Колку е широка Калифорнија? Вкупно растојание од исток кон запад

Jacob Bernard
Жителите бегаат од овие најбрзо се намалуваат окрузи во... Откријте го најстариот град во Вашингтон 15 напуштени и заборавени градови во јужниот дел... Истражете го огромниот кампус на најголемите во Мичиген... 6 најбогати земји во Африка денес (Рангирани) Откријте го најстариот град во Западна Вирџинија

Калифорнија е една од најдолгите држави во САД и е широка стотици милји. Колку точно е широка Калифорнија? Иако нејзината просечна ширина е 250 милји, Калифорнија се протега на 360 милји од исток кон запад во најшироката точка. Таа е исто така трета по големина американска држава зад Алјаска (#1) и Тексас (#2).

Вкупна големина на Калифорнија

Според Западниот регионален климатски центар (WRCC), Калифорнија се протега преку 800 милји од север кон југ и 360 милји од исток кон запад помеѓу нејзините екстремни точки. Исто така, се состои од вкупно 158.693 квадратни милји.

Колку е широка Калифорнија во нејзините екстремни точки? Ова е прашање на кое никој не може да одговори без да знае кои се тие точки. Значи, еве листа на екстремни точки на исток, запад, север и југ од Калифорнија:

 • Најисточната точка на Калифорнија е во округот Сан Бернардино, приближно 3- милји јужно од браната Паркер.
 • Најзападната точка на Калифорнија е на Кејп Мендосино во округот Хумболт.
 • Најсеверната точка на Калифорнија е местото каде што се среќава со Орегон на нејзината северна граница на 42-ра паралела (круг одгеографска ширина).
 • Најјужната точка на Калифорнија е во Империал Бич, во државниот парк Бордер Филд.

Ако ја сакате статистиката на Калифорнија, продолжете да читате за повеќе ! Ќе погледнеме кога Калифорнија стана држава, деталите за нејзината географија и дивиот свет што го нарекува дом на Голден Стејт.

Државноста на Калифорнија и богатата историја

9 септември, 1850 година, го означува денот на прием кога Калифорнија стана 31-та американска држава. Златната треска која започна на оваа територија во 1848 година доведе до огромен скок на населението што помогна да се поттикне дебатата за државност во 1849 година.

Сан Хозе беше првиот главен град на државата Калифорнија, основан во 1849 година. Подоцна, по неуспешно развивајќи постојан центар за влада во Сан Хозе, Сакраменто стана главен град на државата Калифорнија во 1855 година.

Богатата историја на Калифорнија датира од домородните народи, многу пред територијата да стане држава. Домородните народи ја населувале оваа област на земјиште повеќе од 10.000 години пред првото европско населување во 1769 година. Таа населба ја започна шпанската колонизација на Калифорнија, проследена со годините на Мексиканската Република помеѓу 1823 и 1848 година.

Различната географија на Калифорнија

Колку е широка Калифорнија ако ја измерите секоја педа од нејзиниот терен? Веројатно е многу пошироко отколку што мислите бидејќи географијата на Калифорнија е разновидна како и нејзините луѓе. Државата има сушни пустини и бујниречните долини. Тој нуди меки, песочни плажи и назабени кревети од лава. Покрај тоа, разновидна географија на Калифорнија вклучува зачудувачки водни тела и величествени планински венци.

Постојат 11 различни геолошки региони во Калифорнија наречени геоморфни провинции.

 1. Планините Кламат
 2. Каскаден опсег
 3. Модок Плато
 4. Слив и опсег
 5. Крајбрежни опсези
 6. Централна или Голема долина
 7. Сиера Невада
 8. Попречни опсези
 9. пустина Мохаве
 10. Полуостровски опсези
 11. пустина Колорадо

Секоја геоморфна провинција има уникатен терен и разновиден див свет. И многу од овие географски карактеристики се протегаат во граничните држави со Калифорнија.

Државите што се граничат со Калифорнија се:

 • Невада: се наоѓа источно и североисточно од Калифорнија
 • Аризона: се наоѓа југоисточно од Калифорнија
 • Орегон: се наоѓа северно од Калифорнија

Колку е широка Калифорнија во споредба со нејзината погранични држави? Калифорнија е речиси иста ширина како Аризона (широка 335 милји) и Невада (широка 322 милји). Но, не е толку широк како Тексас (773 милји широк).

