби силно ги привлекуваат. Активните движења како оние на јагулата се многу успешни во постигнувањето на ова.

Проверете ја оваа јагула долга три стапки воАкција!

https://www.tiktok.com/t/ZT81snxuE/

Џејкоб Бернард е страстен ентузијаст за дивиот свет, истражувач и искусен писател. Со искуство во зоологијата и голем интерес за сè што е поврзано со животинското царство, Џејкоб се посветил на доближување на чудата на природниот свет до своите читатели. Роден и израснат во мало гратче опкружено со живописни пејзажи, тој рано развил фасцинација со суштества од сите облици и големини. Ненаситната љубопитност на Џејкоб го однесе на бројни експедиции во оддалечените делови на земјината топка, барајќи ретки и неостварливи видови додека ги документира своите средби преку фотографии кои го одземаат...