Откријте ги Топ 6-те најопасни летечки животни во Мисисипи

Jacob Bernard
Крокодил прави дебитантска грешка и лута… 2 масивни големи бели ајкули кои тежат како… Гледајте како медениот јазовец избега од спојката… Лавот се обидува да ѝ нанесе заседа на бебешка зебра, но… Гледајте ја оваа горила со љубител како слетува како еп… „Змиски пат“ се затвора како илјадници…

Мисисипи е држава на југ, позната по магнолиите, гостопримството и моќната река Мисисипи со своето изобилство на сом. Државата ги дели своите граници со Луизијана, Алабама и Арканзас. Сепак, мал дел од нејзината јужна граница се протега долж брегот на Мексиканскиот Залив. Мисисипи има разновиден пејзаж кој вклучува шуми, мочуришта, прерии и мочуришта. Како резултат на тоа, државата е исто така дом на широк спектар на диви животни. Подолу е листа на топ 6 најопасни летечки животни во Мисисипи и зошто се плашат од нив.

Список на Топ најопасни летечки животни во Мисисипи

Кога ќе помислите на опасните животни , што ми паѓа на памет? Жесток тигар, силна мечка или отровна змија? Па, динамитот доаѓа во мали пакувања, а многу ситни видови може да нанесат сериозна штета на луѓето. Ова е дефинитивно случај за Мисисипи бидејќи најопасните летечки животни во државата се релативно мали.

1. Комарец

И покрај тоа што се едни од најмалите животни во Мисисипи, тие се и едни од најопасните. Овие штетници што цицаат крв се непријатност во државата Магнолијакако и светот. Многу видови не ловат луѓе, но неколку други го прават тоа, а понекогаш носат разни болести. На пример, комарците се носители на:

 • Зика
 • Маларија
 • Денга треска
 • Вирус западен Нил

Некои видови се насочени кон добиток или домашни миленици, пренесувајќи коњски енцефалитис, срцеви црви и други болести кои ги погодуваат животните. Постојат неколку начини за спречување на комарците да ги шират овие болести, а тие вклучуваат:

 • Профилактичките лекови или вакцини помагаат да се спречи стапката на инфекција, дури и ако луѓето и животните сè уште се каснати.
 • Контролирањето или искоренувањето на популацијата на комарци ќе го спречи ширењето на болестите.
 • Употребата на мрежа за комарци, инсектицид или средство за заштита од бубачки ќе помогне да се чуваат комарците подалеку и помага да се држат комарците подалеку.

Иако сите овие совети се ефективни, користењето на сите заедно е најдобриот начин да се осигурате дека вашата околина ќе остане без комарци.

2. Бакнување бубачки

Немојте да бидете измамени со нивните имиња; овие одбивни бубачки го добиваат своето име од нивната застрашувачка навика да го гризат пленот на или во близина на устата. Бубачките кои се бакнуваат може да носат паразит кој предизвикува Шагасова болест наречена Trypanosoma cruzi . Ако не се лекува, оваа болест може да предизвика хронични доживотни проблеми. Симптомите на Trypanosoma cruzi вклучуваат болки во телото, треска, главоболка, замор, губење на апетит, осип, дијареа и гадење. Долго-терминските симптоми вклучуваат:

 • Срцева слабост
 • Зголемено срце
 • Тешкотии при голтање
 • Проблеми со варење
 • Неможност да се јаде цврста храна

Сега кога видовте што може да направи оваа бубачка, лесно е да се види зошто тие се едно од најопасните летечки животни во Мисисипи. Сепак, постојат начини да се спречат каснувања од бубачки од бакнување, како што е употребата на средство за заштита од инсекти или мрежа за комарци. Мора да резервирате лекарски преглед ако видите каснувања или рани околу устата и носот.

3. Оси, жолти јакни и стршлени

Осите, познати и како стршлени и жолти јакни во Мисисипи, се инсекти со ужасна репутација за агресија. Тие се непријатност низ државата и земјата. Сепак, иако тие се екстремно агресивни и понекогаш напаѓаат без причина, тоа не значи дека треба да ги убиете бидејќи тие се важни опрашувачи. Затоа, сè додека тие не влијаат на вашата рутина или не ве спречуваат да уживате во вашиот дом, не се мешајте.

