Откријте 11 суштества кои живеат во и околу мексиканското езеро Текскоко. Дали се некои опасни?

Jacob Bernard
Реката Колорадо и езерото Мид конечно добија… 15-те најдлабоки езера во Обединетите нации… 10-те најдобри езера во Мичиген што… 4-те најзафатени од змии езера во Манитоба Откријте ги 25-те најголеми езера во Мичиген Откријте ги 14-те најголеми езера во Аризона

Езерото Тексоко било природно езеро во рамките на Анахуак, што е долината на Мексико. Езерото Текско е најдобро познато по неговата близина до Мексико Тенохтитлан, главниот град на Ацтечката империја. Сепак, времињата се сменија откако Ацтеките го користеа за вода за пиење, за наводнување на земјоделските култури и за риболов. Ајде да откриеме 11 суштества кои моментално живеат во и околу мексиканското езеро Текско.

Кратка историја на езерото Тексоко

Пред да влеземе во списокот на животни кои живеат во и во близина на езерото Тескоко , важно е да се разбере географијата и историјата на ова некогаш големо езеро. Издржа човечко мешање во масовни размери, и како резултат на тоа, опсегот на животни што живеат таму целосно исчезна.

Езерото Тексоко некогаш беше огромно езеро, едно од петте, во Анахуак. На западната страна на ова древно езеро, Мексико Тенохтитлан, главниот град на Ацтечката империја, цветаше со векови. Меѓутоа, во 17 век, шпанските конквистадори го исцедиле за да спречат поплави.

Дали Лаго де Тексоко е сув?

Денес, речиси целиот езерски слив е домаќин на Мексико Сити.

Поради одводнувањето на езерото, климата и достапноста на вода се значително променетинема доволно вода за областа. Како резултат на тоа, животните кои живеат во и околу езерото претежно побегнале или изумреле.

Во моментов, остатоците од езерото лежат на само 2,5 милји источно од Мексико Сити и тоа е маргинато со солени мочуришта. Ова мочуриште од 10.000 хектари сега се нарекува Зона Федерално Лаго де Тексоко (ZFLT – Федерална зона на езерото Тексоко). Експертите се надеваат дека таму ќе зачуваат 276 видови птици, пет водоземци, 14 влекачи и 29 видови цицачи.

Новите планови сугерираат дека еколошкиот парк на езерото Текско на крајот ќе се трансформира во најголемиот парк во светот. Мексиканската влада и еколозите се надеваат дека во иднина сегашните животни на езерото Тексоко ќе цветаат и исчезнатите видови ќе се вратат. Во моментов, нема одреден датум за завршување.

Имајќи го тоа на ум, ајде да ги погледнеме животните кои наводно живеат во и околу остатоците од езерото Тексоко.

1. Був со закопа ( Athene cunicularia )

Бувот закопа е мал висок девет инчи со светло и темно кафеав пердув плус долги и моќни нозе, но тука престануваат сличностите со стандардните бувови ! Бувовите кои вкопуваат се активни во текот на денот, ловат на земја и живеат во јами под почвата. Тие се прилично вообичаени низ Северна Америка, но се загрозени во отворените суви пејзажи на Мексико, вклучително и пустините области околу езерото Тексоко.

Закопните бувови повторно ги наменуваат напуштените јамиизградена од верверички, прериски кучиња, желки и којоти. Често додаваат измет што ги привлекува нивните омилени вечери со инсекти! Заедно со инсектите, месојадните бувови-дупки вечераат со змии, мали птици, гуштери и глувци. За да го фатат својот плен, лебдат, скокаат и спринт целосно со помош на нивните долги, моќни нозе.

2. Мексиканска жаба дрво ( Smilisca baudinii )

Ноќни мексикански жаби дрво, исто така наречени жаби на дрвото Баудин и жаби на Ван Вилит, живеат во близина на извори на вода во шумските области.

