Мечка Кодијак против сибирски тигар: Кој би победил во борба?

Jacob Bernard
Гледајте како медениот јазовец избега од спојката… Лавот се обидува да ѝ постави заседа на бебенце зебра, но… Гледајте како оваа горила биволска слетува како еп… Гледајте огромно стадо бафало како одеднаш булдозираат… Гледајте како агресивен бик слон фрла… Кит доплива до Paddleboarder и нежно…

Клучни точки:

  • Мечката Кодијак има голема предност во однос на сибирскиот тигар.
  • Сибирскиот тигар има предност кога станува збор за брзината и агилноста.
  • 3>Двајцата имаат силни вилици и остри заби и канџи.

Хипотетичките борби меѓу големите, опасни цицачи се секогаш возбудливи. Направивме неколку погледи што се случува кога најголемиот мачки во светот ќе наиде на различни видови мечки. Значи, што се случува кога најголемиот подвид на тигар ќе се спротивстави на вториот по големина вид на мечки? Тоа е добро прашање и прашање што ќе го истражиме во оваа статија. Ќе споредиме мечка Кодијак со сибирски тигар, ќе ви покажеме кое животно има најголеми предности во борба, а потоа ќе одредиме кое од двете би преживеало конфликт.

Споредување мечка Кодијак и сибирски тигар

<. : 220-770 lbs
Должина: 7-11 стапки
Висина: 2,5-3,5 стапки
Кодијак мечка Сибирски тигар
Брзина и тип на движење – максимална брзина од 35 милји на час
–Трча на сите четири
– 40-50 mph,
– галопирачко трчање
– 20ft -25ft скок
– Може добро да плива
Одбрани – Дебела кожа
– Слој од маснотии и мускули ги штити виталните области како што е вратот
– Масивна големина
– стои на задните нозе за прикажување закана
– Масивна големина
– Брзина
– Камуфлажата со пругасти крзно им помага на тигрите да се вклопат во нивната околина.
Офанзивни способности – Многу моќен залак
– канџи долги 2-4 инчи
– Има разурнувачка моќ на лизгање
– Способност да станете и да паѓате врз пленот за да го извалкате
– залак од 1000 PSI моќ
– вкупно 30 заби
– кучешки од 3 инчи
– канџи од 4 инчи
– Силни вилици што им овозможуваат на тигрите да го стегаат и да го задушат пленот
– огромна мускулна сила што им помага да го совладаат плен
Грабливо однесување – Опортунистички предатор – Предатор од заседа
– Стеблести и напаѓа во поволни услови
– Се обидува да го стегне вратот на пленот за да донесе фатален залак.

Кои се клучните разлики помеѓу мечка Кодијак и сибирски тигар?

Прво, ајде да утврдиме некои основни информации за мечката Кодијак и сибирскиот тигар.

15.751 луѓе не можеа да го поминат овој квиз

Мислат дека можеш?
Земете ги нашите А-З-животни Квиз за цицачи

Мечката Кодијак е вид кафеава мечка која живее само на архипелагот Кокиак (море илидел од вода што содржи многу острови) на Алјаска. Овој тип на мечка е сештојад, кој јаде многу повеќе вегетација отколку месо. Кодијаците се осамени по природа, но живеењето на остров ги принудува во големи групи во концентрирани области за хранење. Неверојатно, овој контакт ги натера да развијат комплексен јазик и социјална структура за да избегнат тепачки. Нивниот животен век, како и повеќето големи мечки, е 20-25 години во дивината.

Сибирскиот тигар, кој уште се нарекува и Амур тигар, е месојад кој јаде претежно копитари. Мора да лови на голема површина за да најде плен поради снежната средина. Мнозинството живее во планинските шуми во источна Русија, но неколку се во блиската Кина. Просечниот животен век на овој најосамен од сите тигри е 16-18 години во дивината.

Најзначајните разлики помеѓу мечка Кодијак и сибирски тигар лежат во нивната морфологија и големина. Сибирскиот тигар е голема, тешко мускулна, четириножна мачка која тежи до 770 фунти, е долга до 11 стапки, вклучувајќи ја и опашката, и е висока околу 3,5 стапки.

Мечката Кодијак е масивна, главно Четириножен цицач со тежина од повеќе од 1.500 фунти, висок речиси 5 стапки на рамо и долг 8 стапки, додека има големо, густо изградено тело кое го штити од штета. Разликата во големината и фактот дека мечката Кодијак може да стои на задните нозе се значајни факторитоа ќе влијае на тоа како ќе испадне борбата.

Меѓутоа, треба да ги разгледаме и другите аспекти на оваа хипотетичка битка.

Кои се клучните фактори во борбата помеѓу мечка Кодијак и Сибирски тигар?

Ако погледнете каква било борба меѓу животни, ќе видите дека за нив одлучуваат неколку фактори. Дојдовме до пет главни точки за споредба кои можеме да ги искористиме за да утврдиме дали мечката Кодијак или сибирскиот тигар ќе заминат живи од оваа борба.

Поточно, ќе ја земеме предвид големината на животните, брзина, одбрана, офанзивна моќ и однесувања кога се одредува кое од овие животни има сè што е потребно за да победи на овој меч. Ајде да видиме кој од овие врвни предатори има предност пред другите за секој од овие фактори.

Мечката Кодијак против сибирскиот тигар: Големина

Најголемата мечка Кодијак е многу поголема од сибирскиот тигар. Просечната машка мечка Кодијак може да тежи до 1.300 фунти, но најголемата мечка Кодијак тежела 2.130 фунти! Покрај тоа, овие мечки можат да стојат речиси 5 стапки на рамото додека се на сите четири, а можат да пораснат и до 8 стапки долги или повеќе!

