Колку долго можат кокошките да поминат без вода?

Jacob Bernard
Откријте зошто Колибрите се бркаат едни со други 8 работи што ги плашат колибрите од вас… Погледнете како ќелав орел се вивнува и… Гледајте бестрашен рак како успешно се бори… Гледајте како куче-херој ја спасува својата сестра… Откријте што навистина се случува со колибрите ако…

Повеќето на живите организми им треба пристап до вода во една или друга форма за да преживеат. Кокошките не се исклучок. Наскоро откако ќе се изведат, на кокошките им треба постојан пристап до чиста, свежа вода. Ако го немаат, ќе дехидрираат и ќе умрат. Неколку фактори, вклучувајќи ја возраста и состојбата на кокошката, температурата на околината, па дури и состојбата на нивното засолниште, може да влијаат на тоа колку долго може да преживее пилешкото без вода. Значи, колку долго, тогаш, кокошките можат да останат без вода? Општо земено, на релативно удобни температури и без олеснителни околности, кокошките можат да преживеат без вода најмногу околу 48 часа. Сепак, некои може да загинат за само шест часа, додека во совршени услови, некои може да живеат и до три дена.

Што се случува кога кокошките ќе останат без вода?

Кога кокошките ќе останат без вода премногу време, тие ќе се дехидрираат. Дехидрацијата може да настане во рок од само неколку часа кога пилешкото е лишено од вода. Ако состојбата трае предолго, нивните симптоми ќе се влошуваат и полоши. На крајот, обично во рок од помалку од 48 часа, птиците ќе го направат тоаумри.

36.048 луѓе не можеа да го поминат овој квиз

Мислат дека можеш?
Земете го нашиот квиз A-Z-Animals Birds

Една од работите што се случуваат кога кокошките остануваат без вода го вклучува нивниот род. Кокошките привремено складираат храна во својата култура, но им треба постојано снабдување со вода за да ја обработат и сварат оваа храна. Ако се дехидрираат, храната во културата се суши и може да биде погодена. Тие не можат да ја сварат оваа храна и може целосно да се заглави. Ова може да ја убие птицата дури и ако повторно добие пристап до вода.

Дехидрираното пилешко може да има тешкотии со дишењето. Може да изгледа дека задишува или се мачи да земе здив. Чешелот и пилешкото пилешко може да ја изгубат црвената боја и да станат бледи. И птицата може да страда од дијареа.

За да се обиде да се олади, птицата може да ги држи крилјата подалеку од своето тело, барем додека не се измори премногу за да го направи тоа. Како што состојбата се влошува, пилешкото може да стане слабо и летаргично. Може дури и да слабее и да не реагира или целосно да ја изгуби свеста. Кокошките кои страдаат од тешка дехидрација може да имаат напади пред конечно да подлегнат на смртта.

Кои фактори влијаат на преживувањето?

Количината на времето кога кокошките можат да останат без вода варира. И внатрешните и надворешните услови можат да го променат времето потребно за кокошката да дехидрира, да се разболи и да умре од недостаток на вода. Еве некои од факторите кои влијаатпреживување.

Возраст на кокошката

Кокошките бебиња се особено ранливи на дехидрација. Ако ново извелените кокошки останат без вода само неколку часа, најверојатно ќе умрат. Постарите пилиња и возрасните птици можат да траат подолго. Старите кокошки може да умрат побрзо од помладите, поздрави птици.

Здравје на кокошката

Секое здравствено прашање кое го има пилешкото веројатно ќе ги влоши ефектите од дехидрација. На кокошката среде растопување и растење на нови пердуви му треба повеќе вода и може да се дехидрира побрзо од другите птици. Исто така, ако пилешкото веќе боледува од паразити или инфекција, тие се изложени на зголемен ризик од дехидрација.

Температура на околината

Веројатно веќе знаете колку побрзо се сушите и чувствувате жед на топол летен ден отколку на ладни зимски температури. Кокошките, исто така, дехидрираат многу побрзо на топлина отколку кога е ладно. Кокошката може да умре за помалку од 24 часа без вода кога е жешко надвор. Но, тие можат да живеат и до 72 часа на студ без пијалок.

Сезоната

Температурите не се единствените сезонски фактори кои влијаат на тоа колку долго пилешкото може да остане без вода. Многу кокошки растат и несат јајца по сезонски распоред. И двете од овие активности ставаат дополнителен стрес на телото на пилешкото и бараат повеќе вода. Ако на пилешкото му е забранет пристапот до вода во зима, кога можеби не се распаѓа илилежејќи редовно, птицата можеби ќе може да преживее подолго.

Обезбеден тип на засолниште

Кокошките со многу засенчени места за одмор и многу вентилација имаат предност во однос на птиците кои се заглавени во жешко , преполни кокошарници или пенкала со малку или без сенка. Птица која нема засолниште од жештината веројатно ќе умре побрзо без вода отколку птица што може барем да се најде под сенка.