Дрвни жаби се разликуваат од копнените жаби што ги гледаме во бари. Најочигледна разлика се нивните прсти, кои имаат коски во облик на канџи и ситни влошки за вшмукување. Ова им помага да се качуваат по вертикалните површини и безбедно да се движат низ дрвјата. Тие се исто така лесни, потенок и поубав изглед со големи очи и превртена уста.

Кафеаните и зелените мексиканските дрвени жаби имаат полесни стомаци и темно кафеави ленти на нозете. Тие ловат на инсекти како што се штурците и молците, плус црви и мали безрбетници ноќе. Возрасните достигнуваат околу еден инч во должина, што ги прави мали до средни во светот на жабите од дрво.

За време на парењето, мексиканските жаби од дрво испуштаат серија звуци за да привлечат партнер, но кога ќе се соочат со предатор како змија или птица, тие испуштаат силен крик.

3. American Avocet ( Recurvirostra americana )

Остатоците од езерото Тексоко обезбедуваат домови и привремениместо за одмор на многу птици; Таму се евидентирани најмалку 30 видови на крајбрежни птици, вклучувајќи го и црно-белиот американски авоцет со пердуви.

Американските авоцети се големи пловни птици долги 20 инчи кои поминуваат време во потрага по храна во плитка кал за инсекти и ракови. Тие ги бришат своите големи сметки една до друга, вадејќи ги и филтрирајќи ги залак богат тиња и кал. Менката на американскиот авоцет е црна, зашилена, заоблена и најмалку двапати поголема од нејзината глава.

Оваа згодна птица често се нарекува сини стебла поради долгите, жилави, пастелни сини нозе кои едвај ја нарушуваат калта лови.

4. Снежен Пловер ( Charadrius nivosus )

На спротивниот крај на скалата на големината е снежната кралица. Тоа е уште една птица од брегот, но висок само пет инчи!

Во централна Калифорнија и Орегон, ограничувањата на плажите во одредени области ги штитат овие речиси загрозени птици, а проектот за реставрација на езерото Тексоко се надева дека ќе ги поддржи и нив. Тековниот проект „Texcoco shorebird“ го заѕвони снежниот риболов на езерото Texcoco во 2010 година и го најде две години подоцна на 1.118 милји оддалеченост во Оклахома. Управителот на езерото ја евидентира популацијата на крајбрежни птици секој месец за да ги процени условите на животната средина.

Снежните краставици имаат бели стомаци и бледо кафеави горните страни. Тие се размножуваат на песочни брегови и соленкасти езерски рабови. Жителите на студените области мигрираат во топли земји како Мексико иКалифорнија.

5. Патки

Езерото Тексоко е жариште за резидентните патки и патеките за миграција на патки.

Патката, румената патка, американскиот вигет, платното, кафеавиот чај, синокрилестиот чај и поголемиот дел се само неколку од видовите патки го користат езерото Тексоко и неговото опкружување на нивните долги патувања.

Патките миграциски не летаат илјадници милји без пауза; нивното патување е поделено на постојки, а езерото Тексоко е важен питстоп. Неколку видови остануваат со месеци. Други продолжуваат по една или две недели.

6. Американски пустински зајак ( Lepus californicus )

Сите суштества треба да пијат, а цицачите не се исклучок. Зајаците живеат во грмушките во близина на езерото Тексоко за да ја искористат неговата вода. Во Мексико, пустинскиот зајак е најпознат како зајак со црна опашка.

Овој зајак со брз спринт достигнува два стапки долг и тежи до шест килограми. Тоа е еден од најголемите зајаци во Америка. Тие уживаат во грмушките пасишта и сувиот прериски терен, каде што јадат треви, ластари и цвеќиња.

Пустинските зајаци имаат неизмерно долги и моќни задни нозе и карактеристични долги уши на сите видови зајаци. Нивните моќни задни нозе овозможуваат вртење на брзината која достигнува повеќе од 40 милји на час, доволно за да ги надмине којотите, лисиците и дивите мачки предатори.

