Најголемите урагани од 2000-тите во САД

Jacob Bernard
7-те најсилни урагани некогаш снимени на… Откријте ги 10-те најбезбедни држави со најмалку… Откријте ги 10-те Карипски острови најподложни на урагани 6-те најголеми поплави некогаш регистрирани на… Откријте ги 6-те најмоќни урагани до… 12-те најсмртоносните торнада на Земјата и… 0>Имаше 157 различни системи на бури во 2000-тите, почнувајќи од тропски вдлабнатини до урагани од категорија 5. Овие бури резултираа со вкупно 9.152 жртви (и директни и индиректни) и штета од околу 306 милијарди долари (УСД).

САД беа меѓу многуте места погодени од овие бури. Во оваа статија, ќе се осврнеме на 10-те најголеми урагани од оваа деценија (2000–2009) кои ги погодија САД, секоја година.

Ќе се фокусираме на уништувањето во долари и оштетените области, заедно со сите жртви поврзани со овие урагани, подолу.

1. 2000 – Тропска бура Лесли

Датуми на активност 4 – 7 октомври
Статус на категоријата Тропска бура
Штета во долари 950 милиони долари
Смртни случаи 3

Тропската бура Лесли била слаба, кратка тропска бура која никогаш не бил добро формиран, но сепак чинел повеќе за време на сезоната на урагани во Атлантикот во 2000 година од кој било друг тропски циклон. Бран на низок притисок го доведе Лесли на 4 октомври 2000 година, над источна Флорида. Како што стануваше посилен на отворенои во Алабама и во Флорида поради очекуваните сериозни штети од невремето.

Особено средноатлантските држави беа сериозно оштетени од невремето. Бројни поројни поплави на локации од Мејн до Мисисипи беа предизвикани од обилните врнежи од дожд. Ида чинеше речиси 11 милиони долари штета и резултираше со 4 жртви.

Резиме на најголемите урагани од 2000-тите

Еве го резимето на најголемите урагани од 2000-тите:

Ранг Урагани Година
1 Тропска бура Лесли 2000
2 Тропска бура Алисон 2001
3 Изидора 2002
4 Изабел 2003
5 Иван 2004
6 Ураганот Катрина 2005
7 Ураганот Ернесто 2006
8 Тропската бура Ерин 2007
9 Ураганот Ајк 2008
10 Ураганот Ајда 2009

Извори
  1. Википедија, Достапно овде: https://en. wikipedia.org/wiki/2000_Atlantic_hurricane_season
  2. Википедија, достапна тука: https://en.wikipedia.org/wiki/2003_Atlantic_hurricane_season#Season_effects
  3. Wikipedia https://enil. wikipedia.org/wiki/2006_Atlantic_hurricane_season#Season_effects
океан, на 5 октомври се здобила со доволно особини за да се класифицира како тропска бура. Пред смолкнувањето на ветерот да предизвика негово влошување, бурата имаше максимални ветрови од 45 милји на час. На 7 октомври, тој стана екстратропски циклон и траеше дополнителни три дена пред да изумре.

Во Флорида, предвесникот на Лесли предизвика силни дождови кои го достигнаа врвот на 17,5 инчи. Поплавите резултираа со три индиректни жртви и илјадници домови беа оштетени. Во јужна Флорида беа предизвикани штети од 950 милиони долари, а земјоделските загуби изнесуваат околу половина од таа сума. Како резултат на тоа, дел од јужна Флорида беше означен како област на катастрофа.

2. 2001 година – Тропска бура Алисон

Датуми на активност 4 – 18 јуни
Статус на категоријата Тропска бура
Штета во долари 9 милијарди долари
Смртти 55

Југоисточен Тексас беше опустошен од тропската бура Алисон во сезоната на урагани во Атлантикот во 2001 година . На 4 јуни 2001 година, бурата се формираше во северниот дел на Мексиканскиот залив од тропски бран и набрзо падна на копното на горниот брег на Тексас. Невремето продолжи низ Југоисточниот и Средниот Атлантик пред да сврти исток-североисток и да падне на копно во Луизијана.

Над 40 инчи дожд паднаа од невремето во Тексас, каде што го достигна врвот. Хјустон, местото на најголем дел од влијанието на Алисон, го доживеанајголемата поплава. Откако ураганот поплави повеќе од 70.000 резиденции и уништи 2.744 од нив, 30.000 луѓе ги загубија своите домови. Во Тексас починаа 23 лица. Алисон оштети имот од 9 милијарди долари (2001 УСД) и уби 41 лице директно по целиот пат (вкупно 55). Најтешко погодени области, покрај Тексас, беа југоисточна Пенсилванија и Луизијана.

