Гледајте како браната се раствора како детски замок од песок кога бесната поплава станува пресилна

Jacob Bernard
7-те најсилни урагани некогаш снимени на… Откријте ги 10-те најбезбедни држави со најмалку… Откријте ги 10-те Карипски острови најподложни на урагани 6-те најголеми поплави некогаш регистрирани на… Откријте ги 6-те најмоќни урагани до… 12-те најсмртоносните торнада на Земјата и… 0>Притисокот што се создава во близина на брани бара прецизен мониторинг и за жал за браната на видеото на дното на страницата, недостатокот на комуникација и претходното оштетување на крајот доведоа до нејзино целосно пропаѓање.

Зошто беше браната Спенсер Изградена?

Браната Спенсер е изградена во 1927 година за хидроенергија. Насипот беше долг нешто повеќе од 3.000 стапки, а преливната површина се протегаше на 500 стапки. Беше висок нешто повеќе од 25 метри. Браната имаше мала акумулација, но континуираните проблеми резултираа со тоа што на браната и беше доделена класификација на опасност „Значајна“. Ова значеше дека ако нешто тргне наопаку, може да има значителна штета на животната средина и на економијата. Сепак, оваа класификација не ја вклучуваше можноста за губење човечки животи.

Што се случи кога се урна браната Спенсер?

Пред браната Спенсер конечно да се урне, имаше три главни настани што предизвикаа штета низ годините. Првиот се случил во 1935 година кога ледената патека го пробила. Другите два настани се случија во 60-тите. Ледените патеки ја оштетија и браната. Тоа не беше само оштетување на самата брана, туку беше и голем промет внатреорганизацијата која предизвика недостаток на комуникација. На крајот на краиштата, регулаторот и сопственикот не беа свесни за подложноста на браната на овие прашања. За жал, денот кога се урна браната Спенсер; еден сопственик на куќа починал од давење. Конечно беше четврта ледена патека што го предизвика колапсот.

Се урива браната Спенсер

Видеото подолу е од KCAU-TV Sioux City и водителот на вести започнува со известување дека во тек е потрагата по исчезнато лице откако браната попушти во Небраска. Потоа, тој продолжува да ги презентира снимките од браната Спенсер во средината на колапсот. Можете да ја видите водата како брза по реката Ниобрара. Тој објаснува дека мостот на автопатот 281 е целосно компромитиран, а стотици жители првично останале без струја по уривањето.

Меѓутоа, набргу потоа напојувањето било вратено. Камерата се свртува налево, покажувајќи колку вода се шири низ, и повторно се спушта надесно, до местото на урната брана. За жал, кога ова емитување излезе, сè уште беше рано, а тие немаа ажурирање за човекот кој беше однесен. Иако работниците побрзаа во неговата куќа за да го посоветуваат дека треба да се ослободи, тие мораа брзаат да се вратат до браната и не беа присутни за да се осигураат дека тој ќе излезе безбедно.

Погледнете ја потресната снимка подолу!


Џејкоб Бернард е страстен ентузијаст за дивиот свет, истражувач и искусен писател. Со искуство во зоологијата и голем интерес за сè што е поврзано со животинското царство, Џејкоб се посветил на доближување на чудата на природниот свет до своите читатели. Роден и израснат во мало гратче опкружено со живописни пејзажи, тој рано развил фасцинација со суштества од сите облици и големини. Ненаситната љубопитност на Џејкоб го однесе на бројни експедиции во оддалечените делови на земјината топка, барајќи ретки и неостварливи видови додека ги документира своите средби преку фотографии кои го одземаат...