Иако сибирските тигри се најголемиот вид тигри, тие само ги навртуваат лушпите на 770 фунти во нивниот најголем просек. Тие се долги 11 стапки, но голем дел од таа должина е опашка. Исто така, тие стојат високи околу 2,5 до 3,5 стапки на рамото.

Мечката Кодијакима огромна предност во однос на сибирскиот тигар.

Мечката Кодијак против сибирскиот тигар: брзина и движење

Сибирските тигри се побрзи од мечките Кодијак со фер разлика. Максималната брзина што ја постигнува мечка Кодијак на рамно тло е околу 30 до 35 милји на час, слично на другите големи кафеави мечки. Тие се доволно брзи за да бркаат цела низа плен и лесно ги надминуваат најбрзите луѓе.

Сибирските тигри можат да достигнат брзина помеѓу 40 и 50 mph кога трчаат со максимална брзина. Сепак, тие не можат да ја задржат таа брзина засекогаш, само во кратки рафали. Севкупно, тие сè уште се многу побрзи од мечките и тие ќе бидат оние кои најверојатно ќе ја иницираат борбата.

Сибирските тигри имаат предност во брзината.

Кодијак мечка против сибирски тигар: одбрана

Сибирскиот тигар има некои одбранбени средства што може да ги користи за да избегне штета. На пример, сибирскиот тигар ја има својата брзина и огромна големина за да ги исплаши предаторите, како и камуфлажата од неговите уникатни бои и дезени. Тие можат да се вклопат во нивната околина и знаат како да користат долга трева за да се сокријат.

Мечките на Kodiak имаат многу посилна одбрана. Тие имаат густа кожа, како и дебел слој на мускули и маснотии кои ги штитат нивните витални области, како што се вратот и виталните органи. Тие исто така имаат огромна големина за да ги чуваат безбедни, заедно со способноста да стојат на задните нозе за да прават животниприближете се до нив и борете се.

Мечките од кодиак имаат посилна одбрана од сибирските тигри во физичка смисла, но не можат да се кријат исто како и големите мачки.

Кодијак мечка против сибирски тигар: офанзивни способности

И мечките Кодијак и сибирските тигри се ефективни убијци. Мечките Кодијак имаат многу силен залак кој веројатно е сличен на гризли со 975 PSI, со доволно моќ да крши коски. Имаат заби долги 2 инчи или повеќе, доволно за да се продупчат длабоко во пленот.

Покрај тоа, мечките Кодија имаат сирова моќ што им помага да го соборат пленот и да го измачкуваат. Тие дури можат да станат и да паднат врз својот плен за да ја искористат својата тежина и моќ за да убијат.

Сибирските тигри се мајстори за лов и имаат одлична алатка. Имаат моќ од 1.000 PSI, кучешки заби од 3 инчи, остри канџи од 4 инчи и вилици доволно силни за да се прицврстат на пленот и да го задушат ако не го скршат вратот целосно.

Сибирски тигрите имаат супериорна офанзивна моќ.

Мечката Кодијак наспроти сибирскиот тигар: Предаторско однесување

Мечките на Кодијак се опортунистички предатори. Тие не го напаѓаат пленот толку многу колку што го наоѓаат и го убиваат. Тие можат да бараат храна, па дури и да јадат ѓубре доколку се појави прилика.

Сибирските тигри се маестрални предатори од заседа. Лежат да чекаат да дојде плен и да ги нападнат од покривот. Тие користат излив на брзина за да фататплен надвор од стража. Потоа, тие го гризат својот плен по вратот и го влечат на земја, често кинејќи ги главните крвни садови или кршејќи го вратот во процесот.

Сибирските тигри се посмртоносни предатори од мечките Кодијак.

Кој би победил во борба меѓу мечка Кодијак и сибирски тигар?

Мечката Кодијак би победила во борба против сибирски тигар. Испитавме борба сибирски тигар против гризли и првично му ја додели победата на тигарот. Сепак, разликата во големината помеѓу сибирскиот тигар и мечка Кодијак игра многу поголема улога во овој случај.

Мечката Кодијак може да биде двојно потешка, подолга по телото и многу повисока од сибирскиот тигар. Овој цицач има огромно тело, густо крзно и секаква заштита во своето тело за борбата да трае долго.

Ако сибирскиот тигар имал среќа и нанесе фатален удар од заседа, би можел да го победи ова мечка. Сепак, неговите шанси да го стори тоа се мали со оглед на дебелиот и моќен врат на мечката Кодијак. Без убиство од заседа, ова станува битка за големина и моќ. И покрај тоа што тигарот има поголеми заби и посилен залак, тој исто така ќе претрпи голема штета од мечката Кодијак.

Големото суштество урзина веројатно ќе се подигне на задните нозе, ќе го натера тигарот да се приближи, а потоа спуштете ја целата негова тежина и моќ на тигарот за да го омаловажи.

Во секој случај, ова би била извлечена и крвава афера. Сепак,големината победува во дивината, а тој раб очигледно и припаѓа на мечката.


Џејкоб Бернард е страстен ентузијаст за дивиот свет, истражувач и искусен писател. Со искуство во зоологијата и голем интерес за сè што е поврзано со животинското царство, Џејкоб се посветил на доближување на чудата на природниот свет до своите читатели. Роден и израснат во мало гратче опкружено со живописни пејзажи, тој рано развил фасцинација со суштества од сите облици и големини. Ненаситната љубопитност на Џејкоб го однесе на бројни експедиции во оддалечените делови на земјината топка, барајќи ретки и неостварливи видови додека ги документира своите средби преку фотографии кои го одземаат...