Огромен грбав кит плива покрај брод пред да му мавне со опашката на екипажот

Jacob Bernard
Кит плива до Paddleboarder и нежно... Извонредно видео прикажува кит Орка како се обидува... Гледајте го второто по големина животно на... Гледајте сив кит кој е поголем од животот како плива... Погледнете како копнее кит што пробива веднаш... Гледајте ги Орките како пеат додека се приближуваат a…

Колку посебно мора да биде да ве мавне грбавиот кит! Овие среќни набљудувачи на китови забележале поединец кој сака да приредува шоу. Скролувајте надолу за да ја видите целосната снимка од ова џиновско суштество како ги крева перките и опашката над површината за да ги поздрави луѓето кои го посетуваат.

Каде вообичаено живеат грбавите китови?

Научното име за грбавите китови е Megaptera novaeangliae и тие можат да живеат во поларни и тропски води. Најчесто се забележани во Атлантскиот Океан, Арктичкиот Океан и Тихиот Океан. Сепак, тие се забележани и во водата што го опкружува Антарктикот. Тие обично се наоѓаат во подлабоките области и не се наоѓаат често во крајбрежните води.

Нормално е да се забележат единечни грбави китови бидејќи тие не живеат во фиксни социјални групи. Имајќи го кажано тоа, може да видите привремени групи од две или три лица - тие имаат тенденција да останат заедно само неколку часа или така. Овие китови обично се здружуваат за да ловат и да се хранат. Мажјаците, исто така, понекогаш може да се видат собрани околу женката кога сакаат да се парат со неа.

2.843 луѓе не можеа да го направат овој квиз

Think you can?
Земете го нашиот A-Z-Квиз за китови за животни

Дали грбавите китови се вообичаено пријателски расположени?

Овие животни се обично нежни и не се агресивни. Тие немаат намера да направат никаква штета на луѓето. Сепак, тие се толку големи што може да се случат некои несреќи. На пример, имаше инцидент во 2015 година кога една Канаѓанка беше убиена од кит со скршен грбавец. Случајно слета на нејзиниот брод. Поголемиот дел од времето се трудат да ги избегнат чамците и луѓето. Тие се балин кит и се хранат со филтрирање на многу мали животни од вода за да немаат остри заби.

Како нормално комуницираат грбавите китови?

Граббевите китови можат да бидат многу гласни. Тие комуницираат едни со други користејќи сложена комбинација на плач и стенкање. Тие можат да траат со часови и можат да патуваат на долги растојанија под океанот.

Граббевите китови исто така се лансираат надвор од водата и тоа може да биде дел од комуникацијата. Тоа може да биде предупредување или приказ за парење.

Колку се големи грбавите китови?

Грбавите китови се огромни! Тие можат да пораснат до тежина од околу 100 тони и може да бидат долги 62 стапки. Овие момци можат да живеат и до 50 години. Гледањето на овие животни како ја пробиваат водата е еден од највпечатливите спектакли на природата.

Можете да забележите дека се работи за грбав кит од малата грпка во близина на грбната перка, па така и го добиле своето име.

Погледнете ја неверојатната снимка подолу


Џејкоб Бернард е страстен ентузијаст за дивиот свет, истражувач и искусен писател. Со искуство во зоологијата и голем интерес за сè што е поврзано со животинското царство, Џејкоб се посветил на доближување на чудата на природниот свет до своите читатели. Роден и израснат во мало гратче опкружено со живописни пејзажи, тој рано развил фасцинација со суштества од сите облици и големини. Ненаситната љубопитност на Џејкоб го однесе на бројни експедиции во оддалечените делови на земјината топка, барајќи ретки и неостварливи видови додека ги документира своите средби преку фотографии кои го одземаат...