Индиско лето: Откријте го потеклото и значењето на оваа фраза

Jacob Bernard
Жителите бегаат од овие најбрзо се намалуваат окрузи во... Откријте го најстариот град во Вашингтон 15 напуштени и заборавени градови во јужниот дел... Истражете го огромниот кампус на најголемите во Мичиген... 6 најбогати земји во Африка денес (Рангирани) Откријте го најстариот град во Западна Вирџинија

Фразата Индиско лето е вкоренет американски колоквијализам што некои лесно го користат. Меѓутоа, за други, фразата е извор на непријатност бидејќи се смета за навредлива. Зошто луѓето го користат терминот Индиско лето? Откријте го потеклото и значењето на оваа фраза сега.

Што е значењето на индиското лето?

Фразата индиско лето значи време на несезонски суво и топло време. Овој период понекогаш се случува на есен во умерените зони на северната хемисфера во октомври и ноември. Оваа временска аномалија е исто така поврзана со замаглени услови.

За краток сезонски период да се смета за индиско лето, затоплувањето мора да се случи откако температурите ќе почнат да опаѓаат за есен. Индиското лето не е нешто неизбежно и конкретно дефинирано како четирите годишни времиња. Наместо тоа, тоа е културен термин што се користи за опишување на непредвидлива временска аномалија како снежна бура или топлотен бран.

Посоодветен термин во денешниот свет е Второ лето. Го отфрла секое културно потекло, а истовремено останува доследна на изворното значење на фразата. Второто лето подобро ја опишува промената вовремето далеку од претстојната зима во непристојна топла магија.

Кое е потеклото на фразата индиско лето?

Никој не е сигурен од каде потекнува фразата Индиско лето. Неговата прва забележана употреба е во писмата на J. Hector St. John de Crevecoeur околу 1778 година. Овие писма биле напишани на англиски, но тие првпат биле објавени на француски јазик во Европа. живеејќи во Америка, кој се вратил во својата земја како одговор на Американската револуционерна војна. Неговите писма не беа достапни на англиски за американска потрошувачка до 1920-тите. Индиско лето стана популарен термин за книжевни личности и известувачи до средината на деветнаесеттиот век во Соединетите Држави.

Домородните племиња Пенобскот и Оџибва можеби имале истовремени усмени истории кои ги опишувале индиските лета. Кажувањето на овие усни традиции можеби е потеклото на фразата Индиско лето во нивните историски територии. Се чини дека употребата на фразата се проширила од Кентаки, Охајо и Пенсилванија во другите делови на нацијата.

Идејата дека фразата потекнува од домородните орални традиции е засилена со употребата на Индиското лето од страна на армијата. Тоа беше вообичаена фраза во логорите основани на северозападната територија на крајот на осумнаесеттиот век.

Поети како Емили Дикинсон и Хенри Дејвид Торо од средината на 1800-титепишувајте за индиските лета од перспективата на жителите на Нова Англија. Во нивните пишувања, студените ноќи веќе се случиле пред да се загреат температурите. Понекогаш, индиско лето носи уште еден цут во областа пред целосно да зајде зимата.

Метеоролошко значење зад фразата индиско лето

Индиско лето обично е предизвикано од промена на млазниот поток. Млазниот поток е постојан проток на воздух кој се јавува на околу 30 илјади стапки висок од запад кон исток. Овој проток на воздух обично формира форма на S над Северна Америка и е склон кон поместување врз основа на други атмосферски услови.

Понекогаш во есента, млазниот поток ненадејно се поместува од јужните региони на север. Под млазниот поток, топлото време е вообичаено. Над млазниот поток се јавува студено време. Поместувањето на млазниот поток на крајниот север носи несоодветно топло време во областите кои се обично студени.

Иако не постои одредено временско ограничување за оваа промена, постојат неколку индикатори кои треба да постојат за да се разгледа вистинско индиско лето. На пример, температурата мора да биде најмалку 70 степени целзиусови или повисока повеќе од една недела.

Овој скок на температурата мора да се случи по есенската рамноденица. Во многу региони, се очекува овие високи температури да се случат по првиот вистински мраз во регионот. Овој мраз треба да биде доволно длабок за да го убие најголемиот дел одпреостанат сезонски растителен свет за годината.

Дали фразата Индиско лето има расистичко потекло?

Фразата Индиско лето веројатно има расистичко потекло. Понекогаш фразата Индиско лето се користела за да се опишат времињата на исцрпување, недоследност и неплодност. Ова е позната погрдна тропа која се рефлектира и во фразата Индиски Давател.

Индискиот Давател е расистичка идеја во која давателот на подарок очекува нешто за возврат. Овој концепт се вкорени во американскиот народен јазик некаде во текот на 1700-тите. Фразата индиски давател сè уште се користи од некои, иако домородните Американци ја сметаат за навредлива. За среќа, нејзината популарност се намалува со секоја нова генерација.

Бидејќи фразата Индиско лето потекнува од осумнаесеттиот и деветнаесеттиот век, можеби била под влијание на домородните конфликти со белите колонизатори. Во овој период, белите пионери се плашеа од рации на домородните Американци. Појавата на индиско лето кога повеќето мислеа дека зимата е зад аголот им даде на домородните групи последна можност да нападнат пред времето да стане мизерно.

Во 1790 година, армиски генерал водеше војна против племињата во Мајами. На почетокот, домородното население победуваше во конфликтите. Сепак, генералот ја доби својата последна кампања за време на доброто време од 14 октомври до 23 октомври. Тој го нарече овој период Индиско лето во чест на неговата победа.

Зошто сеИндиските лета се сметаат за магливи?

Некои шпекулираат дека индиските лета се поврзани со магливото време бидејќи тоа одговара на времето кога домородните Американци ја запалиле преријата. Племињата во Големите Рамнини, како Лакота, палеле трева од преријата секоја есен. Ова беше направено за да се создаде пожар околу нивните кампови и да се поттикне размножување на растенија за нивните коњи, храна и лекови.

Исто така, беше предложено дека заматените услови пријавени во области надвор од прериите на Средниот запад биле предизвикани од вештачки контролирани пожари. Овие пожари сè уште беа потребни за студените ноќи што постоеја за време на индиските лета. Исто така, бидејќи индиските лета се карактеристично суви и без ветрови, прашината што се крева на патиштата се задржува во воздухот подолго од вообичаеното.

Магливоста поврзана со индиските лета е исто така прашање на претпоставка. Денес, кога се појавуваат второ лето, заматеноста не е нешто што постојано се забележува за време на овие есенски топли периоди.


Џејкоб Бернард е страстен ентузијаст за дивиот свет, истражувач и искусен писател. Со искуство во зоологијата и голем интерес за сè што е поврзано со животинското царство, Џејкоб се посветил на доближување на чудата на природниот свет до своите читатели. Роден и израснат во мало гратче опкружено со живописни пејзажи, тој рано развил фасцинација со суштества од сите облици и големини. Ненаситната љубопитност на Џејкоб го однесе на бројни експедиции во оддалечените делови на земјината топка, барајќи ретки и неостварливи видови додека ги документира своите средби преку фотографии кои го одземаат...