Откријте ги сите 10 животни во Енканто

Jacob Bernard
Крокодил прави дебитантска грешка и лута… 2 масивни големи бели ајкули кои тежат како… Гледајте како медениот јазовец избега од спојката… Лавот се обидува да ѝ нанесе заседа на бебешка зебра, но… Гледајте ја оваа горила со љубител како слетува како еп… „Змиски пат“ се затвора како илјадници…

Филмот Encanto вклучува многу домородни колумбиски животни со симболични значења кои помагаат да се доловат уникатните особини на личноста на секој лик. Заедно со овие домашни животни, има и некои чисто симболични, па дури и митолошки суштества кои исто така помагаат во раскажувањето. Присуството на овие животни придонесува за спојување на мотивите на филмот и поврзување на конкретни моменти преку присуство на животно. Денес, ајде да ги откриеме десетте животни кои се појавија во овој магичен филм на Дизни!

1. Магаре ( Equus asinus )

Магарињата имаат богата историја во Колумбија, каде што е поставено Encanto . Овие животни се користеле за навигација и носење тежок товар низ нерамниот, планински терен во земјата. Магарињата имаат исправена грива и опашка налик на крава со долги влакна само на врвот. Имаат големи уши кои се држат над нивната глава. Магарињата се помали и побавни од коњите, но можат да носат потешки товари. Тие се тревопасни животни и најчесто јадат треви, плевел и зеленчук.

Магарињата се појавуваат во Encanto за време на песната на Луиза „Surface Pressure“. Тие сепознати по нивната способност да носат тешки товари. И на сличен начин, магарињата во филмот го симболизираат постојаниот притисок врз Луиза од нејзиното семејство. Иако може да го носи товарот, таа се чувствува како да почнува да се крши под притисокот што е врз неа.

2. Стаорци ( Rattus rattus )

Стаорците на покривот напредуваат речиси ширум светот, особено во тропските региони. Овие стаорци обично имаат темно кафеаво крзно со долги, тенки опашки без влакна. Стаорците се сештојади и многу прилагодливи, па затоа јадат се што е достапно. Нивната храна по избор се состои од овошје, семки, јаткасти плодови, па дури и мали инсекти како лебарки. Имаат крепускуларен распоред, што значи дека се активни за време на зори и самрак секој ден. Поради приспособливоста на кровните стаорци, тие можат да напредуваат во урбани средини со наоѓање засолниште во згради, тавани, канализации и други вештачки структури. Тие често се урбани штетници бидејќи го наоѓаат својот пат во зградите и куќите и таму ги прават своите гнезда. Стаорците се симболизирани како лоша среќа, недоверливи и застрашувачки. Бидејќи Бруно е погрешно разбран од неговото семејство, стаорците го претставуваат она што другите мислат за него.

3. Капибара ( Hydrochoerus hydrochaeris )

Капибарата е најголемиот глодар во светот. Овој полуводен глодар напредува во тропските живеалишта низ Јужна Америка и во областитена Централна Америка. Капибарата има кратко црвено-кафеаво крзно над телото налик на буре и стапалата со мрежа, што и овозможува лесно да плива низ водата. Неговата исхрана се состои главно од треви, овошје, зеленчук, водни растенија, како и мали риби. Како резултат на тоа, капибарата зазема важна ниша во нејзиниот тропски мочуришен екосистем. Тие помагаат да се контролира растот на тревите и плевелите во мочуриштата и ја одржуваат водата чиста со конзумирање на многу видови алги и водни растенија. Капибарата е плен на неколку животни, вклучувајќи јагуари, кајмани, орли и анаконди. Нивната главна закана, сепак, се луѓето, бидејќи се ловат за нивното месо и се кријат.

Капибарата се гледа во Encanto кога малиот Антонио го добива својот подарок, кој му овозможува да ги разбере животните . Заедно со парадата на други животни, капибарата ја исполнува неговата соба за време на прославите.

4. Тапир ( Tapirus terrestris )

Тапирите се тревопасни цицачи кои ја користат својата подвижна муцка за да млакаат лисја, плодови, треви и водни растенија. Тие се загрозен вид, бидејќи популациите на тапирите се намалуваат со текот на годините поради ловокрадството за нивното месо и кожа и уништување на живеалиштата.