Колку вода им треба на кокошките?

На кокошките им требаат околу 500 ml, или малку повеќе од 1 литар вода по пилешко, дневно. Значи, ако имате осум кокошки, треба да обезбедите барем еден галон свежа, чиста вода секој ден. Оваа сума не го зема предвид брзото испарување во топли денови или делумно замрзнување во студените денови. Исто така, не зема предвид лута птица која сака да прска во вода и да ги уништува работите за секого.

Размислете да ја користите мерката горенаведена како основна линија. Дајте им на вашите птици најмалку 1 литар вода по пиле секој ден, но погрижете се редовно да ја наполнувате и освежувате водата во случај таа количина да не е доволна. Запомнете дека во топло време, количината на вода што му е потребна на пилешкото секој ден може драстично да се зголеми. Обезбедете им на вашите кокошки најмалку 1 литар свежа вода по птица дневно кога температурите достигнуваат 90-ти или повеќе.

Дали кокошките можат да пијат премногу вода?

Здравите кокошки ќе ја регулираат количината на вода пијат врз основа на нивнитепотреба. Општо земено, можете безбедно да им обезбедите на вашите кокошки вишок вода и тие само ќе го консумираат она што навистина им е потребно врз основа на нивната жед. Сепак, погрижете се да не ги храните вашите кокошки премногу солени или преработени задоволства. Оваа храна може да предизвика вашите птици да доживеат прекумерна жед и може да резултира со пиење премногу вода.

Каков вид на извор на вода е најдобар?

Повеќето раси на кокошки одлично се снаоѓаат со тави со вода . Други, особено оние украсни раси со елаборирани пердуви околу нивното лице, како што се полските кокошки и кокошките султан, може многу подобро со системите за шишиња. Кокошките кои живеат во студени области можат да живеат малку подолго без да умрат од недостаток на вода, но тие би можеле да имаат корист ако имаат загреан извор на вода, така што нивната вода за пиење не се замрзнува.

Погрижете се кои и да се извори на вода се чуваат чисти, свежи и подалеку од области кои можат да привлечат штетници или предатори. Некои сопственици предлагаат да се стават извори на вода во кокошарникот. Други предлагаат да се стави вода на безбедни места надвор од кокошарникот, за да се спречат влажните услови каде што никнуваат кокошките.

Дали на кокошките им треба вода ноќе?

Како и другите дневни животни, кокошките спијат во текот на ноќта и нивните метаболички потреби се забавуваат. Ним обично не им е потребен пристап до вода ноќе откако ќе застанат да отсечат. Но, погрижете се прво да им дадете свежа, чиста воданешто наутро.

Дали кокошките можат да се опорават од дехидрација?

Ако случајно сте го лишиле од вода вашето пилешко и тие се разболеле или дехидрирале, можеби ќе можат да закрепнат. Ако вашата птица страда од топлотен стрес, можете да и помогнете така што ќе ја ставите во тава со ладна вода, само до вратот и ќе ја чувате додека не се олади. Нахранете го пилешкото со влажна храна за да помогнете со сувата храна што може да биде заглавена во нивната култура. Овозможете му пристап до многу вода и обидете се да го одржувате ладно.

Дајте му време на вашето пиле да се одмори и да се опорави и очекувајте дека ќе потрае некое време за да се врати во нормала. Дехидрираните кокошки не смеат да снесат јајца најмалку две недели откако ќе им биде вратен пристап до вода. Кокошките од двата пола може да западнат во неочекуван молња. И можеби ќе им треба малку време за да почнат повторно да се чувствуваат како да кукаат и да бараат храна.

Барајте ветеринарна помош ако вашите кокошки дехидрираат и ако сте загрижени за нивното здравје. Дури и ако сè уште се будни кога ќе ја откриете нивната состојба, тие сепак може да умрат без соодветен третман. Најдоброто нешто што можете да направите е да спречите дехидрација да се случи на прво место. Поставете потсетници за редовно наводнување на птиците и внимавајте на какви било промени во потребите за вода на вашето стадо.


Џејкоб Бернард е страстен ентузијаст за дивиот свет, истражувач и искусен писател. Со искуство во зоологијата и голем интерес за сè што е поврзано со животинското царство, Џејкоб се посветил на доближување на чудата на природниот свет до своите читатели. Роден и израснат во мало гратче опкружено со живописни пејзажи, тој рано развил фасцинација со суштества од сите облици и големини. Ненаситната љубопитност на Џејкоб го однесе на бројни експедиции во оддалечените делови на земјината топка, барајќи ретки и неостварливи видови додека ги документира своите средби преку фотографии кои го одземаат...