Разликата помеѓу пчелите и осите

Многу луѓе ги заменуваат осите со пчелите, но еве ги клучните разлики:

 • Нивните постапки се мртов поклон. На пример, осите како стршлените и жолтите јакни се поагресивни од обичните пчели. Како и пчелите, тие ќе зујат блиску до вашите уши и понекогаш ќе летаат директно во вас.
 • Осите се месојади, па затоа се природни ловци и чистачи. Тиегравитирај кон цвеќиња, нектар или отворени лименки со сода. Покрај тоа, овие инсекти ќе го јадат својот вид.
 • Оските лесно се препознаваат по некои специфични особини, како боцки на нозете наместо влакна, нивните тела се издолжени и имаат изглед на мал отпад поради до просторот помеѓу градниот кош и абдоменот.

4. Лилјаци

Мисисипи секоја година наоѓа лилјаци со беснило во своите граници. За жал, овие опасни летечки суштества се најчестиот ризик од беснило за луѓето. А најлошото е што не мора ни да те касне лилјак за да се заразиш со беснило; дури и контакт со едно од овие животни може да резултира со изложеност со висок ризик. Понатаму, каснувањата од лилјаци се мали, понекогаш безболни и незабележливи со голо око.

Безбедност на лилјаците

 • Никогаш не ракувајте со живи или мртви лилјаци.
 • Бидејќи лилјаците се ноќни, избегнувајте ги ако летаат наоколу во текот на денот, особено ако покажуваат агресивно или непредвидливо однесување, се наоѓаат на необични места или се наоѓаат на земја.
 • Ако сте дошле во контакт со лилјак , важно е веднаш да побарате здравствен работник за преглед, а можеби и третман, во зависност од резултатите.

Што да правите кога има лилјак во вашата куќа

 • Не отпуштајте ја палката
 • Напуштете ја собата и затворете ја вратата зад себе
 • Повикајте професионалец

5. Пчели

Додека повеќетопчелите не се агресивни и обично не боцкаат луѓе, тие можат да бидат опасни, особено ако сте алергични. Многу луѓе се смртоносни алергични на пчели, што ги прави едни од најопасните летечки животни во Мисисипи и во светот. Сепак, ве молам, не ги убивајте! Тие се од суштинско значење во опрашувањето на нашата планета, а без нив животот каков што го знаеме ќе престане да постои. Внимавајте на овие летечки суштества доцна пролет до рана есен кога тие се најактивни.

6. Birds of Prey

Иако постојат многу митови за орлите кои ги носат малите деца додека нивните родители не ги гледале, не сите од нив се вистинити. Сепак, има одредена вистина во легендите, но нападите се исклучително ретки. Значи, што ја тера птицата грабливка да нападне човек? Рапторите, јастребите и орлите имаат способност да напаѓаат мали деца и домашни миленици, но има само мал број извештаи кои се движат од пред 200 години.

Но, иако овие напади се малку и далеку помеѓу National Audubon Society признава дека нападите на птици се зголемуваат во државата. Теориите зошто тоа се случува вклучуваат губење на живеалиште поради урбанизација. Сепак, поверојатно е дека овие појави најверојатно се случуваат за време на сезоната на гнездење кога доверливите локални жители или туристи се впуштаат премногу блиску до гнездото. Значи, кој е следниот чекор? Како да го заштитите вашето семејство од птици грабливки?

Како да спречите напади одПтици

 • Секогаш носете капа или носете чадор за покривање. Чадорот ни е корисен и кога ги одбранувате птиците доколку нападнат.
 • Бидете будни кога сте со мали деца или бебиња во природа. Тие никогаш не треба да бидат без надзор.
 • Избегнувајте познати места за гнездење додека пешачите
 • Сјајните предмети привлекуваат птици, затоа не носете нешто што свети.

Џејкоб Бернард е страстен ентузијаст за дивиот свет, истражувач и искусен писател. Со искуство во зоологијата и голем интерес за сè што е поврзано со животинското царство, Џејкоб се посветил на доближување на чудата на природниот свет до своите читатели. Роден и израснат во мало гратче опкружено со живописни пејзажи, тој рано развил фасцинација со суштества од сите облици и големини. Ненаситната љубопитност на Џејкоб го однесе на бројни експедиции во оддалечените делови на земјината топка, барајќи ретки и неостварливи видови додека ги документира своите средби преку фотографии кои го одземаат...