3. 2002 – Исидор

Датуми на активност 14 – 27 септември
Статус на категорија Категорија 3
Штета во долари 1,28 милијарди долари
Смртни случаи 22

Во септември 2002 година, ураганот Исидор, моќен тропски циклон, го уништи Куба, Мексико и САД со големи поплави и значителни штети. Исидор го достигна својот максимален интензитет како ураган од трета категорија, што резултираше со загуби од повеќе од 1 милијарда долари и вкупно 22 жртви, вклучително и четири директни смртни случаи во Куба, Јамајка, Мексико и во САД. во средината на САД имаше најголеми ефекти.

4. 2003 – Изабел

Датуми на активност 6 – 19 септември
Статус на категоријата Категорија 5
Штета во долари 3,6 милијарди долари
Смртни случаи 51

Најсмртоносните, најскапите инајразорниот ураган во сезоната на урагани во Атлантикот во 2003 година беше ураганот Изабел, најжестокиот ураган што го погодил Атлантикот од Мич. Огромната бура од Изабел во Северна Каролина зафати дел од островот Хатерас, создавајќи го она што неформално се нарекува „Изабел долив“. Надворешните брегови претрпеа најголема штета, при што илјадници домови претрпеа оштетувања или беа целосно урнати. Тешките ефекти на Изабел беа почувствувани во Вирџинија, особено во регионот Хемптон Роудс и покрај бреговите на реките до Ричмонд и Балтимор. Државата со најголеми жртви и штети поврзани со ураганите беше Вирџинија.

Штетата која се движеше од умерена до тешка достигна во внатрешноста на Западна Вирџинија, а потоа се пресели на брегот на Атлантикот. Силните ветрови на Изабел предизвикаа речиси шест милиони луѓе во источниот дел на САД да го изгубат пристапот до електрична енергија. Од Јужна Каролина до Мејн и Мичиген, невремето фрли дожд. Штетата од курсот на Изабел изнесуваше околу 5,5 милијарди долари. Ураганот беше директно одговорен за 16 жртви во седум сојузни држави на САД и индиректно предизвика 35 жртви во шест држави и една канадска провинција.

5. 2004 – Иван

Датуми на активност 2 – 24 септември
Статус на категоријата Категорија 5
Штета во долари 26,07 милијарди долари
Смртни случаи 124

НаКарибите и САД беа сериозно оштетени од ураганот Иван, голем, долготраен ураган од Кејп Верде. Кога првпат се разви на почетокот на септември, Иван беше ураган од петта категорија според скалата на ураганите Сафир-Симпсон (SSHS). Откако го достигна својот врвен интензитет, ураганот патуваше во правец север-северозапад низ Мексиканскиот залив пред да нанесе директен удар како моќна бура од 3 категорија на Алабама и Пенсакола, Флорида. Додека се движеше североисточно и источно низ источните Соединетите Американски Држави, Иван фрли многу дожд на југоисточниот дел на Соединетите држави.

На 18 септември, ураганот Иван се претвори во екстратропски циклон. Потоа, на 22 септември, остатокот од бурата се пресели во западниот Атлантик и повторно се изгради во тропски циклон. Потоа продолжи над Флорида и Мексиканскиот Залив пред да направи мали падови во Тексас и Луизијана. Иван чинел отштета од 26,1 милијарди долари, од кои 20,5 милијарди долари биле направени во САД. 124 луѓе загинаа како резултат на директните и индиректните ефекти на бурата, вклучително и 56 жртви во Соединетите држави.

6. 2005 година – ураганот Катрина

Датуми на активност 23 август – 30 август
Статус на категорија Категорија 5
Штета во долари 125 милијарди долари
Смртни случаи 1.836

Пред да се надмине рекордот во 2020 година, Атлантикот во 2005 г.Сезоната на урагани беше најпрометната досега. Ураганот Катрина беше убедливо најголемиот ураган во 2005 година. Тоа беше смртоносен ураган од петта категорија што го погоди крајот на август 2005 година и остави повеќе од 1.800 мртви. Предизвика штета од 125 милијарди долари, пред се во Њу Орлеанс и околните области. На 26 август, Катрина влезе во Мексиканскиот залив и моментално ослабе до интензитетот на тропската бура над јужна Флорида. Оттаму, таа брзо го подигна интензитетот. Низ топлите мориња на Мексиканскиот залив, бурата прерасна во ураган од петта категорија. На 29 август 2005 година, тој се намали на категорија 3 за време на неговото второ паѓање над Мисисипи и југоисточна Луизијана.

Поголемиот дел од жртвите беа предизвикани од поплави, кои беа главно резултат на смртоносни инженерски дефекти на насипот систем кој го заштити Њу Орлеанс од поплави. Поголемиот дел од комуникациската и транспортната инфраструктура на Њу Орлеанс исто така беше уништена поради поплавите. Ова остави десетици илјади жители кои не го напуштиле градот заробени без пристап до храна, засолниште и други основни работи.