Нивниот географски опсег опфаќа голем дел од Јужна Америка во шумски и савани живеалишта. Тие често се наоѓаат во близина на водата на реката Амазон. Тапирите се одлични пливачи, кои брзо се движат низводата. Тие се покриваат под вода кога бегаат од предатори. Тие исто така можат брзо да се движат по нерамен терен на копно. Нивните предатори вклучуваат крокодили, јагуари, пуми, како и анаконди. Имаат тркалезна, свинска форма со кратко стебло како нос. Имаат кружни уши кои се темни со бели рабови. Тапирите можат да тежат до 550 килограми. Нивниот череп има изразена форма, со тесен и малку наведнат сагитален гребен и нема назален септум. Тие обично живеат во период од 25 до 30 години.

Во филмот Encanto , тапир го опкружува малиот Антонио кога го добива својот подарок што му дозволува да зборува со животните и да ги разбира.

5. Coatimundis ( Nasua гадење )

Прстенестиот коат е член на фамилијата Procyonidae , семејството на ракун. Тие се распространети низ тропските и суптропските региони на Јужна Америка. Нивното живеалиште се движи од низински шуми до високи надморски височини во опсегот на Андите. Коатите се дневни, што значи дека се будни и активни главно во текот на денот и спијат ноќе. Женките се здружуваат со околу 15 до 30 други, додека машките коати се осамени.

Пред да се знаат многу информации за коатите, се сметаше дека женките и мажјаците се различни видови поради нивните навики во однесувањето. Овие суштества се сештојади, јадат овошје, мали животни, јајца од птици и мали безрбетници. Тие имаат амала муцка која ја користат за ѕиркање во потрага по плен како и грејпфрут од крошната над нив. Коатите се качувачи на дрвја. Тие се искачуваат за да избегаат од предаторите и да спијат. Нивните главни јужноамерикански предатори се лисиците, јагуарите и јагуарундиите.

Коатимундис е едно од многуте животни кои се појавуваат околу малиот Антонио кога тој ги добива своите магични способности.

6 . Тукан ( Рамфастос токо )

Туканите се неотропски видови птици со мајчин опсег од јужно Мексико до Северна Аргентина. Повеќето видови тукан живеат во низинските тропски предели, но постои планински вид тукан кој допира до умерените зони на повисоките надморски височини на Андите. Туканите претпочитаат шумски живеалишта и избегнуваат отворени површини. Тие се многу друштвени птици и патуваат во групи до 20 единки.

Туканите се познати по нивните големи шарени сметки. Тие ги користат овие сметки за спаринг за натпревар во парење меѓу мажјаците и за достигнување на храна што е речиси недостапна или во шуплини на дрвјата. Туканите се главно плодојади, што значи дека првенствено јадат овошје, но опортунистички ги консумираат малите инсекти и гуштери. Познато е и по тоа што ги напаѓаат помалите птичји гнезда, земајќи им ги јајцата, па дури и младенчињата.

Туканот по име Пико е помал лик во филмот Encanto . Пико се спријателува со Антонио откако тој го добива неговиот магичен дар да можеда разговара со животните. Така, Пико стана првиот животински придружник на Антонио откако го доби неговиот подарок. Пико е одговорен да го покани остатокот од дивиот свет да го запознае Антонио на прославата на подарокот. Туканот симболизира споделување мудрост и дружење, што се поврзува со Антонио бидејќи, иако е мало дете, тој помага да се зближи семејството со тоа што верува во Мирабел и ја турка да верува во себе.

7 . Колибри ( Archilochus sp .)

Колибрите се мали птици со долги, тесни клупи кои ги користат за да вадат нектар од цвеќињата. Тие се нектаријади, што значи дека нивната исхрана се состои првенствено од нектар. Колибрите имаат ситни, моќни крилја кои се движат со голема брзина што дава агилност во нивниот лет. Тие можат да лебдат во лет, како и да летаат наназад и наопаку.

Неколку видови колибри живеат во тропските шуми и Андите во Јужна Америка. Сите 340 видови колибри се ограничени во нивниот опсег до Америка.

Летот на колибрите одзема толку многу енергија што постојано им треба храна за да ги поттикне. Моделите на миграција на колибри го следат производството на цвеќе. Заедно со нектарот, тие исто така опортунистички ќе се хранат со мали инсекти, особено за време на сезоната на нивното размножување и гнездење. Колибрите се плен на поголеми птици, како и мали цицачи, влекачи и големи инсекти. Губење на живеалиштата одуништувањето на шумите и урбанизацијата е исто така голема закана за неколку видови колибри.

