Што јадат богомолките?

Jacob Bernard

Содржина

Слушајте ја статијата Пауза автоматско лизгањеЈачина на звук на аудио плеер преземање аудио

Клучни точки:

 • Ако се грижите за нив правилно, миленичето богомолка може да биде долговечен придружник.
 • Мантите имаат одличен вид, што им овозможува да ја фатат својата храна.
 • Тие првенствено јадат други инсекти.

Од сите редови на инсекти, малкумина се толку волшебни или смртоносни како богомолките. Богомолците се инсекти кои припаѓаат на редот Mantodea, кој вклучува околу 2.400 видови. Нивните најблиски роднини вклучуваат термити и лебарки. Можете да ги најдете низ целиот свет, иако тие првенствено живеат во тропски или умерени живеалишта.

Тие исто така се нарекуваат богомолка поради нивното исправено држење и преклопени подлактици. Овие предни нозе се големи и моќни, што им помага на богомолката да фати плен. Многу луѓе ги поврзуваат и со боксери, бидејќи изгледаат како да ги имаат кренати рацете во борбен став. Некои рани цивилизации ги почитувале богомолките и ги сметале за посебни моќи.

Поради нивниот интересен изглед и уникатно однесување, луѓето често ги чуваат овие инсекти како домашни миленици. Со оглед на нивната популарност и интригите околу богомолките, се поставува прашањето „што јадат богомолките?“

Во оваа статија, ќе се обидеме да го поставиме ова прашање со испитување на исхраната на богомолките. . Ќе започнеме со истражување на она што се молимебогомолките сакаат да јадат. Потоа ќе разговараме како тие наоѓаат и ловат храна. Следно, ќе споредиме што јадат богомолките во дивината со она што го јадат како домашни миленици.

На крајот, ќе завршиме со кратка дискусија за тоа што јадат богомолките за бебиња. Без понатамошно одложување, ајде да одиме и да одговориме на прашањето „што јадат богомолките?“

Што сакаат да јадат богомолките? јадете други животни. Општо земено, тие најчесто ловат други членконоги. Додека тие главно јадат плен помал од себе, богомолките се генералистички ловци. Повремено, тие ќе напаѓаат и поголем плен, вклучително и некои кои се поголеми од нив во однос на должината и тежината.

Исхраната на богомолка ќе варира во зависност од околината во која живее и пленот што е достапни. Дополнително, поголемите видови богомолки ќе имаат пристап до повеќе храна во споредба со помалите видови.

Со оглед на овие разлики, исцрпната листа на сите видови храна што ја јадат богомолките би била доста долга. Сепак, постои заеднички плен што повеќето богомолки често го таргетираат. Како таква, собравме листа од 10 намирници што сакаат да ги јадат богомолките.

Овие намирници што обично сакаат да ги јадат богомолките вклучуваат:

 • Инсекти
 • Бубачки
 • Пајаци
 • Црви
 • Ларви
 • Малицицачи
 • Птици
 • Мали рептили
 • Мали водоземци
 • Риби

Каде живеат богомолките?

Богомолките за молитва се наоѓаат во многу региони низ светот, со најголема разновидност на видови пронајдени во тропските и суптропските региони. Тие можат да се најдат во широк спектар на живеалишта, вклучувајќи шуми, пасишта, пустини и мочуришта.

Во Северна Америка, богомолките се наоѓаат низ целиот континент, вклучително и во Канада, САД и Мексико. Најчестиот вид пронајден во Соединетите Држави е кинеската богомолка ( Tenodera sinensis ), која беше воведена на источниот брег за контрола на штетници во доцните 1800-ти.

Во Европа, молитвата богомолките се наоѓаат во многу земји, вклучувајќи ги Велика Британија, Франција, Германија и Италија, меѓу другите. Тие се наоѓаат и во Африка, Азија и Австралија, каде што се родени во тие региони.

Богомолките што се молат можат да живеат во широк спектар на средини и живеалишта, од пустини до дождовни шуми и од земја до дрвја . Тие, исто така, се наоѓаат во градините и другите култивирани области, каде што можат да бидат корисни за контрола на штетниците.

Каков е животниот век на богомолките?

Животниот век на богомолката може да варира во зависност на видот, но повеќето возрасни богомолки живеат околу 6-8 месеци. Некои видови можат да живеат до една година.