Дивиот свет во Калифорнија

Дивиот свет во Калифорнија е полн со фасцинантни видови! Покрај нејзините преку 6.000 видови на автохтони растенија, разновидна географија на Калифорнија е дом и на илјадници диви животни.

Главни растенија: Калифорниската ждрепка, крајбрежното црвено дрво и обичната леќата се анеколку од вообичаените државни растенија. Дополнително, растенијата како виолетова иглена трева, бобинки од лимонада и живиот дабов дрво се многу корисни за екосистемот на Калифорнија. само неколку од многуте животни кои талкаат по планинските региони на Калифорнија.

Птици грабливки: Шумите во државата се дом на многу грабливци, вклучувајќи го и златниот орел и загрозениот калифорниски кондор.

Калифорниски гуштери: Меѓу многуте рептили, над 60 различни видови гуштери живеат во Калифорнија. Вообичаените гуштери во државата вклучуваат гуштер од западната ограда и обичен гуштер со странично размачкана.

Калифорниски змии: Од обичната гоферска змија до змијата ѕвечарка Мохаве, Калифорнија е дом на преку 40 различни видови на змии.

Морски живот: Ајкули, морски видри и грбави китови живеат во крајбрежните води на Калифорнија. Некои од најчестите видови ајкули во оваа област вклучуваат китови ајкули, тигрести ајкули и ајкули кои се шират.

Растенија и животни во државата Калифорнија

Ако сте се запрашале за официјалните државни растенија и животни за Калифорнија, не барајте понатаму! Еве список на официјалниот државен див свет:

 • Државен цвет: Калифорниски афион ( Eschscholzia californica )
 • Државна трева : Виолетова иглена трева ( Nassella pulchra )
 • СостојбаДрво: Калифорниско црвено дрво, кое го вклучува крајбрежното црвено дрво ( Sequoia sempervirens ) и џиновската секвоја ( Sequoiadendron giganteum )
 • Државната птица: Долинска препелица ( Lophortyx californica )
 • Државно животно: Калифорниска гризли мечка ( Ursus californicus )
 • Државен инсект: Пеперутка Zerene Dogface ( Zerene eurydice )
 • Државен водоземец: Калифорнија црвенонога жаба ( Rana draytonii )
 • Државен рептил: Пустинска желка ( Gopherus agassizi )
 • Државна риба: Златна пастрмка ( Салмо agua-bonita )
 • Државен лишај: Лишаи од чипка ( Ramalina menziesii )
 • Државна морска риба: Гарибалди damselfish ( Hypsypops rubicundus )
 • Државен морски цицач: сив кит од Калифорнија ( Eschrichtius robustus )
 • Државен морски рептил: Пацифичка кожена морска желка ( Dermochelys coriacea )

Завршни мисли

Вкупното растојание на Калифорнија од исток кон запад е само едно од многуте фасцинантни во државата статистика. Се протега на 360 милји на најшироката точка и е полн со неверојатна географија и див свет меѓу нејзините граници. Дополнително, таа е 31-та држава во САД со богата историја која започнала пред илјадници години со нејзините разновидни домородни народи.

Привлечноста на Калифорнија, тогаш и сега, само делумно се должи на нејзината прекрасна големина. Но, неманегирајќи го географското значење на Калифорнија како трета по големина држава во земјата.


Џејкоб Бернард е страстен ентузијаст за дивиот свет, истражувач и искусен писател. Со искуство во зоологијата и голем интерес за сè што е поврзано со животинското царство, Џејкоб се посветил на доближување на чудата на природниот свет до своите читатели. Роден и израснат во мало гратче опкружено со живописни пејзажи, тој рано развил фасцинација со суштества од сите облици и големини. Ненаситната љубопитност на Џејкоб го однесе на бројни експедиции во оддалечените делови на земјината топка, барајќи ретки и неостварливи видови додека ги документира своите средби преку фотографии кои го одземаат...