Колибрите се гледани во филмот Encanto како дел од парадата на животни кои се придружуваат на прославата на примањето на малиот Антонио неговиот магичен подарок.

8. Јагуар ( Panthera onca )

Јагуарите имаат мајчин опсег од југозападниот дел на Соединетите Американски Држави преку Централна Америка и до Северна Аргентина. Нивното претпочитано живеалиште е тропска и суптропска клима. Тие напредуваат во мочуриштата бидејќи се одлични пливачи. Оние во Јужна Америка имаат тенденција да бидат поголеми од оние во Централна или Северна Америка. Јагуарите се најголемиот вид мачки во Америка и трет по големина во светот.

Нивната боја може да варира од жолто и забележано до целосно црно крзно. Нивниот плен вклучува копје, капибара и други цицачи со средна големина. Тие користат специфичен и необичен метод за убивање на својот плен кој вклучува силен залак низ черепот, нанесувајќи фатален удар во мозокот. Губењето на живеалиштата и фрагментацијата се главна закана за јагуарите. Моментално се наведени како „речиси загрозени“ од Црвената листа на IUCN.

Откако малиот Антонио ја добива својата магична способност да зборува и разбира со животни, јагуарот е едно од многуте животни кои доаѓаат да се придружат на прославите. Јагуарот се спријателува со Антонио, па дури и го носи наоколу во филмот.

9.Cerberus

Единственото митолошко суштество користено во филмот е Cerberus, кучето со три глави. Во грчката митологија, Кербер е чувар на подземјето за Адот (богот на подземјето). Грчкиот херој Херкулес се борел со Серберус и го борел за потчинување.

Во Енканто, Луиза се гледа како се бори со Серберус кога ја пее нејзината песна „Површински притисок“. Оваа сцена е референца за Херкулес, бидејќи таа се споредува себеси и задачите со кои се соочува со оние на Херкулес. Нејзиното семејство ѝ прави голем притисок на Луиза и таа се прашува дали Херкулес некогаш се чувствувал така како што се чувствува, обземен од притисокот и сакајќи да се откаже.

10. Пеперутки

Овие прекрасни инсекти се дел од семејството Lepidoptera . Пеперутките живеат ширум светот во живеалишта како што се шуми, ливади и градини. Тие играат витална улога во опрашувањето и се суштински дел од многу екосистеми. Животниот циклус на пеперутката, од јајце до гасеница до хризалис до возрасен, е фасцинантен процес и секоја фаза има свои уникатни карактеристики.

Пеперутките претставуваат обединето семејство во Encanto . Во филмот тие се поврзани со Мирабел со тоа што се прикажани на нејзиниот фустан. Тие го симболизираат обновувањето и метаморфозата во која Мирабел ја води својата Абуела и остатокот од нејзиното семејство во текот на филмот. Чудотворната свеќа која со магија го благослови семејството Мадригал и нивната куќаима и пеперутка врежана во својата страна. Пеперутките се исто така фокусна точка на сцената каде Абуело Педро го жртвува својот живот. Во оваа клучна сцена свири песната „Dos Oruguitas“, што значи „Две гасеници“. На крајот од песната, тие се трансформираат во mariposas (пеперутки). Жолтите пеперутки кои ројат околу Абуела и Мирабел кога се прегрнуваат симболизираат љубов, надеж и мир за семејството. Encanto 1 Магаре 2 Стаорец 3 Capybara 4 Tapir 5 Coatimandis 6 Toucan 7 Колибри 8 Јагуар 9 Cerberus 10 Пеперутка


Џејкоб Бернард е страстен ентузијаст за дивиот свет, истражувач и искусен писател. Со искуство во зоологијата и голем интерес за сè што е поврзано со животинското царство, Џејкоб се посветил на доближување на чудата на природниот свет до своите читатели. Роден и израснат во мало гратче опкружено со живописни пејзажи, тој рано развил фасцинација со суштества од сите облици и големини. Ненаситната љубопитност на Џејкоб го однесе на бројни експедиции во оддалечените делови на земјината топка, барајќи ретки и неостварливи видови додека ги документира своите средби преку фотографии кои го одземаат...