7. Јужноамериканска црна вдовица

Во сувите слоеви на почвата, цементот, вегетацијата, парчињата концентрација на сол,а особено лесната вулканска карпа поставена пред милиони години, црните вдовици ловат несреќни инсекти.

Во Мексико, овие отровни пајаци се главно еден од двата вида, или Atrodectus corallinus или Latrodectus curacaviensis .

Како и другите видови црни вдовици, женките се многу поголеми од мажјаците. Во близина на езерото Текско, женките достигнуваат половина инч долги со црни и црвени ознаки. Кафеавите и белите мажјаци главно достигнуваат половина од ова.

Мексиканските црни вдовици пајаци обично се ноќни. Тие ловат мали инсекти, и иако нивното каснување обично не е фатално, неопходен е медицински третман. Симптомите на каснување од црна вдовица вклучуваат болка, потење, брзо дишење и отечени очни капаци. Тоа е едно од ретките опасни животни кои живеат во близина на езерото Тексоко.

8. Axolotl ( Ambystoma mexicanum )

Не можеме да пишуваме за мексиканските животни без да го вклучиме слаткиот водоземец аксолотл, кој се катапултираше до слава поради неговото неодамнешно вклучување на Minecraft.

Мексиканскиот саламандер е ендемичен на езерскиот систем на езерото Тексоко, но не е познато дали некој моментално живее таму. Луѓето од Ацтеките редовно јаделе аксолотл пред да се исцеди езерото, но денес тие се загрозени поради уништување на живеалиштата.

Аксолотлите, честопати наречени пешачки риби, се од интерес за научниците бидејќи можат да генерираат нови екстремитети, очи, и делови од мозокот. Месојадните аксолотли јадат црви, мали риби,членконоги и мекотели. Тие го цицаат пленот во устата користејќи моќна вакуумска сила.

9. Алигаторски гуштер со груб врат ( Barista rudicollis )

Овој загрозен гуштер е ендемичен во Мексико и едно од животните кои проектот за регенерација сака да ги поддржи.

Тоа е дел од семејството Anguidae и со средна големина во споредба со другите гуштери алигатори, но ретко се гледаат. Овој невообичаен гуштер живее во шумски области под лабава кора, натрупани трупци и паднати дрвја. Тој плени мали цицачи, инсекти и мекотели.

Релативно непознато, гуштер алигатор со груб врат е под закана поради фрагментирани живеалишта. Тоа е живороден вид, што значи дека не снесува јајца, туку раѓа живи млади.

10. Mexclapique ( Girardinichthys viviparus )

Оваа загрозена риба живоносна е ендемична во Мексико и голем број некогаш живееле во речните системи на езерото Тексоко. Денес, по езерската дренажа, се наоѓа само во неколку водни тела. Едно од овие места се остатоците од езерото Тексоко. Други места ги вклучуваат езерата Текокомулко, Чалко и Ксоџимилко.

Возрасните женски мексклапики достигнуваат должина од два и пол инчи, но мажјаците се малку помали. И двата пола имаат кафеав грб, бели стомаци и бели риги. Тие претпочитаат да се кријат во плитки области на езера, ровови и канали со многу вегетациска покривка, хранејќи се со мали безрбетниции ларви од инсекти.


Џејкоб Бернард е страстен ентузијаст за дивиот свет, истражувач и искусен писател. Со искуство во зоологијата и голем интерес за сè што е поврзано со животинското царство, Џејкоб се посветил на доближување на чудата на природниот свет до своите читатели. Роден и израснат во мало гратче опкружено со живописни пејзажи, тој рано развил фасцинација со суштества од сите облици и големини. Ненаситната љубопитност на Џејкоб го однесе на бројни експедиции во оддалечените делови на земјината топка, барајќи ретки и неостварливи видови додека ги документира своите средби преку фотографии кои го одземаат...