Најдолгиот тунел во Пенсилванија е модерно чудо

Jacob Bernard
Жителите бегаат од овие најбрзо се намалуваат окрузи во... Откријте го најстариот град во Вашингтон 15 напуштени и заборавени градови во јужниот дел... Истражете го огромниот кампус на најголемите во Мичиген... 6 најбогати земји во Африка денес (Рангирани) Откријте го најстариот град во Западна Вирџинија

Клучни точки:

  • Со должина од 1,15 милји, планинскиот тунел Алегени на Пенсилванија Турнпајк е најдолгиот оперативен тунел во државата.
  • Државните власти се обидуваат да го заменат тунелот уште од самиот пресврт од милениумот поради неговата напредна старост.
  • Тунелот Сајделинг Хил беше најдолгиот тунел во Пенсилванија со 1,28 милји, но беше затворен во 1968 година.

Пенсилванија е дом и на родното место на нацијата и на локацијата на најкрвавата битка во Граѓанската војна во Гетисбург. Сепак, има уште безброј локации кои се подеднакво богати со историја. На пример, најдолгиот тунел во Пенсилванија постои со децении, но тој не стана најдолгиот тунел во државата се додека друг популарен тунел не беше затворен засекогаш.

Кој тунел во Пенсилванија има најдолга должина денес?

Планинскиот тунел Алегени на Пенсилванија Турнпајк е најдолгиот оперативен тунел во државата . Со должина од 1,15 милји, овој тунел е најдолгиот во функција во Комонвелтот на Пенсилванија. Пенсилванија Турнпајк минува низ планините Алегени преку тунел вопланини. Меѓудржавните 70 и 76 секоја се поврзуваат со Turnpike.

PA Turnpike ги вклучува и тунелите на планината Тускарора, планината Китатини и Сината планина. Најевтината алтернатива беше да има втора цевка досадна за секоја. Само четири од оригиналните тунели на Пенсилванија Турнпајк сè уште се користат денес, а два од нив се тунелите Алегени.

Планинскиот тунел Алегени: Хронологија

Тунелот, кој минува низ Планините Алегени, првпат отворени за јавноста во 1939 година. Едно време, тунелот им служел и на патниците кон исток и кон запад. Неколку децении подоцна, во 1965 година, се отвори нов тунел кон исток, обезбедувајќи подобар проток на сообраќај, а оригиналниот тунел стана посветен само на сообраќајот кон запад. името „Алегени“. Првиот тунел, наменет за користење од страна на железницата, започна да се гради кон крајот на 19 век, но никогаш не беше завршен. Поради безбедносни причини, овој тунел никогаш не беше пуштен во употреба.

80-тите беа последен пат кога постоечките тунели беа ажурирани. Десет години подоцна, инспекцијата на Комисијата за вртење во Пенсилванија откри дека тунелите треба уште еднаш да се реновираат. Сепак, од 2020 година сè уште се спроведуваат истраги за да се утврди на најдобар начин да се извршат неопходните реновации.

ТунелотЌе се реновира

Државните власти се обидуваат да го заменат тунелот од почетокот на милениумот поради неговата старост. Големи поправки на тунелите се планираат долгорочно, но тоа значително ќе го наруши сообраќајот. Официјалните лица беа принудени да изградат втор тунел поради големиот метеж. Затворањето на едната цевка и насочувањето на целиот сообраќај преку другата не е остварлива опција во сегашните услови. Во моментов, 11 милиони автомобили го користат секоја година.

Во 2020 година, по разгледување на бројни опции за дизајн, Комисијата за вртење во Пенсилванија се реши на нова траса само за патишта на југ од тунелите бидејќи ќе предизвика помалку штети на животната средина и чинеше 332 милиони долари помалку од изградбата на тунел за замена. Многу змии свиоци на исток од тунелот ќе бидат ажурирани според современите стандарди како дел од проектот. Финансирани се само фазите на планирање и проектирање на проектот.

Со вработувањето на фирма на почетокот на 2023 година за дизајнирање пат од 3,8 милји околу тунелот, Комисијата за вртежи во Пенсилванија постигна значителен напредок во своите децении - долга кампања за уривање на тунелот Алегени во округот Сомерсет. Планирањето и изградбата на проектот вреден половина милијарда долари може да потрае до 10 години, а сè уште има значителни пречки што треба да се надминат. Има значителен јавен и политички отпор кон развојот.

АТехнолошко чудо: Планинскиот тунел Алегени

Изградбата на тунелот низ планините Алегени беше поздравена како технолошки подвиг во тоа време. Додека возите низ него, вашето видно поле ќе биде сериозно ограничено. На тунелот му недостасува каква било естетска вредност како градежна структура. Овие згради се кратки и остри по изглед, бидејќи тие се дизајнирани имајќи го предвид сообраќајот на трактор-приколка од 55 mph.

Уметноста, сепак, постои. Овде е прикажан генијот на физиката и инженерството, бидејќи покривот може да ја издржи тежината на цела планина. Тунелот во основа не е пештера, туку физичко ветување за топлина и светлина на другиот крај.

За кратка секунда, особено за време на шпицот, светлината од двата краја на тунелите Алегени згаснува, оставајќи само пулсирачкиот портокалов сјај на флуоресцентните светла за да ги осветлуваат патиштата.

Во одреден момент во центарот на овие тунели, возачите ја преминуваат линијата, а со тоа ги телепортираат на друга локација. Статичноста на некогаш познатите радио станици отстапува место на шушкањето на новите преноси додека светот позади згаснува и светот напред почнува да се расплетува.

Можете ли да ја именувате државата на Пенсилванија најдолгиот тунел досега?

Тунелот Сајделинг Хил беше најдолгиот тунел во Пенсилванија на 1,28 милји (6782 стапки (2067 милји), но беше затворен во 1968 година. По две големиПроектите за преуредување, тунелот Сајделинг Хил беше еден од трите оригинални тунели на Пенсилванија Турнпајк што беа напуштени. Другите две се тунелот Рејс Хил, кој е блиску, и тунелот Лорел Хил, кој е на запад. Наместо да се здодее втора цевка за проширување на Turnpike на четири ленти, беше поевтино едноставно да се пренасочи.

Оригиналниот тунел Sideling Hill на Пенсилванија Turnpike беше најдолгиот од ваков вид. Сега има два тунела на патеката Pike2Bike: Ray’s Hill и Sideling Hill. Двата патеки и автопатот се колективно познати како Неупотребувана патека на Пенсилванија.

Каде се наоѓа планинскиот тунел Алегени на карта?

Планинскиот тунел Алегени, кој им овозможува на возилата да минуваат низ Алегени Планините преку Пенсилванија Турнпајк, е извонреден подвиг на инженерството што беше многу пофален кога беше изграден. Во моментов, меѓудржавните 70 и 76 поминуваат низ тунелот.

Еве го планинскиот тунел Алегени на карта:


Џејкоб Бернард е страстен ентузијаст за дивиот свет, истражувач и искусен писател. Со искуство во зоологијата и голем интерес за сè што е поврзано со животинското царство, Џејкоб се посветил на доближување на чудата на природниот свет до своите читатели. Роден и израснат во мало гратче опкружено со живописни пејзажи, тој рано развил фасцинација со суштества од сите облици и големини. Ненаситната љубопитност на Џејкоб го однесе на бројни експедиции во оддалечените делови на земјината топка, барајќи ретки и неостварливи видови додека ги документира своите средби преку фотографии кои го одземаат...