7. 2006 година – ураганот Ернесто

Датуми на активност 24 август – 1 септември
Статус на категоријата Категорија 1
Штета во долари 500 милиони долари
Смртни случаи 11

Ураганот Ернесто беше најскапиот тропскициклон од сезоната на урагани во Атлантикот во 2006 година. За разлика од првичните предвидувања дека ќе следи во источниот Мексикански Залив како голем ураган, Ернесто помина низ источна Флорида како мала тропска бура. Се сврте кон североисток и повторно се подигна. Потоа, на 31 август, беше блиску да стане ураган, бидејќи падна на брегот на Северна Каролина. Подоцна истиот ден, Ернесто пристигна во јужна Вирџинија и влезе во екстратропската зона. Откако донесоа дожд во североисточниот дел на Соединетите Американски Држави на 4 септември, остатоците се распрснаа низ источна Канада.

Ернесто, што предизвика поројни дождови да паднат долж неговиот тек, особено во средно-атлантската област на САД, беше виновни за најмалку 11 жртви. Додека се движеше над Карибите, Ернесто влијаеше на голем број нации. На почетокот, тој претставуваше закана за американскиот Заливски брег околу една година од ураганот Катрина. Вирџинија беше означена како федерална област за катастрофи откако беше проценето дека тамошната штета е вредна повеќе од 118 милиони американски долари (2006 американски долари). Се веруваше дека се случила вкупна штета од 500 милиони долари во САД.

8. 2007 година – Тропска бура Ерин

Датуми на активност 15 август – 17
Статус на категоријата Тропска бура Ерин
Штета во долари 248,3 милиони долари
Смртните случаи 21

Ноел бешенајсмртоносниот ураган во Северен Атлантик за време на сезоната на урагани во 2007 година, тој не нанесе толку голема штета на Соединетите држави како тропската бура Ерин. Во август 2007 година, слабата тропска бура наречена Тропска бура Ерин излезе на брегот во Тексас. Откако ја надмина Оклахома, остатоците од бурата одеднаш се зајакнаа, предизвикувајќи поголема штета. Следниот ден, таа се надгради на тропска бура. Потоа, на 16 август 2007 година, Ерин падна на копно во близина на Ламар, Тексас. Потоа се задржа над пејзажот на Тексас пред да се упати на север кон Оклахома. Невремето го влоши и онака сериозниот проблем со поплавите во Тексас и на крајот предизвика шеснаесет жртви. Севкупно, ова невреме чинеше околу 248 милиони долари штети и резултираше со 21 загинат.

9. 2008 – Ураганот Ајк

Датуми на Активност 1 – 14 септември
Статус на категорија Категорија 4
Штета во долари 38 милијарди долари
Смртни случаи 192

Со над 1.000 жртви и околу 50 милијарди долари штета, сезоната на урагани во Атлантикот од 2008 година беше најсмртоносната од 2005 година. Најголемото уништување во САД во 2008 година беше предизвикано од ураганот Ајк, и покрај тоа што ураганот Хана беше силен и смртоносен тропски циклон кој нанесе значителна штета над Западниот Атлантик.

<. 0>Ураганот Ајк беше силен тропски циклон кој ја уништи инфраструктурата и посевите, особено во Тексаси Куба, додека се движеше над делови од Големите Антили и Северна Америка во септември 2008 година. Најмалку 192 жртви беа припишани на Ајк. 74 од овие жртви се случија на Хаити, кој сè уште се бореше да се опорави од последиците од трите бури што ја погодија земјата таа година - Феј, Хана и Густав. Во Куба загинаа седум лица. Заклучно со август 2011 година, 113 лица беа потврдени мртви во Соединетите Држави, директно или индиректно, а 16 сè уште се водат како исчезнати.

Штетата од Ајк се проценува дека ги чинела крајбрежните и внатрешните региони на САД 30 милијарди долари ( 2008 УСД), 7,3 милијарди долари во Куба, 500 милиони долари во Турци и засилувач; Каикос и 200 милиони долари на Бахамите, со вкупна штета од најмалку 38 милијарди долари.

10.2009 – Ураганот Ајда

Датуми на активност 4 ноември – 10
Статус на категорија Категорија 2
Штета во долари 11,4 милиони долари
Смртни случаи 4

За време на сезоната на урагани во 2009 година, ураганот Ајда беше најголемиот ураган што паднал на Атлантикот. Тој се засили во ураган од втора категорија пред да се намали и да се движи низ југоисточниот дел на САД како екстратропски циклон. Последиците од Ајда имаа огромно влијание врз источниот брег на САД. Вонредни состојби беа прогласени од бројни парохии во Луизијана, окрузи Алабама и Флорида и окрузи

Џејкоб Бернард е страстен ентузијаст за дивиот свет, истражувач и искусен писател. Со искуство во зоологијата и голем интерес за сè што е поврзано со животинското царство, Џејкоб се посветил на доближување на чудата на природниот свет до своите читатели. Роден и израснат во мало гратче опкружено со живописни пејзажи, тој рано развил фасцинација со суштества од сите облици и големини. Ненаситната љубопитност на Џејкоб го однесе на бројни експедиции во оддалечените делови на земјината топка, барајќи ретки и неостварливи видови додека ги документира своите средби преку фотографии кои го одземаат...