Лавот ја регулира борбата за храна меѓу дивите кучиња и ги расфрла сите

Jacob Bernard
Лав се обидува да ѝ падне во заседа на бебенце зебра, но… Бестрашната лавица удира шлаканици на крокодил кој добива… Огромен доминантен мажјак лав лесно се справува со… Гледајте како лавица го спасува својот чувар во зоолошката градина кога… Гледајте како Лавовите трчаат за своите животи по… Најголемиот лав досега тежел повеќе од…

Африканските диви кучиња во овој клип веројатно жалат што направиле таква врева додека го јаделе овој труп. Нивната расправија го привлече вниманието на лав кој одлучува дека тие ќе го преземат пленот! Лавот е поголем и иако е поброен од дивите кучиња, сепак ја поседува наградата. Скролувајте надолу за да го видите целосниот извонреден клип за преземање на лавот!

Дали дивите кучиња вообичаено ловат како глутница?

Африканските диви кучиња се загрозен вид што може да се најде во земји како што се Намибија, Боцвана и делови од Свазиленд. Најверојатно ќе ги забележите на пасишта, отворени шуми и савани. Тие се многу социјални животни кои живеат во глутници кои можат да содржат околу 40 членови. Некои глутници, сепак, се многу помали и може да содржат само седум кучиња. Партовите ги водат алфа мажјак и алфа женка. Исто така, постојат хиерархии на доминација за сите мажи и за сите жени. Пакетот се потпира на тоа секој да биде ставен на своето место. Сепак, невообичаено е да се види агресија меѓу членовите на чопорот и бучавата што ја слушнавме овде веројатно повеќе се однесуваше на возбуда отколку на паѓање.надвор!

Африканските диви кучиња се кооперативни ловци со алфа мажјакот предводник. Методот на лов е да се брка пленот додека не се исцрпи, а потоа да се нападне. Тие се видени како го откопуваат пленот додека тој сè уште бега! Штом погоденото животно ќе биде на земја, ќе го искинат на парчиња. Додека тие ќе толерираат некои животни да го споделат нивното убиство, тие ги бркаат хиените и биле видени како ги убиваат. Сепак, преземањето лав е малку амбициозно!

15.753 луѓе не можеа да го направат овој квиз

Мислат дека можете?
Земете го нашиот квиз за лавови A-Z-Animals

Што обично јадат африканските диви кучиња?

Не е изненадување што лавот бил привлечен од звукот на кучињата бидејќи африканските диви кучиња делат многу видови плен со лавовите. Бидејќи ловат како глутница, тие се способни да се справат со животни кои се околу двапати од нивната тежина. Затоа, ќе ги видите како фаќаат мали видови антилопи како што се импала и грмушки дујкер. Тие, исто така, ќе земат многу млади, стари, болни или повредени поголеми животни, вклучувајќи диви пчели и зебра.

За разлика од лавот, африканските диви кучиња не чистат трупови од други видови. Ако самите не го фатиле, не сакаат да го јадат!

Погледнете го фасцинантниот клип подолу


Џејкоб Бернард е страстен ентузијаст за дивиот свет, истражувач и искусен писател. Со искуство во зоологијата и голем интерес за сè што е поврзано со животинското царство, Џејкоб се посветил на доближување на чудата на природниот свет до своите читатели. Роден и израснат во мало гратче опкружено со живописни пејзажи, тој рано развил фасцинација со суштества од сите облици и големини. Ненаситната љубопитност на Џејкоб го однесе на бројни експедиции во оддалечените делови на земјината топка, барајќи ретки и неостварливи видови додека ги документира своите средби преку фотографии кои го одземаат...