Животниот век на молитватабогомолка може многу да варираат во зависност од видот, како и условите на околината како што се температурата, влажноста и достапноста на храната. Некои видови богомолки можат да живеат неколку месеци како возрасни, додека други може да живеат само неколку недели.

На пример, кинеската богомолка може да живее до една година, а европската богомолка има животен век од 6-8 месеци.

Животниот век на богомолката зависи и од фазата на неговиот животен циклус. Фазата на јајце клетки може да трае неколку недели, стадиумот на нимфата трае неколку месеци, а стадиумот на возрасни, како што споменав претходно, може да трае и до една година кај некои видови.

Важно е да се забележи дека во дивината , поголемиот дел од богомолките не преживуваат за да достигнат зрелост поради грабеж и други фактори на животната средина. Меѓутоа, во заробеништво, богомолките што се молат можат да живеат подолго со соодветна грижа и постојано снабдување со храна.

Како богомолките ловат храна?

Додека богомолките имаат слични сетила како и луѓето , тие се потпираат на некои повеќе од другите за да најдат храна. Особено, богомолките главно се потпираат на нивното неверојатно сетило за вид за да го лоцираат пленот. За разлика од повеќето други инсекти, богомолките имаат 5 очи свртени нанапред.

Нивниот бинокуларен 3D вид, познат како стереопсис, им овозможува ефикасно да детектираат длабочина и растојание. Оваа способност многу им помага во нивниот лов за плен. Во меѓувреме, наостатокот од нивните сетила не се ни приближно толку развиени. Богомолците најчесто го користат своето сетило за мирис за да им помогнат да ги откријат феромоните на моќните богомолки.

Дополнително, нивното сетило за слух не се користи за наоѓање плен, туку за избегнување на предатори. На пример, тие можат да го користат своето уво за да ги детектираат звуците на ехолокација на лилјаците, обичен предатор на богомолка. Конечно, богомолките се потпираат на нивните чувствителни антени за допир, додека нивното сетило за вкус е помалку развиено.

Општо земено, богомолките се ловци од заседа кои се потпираат на скришум за да го фатат својот плен несвесно. Веројатно сте виделе богомолка која се моли како стои мирно со кренати раце во борец. Богомолците го прифаќаат ова држење за да ги збунат другите животни да мислат дека се само своеволен стап.

Во тоа им помага нивната природна камуфлажа, при што многу видови се појавуваат светло зелена, кафеава или сива. Штом нејзината цел ќе се приближи доволно блиску, богомолката што се моли потоа брзо ќе скокне напред. Ќе ја зграпчи својата цел со шилести предни нозе, а потоа ќе ја повлече пред да продолжи да го јаде својот плен жив. Сепак, некои богомолки се одлучуваат да користат друга тактика кога ловат.

На пример, некои богомолки трчаат по својот плен и го бркаат. Земјените богомолки обично живеат во суви, суви клими каде што има помала покривка од дрвја, што ја објаснува оваа адаптација.

Што правиме со молитватаБогомолците јадат во дивината?

Видовите на храна што ја јадат богомолките во дивината варираат во зависност од живеалиштето каде што живеат. Со оглед на тоа што богомолките живеат на секој континент освен на Антарктикот, тие имаат пристап до голема количина на плен. Сепак, постои вообичаен плен што богомолките често го таргетираат. Генерално, инсектите го сочинуваат најголемиот дел од исхраната на богомолка.

Тие јадат многу различни видови инсекти, вклучувајќи ги и летечките и земните видови. Некои примери вклучуваат штурци, скакулци, пеперутки, молци, пајаци и бубачки. Помалите видови и млади примероци ќе ги таргетираат нештата како што се вошките вошки, лисјаните, комарците и гасениците. Богомолците, исто така, ќе јадат црви, грмушки и ларви од инсекти.

Големите видови исто така се способни да соборат поголем плен. Тие ќе јадат мали жаби, гуштери, змии и глувци. Дополнително, некои видови ќе напаѓаат и ќе јадат мали птици и риби. Од време на време, тие дури и ќе јадат други богомолки, особено по парењето.

Што јадат богомолките што се молат за домашни миленици?

Барголите што се молат се популарни миленичиња поради нивниот релативно долг живот и интересно однесување . Ако чувате домашно милениче кое се моли богомолка, ќе сакате да го храните со урамнотежена исхрана. Општо земено, богомолките претпочитаат да јадат жив плен. Како такви, живите инсекти ќе го сочинуваат најголемиот дел од исхраната на миленичиња богомолка. Како најдобра практика, живата храна треба да се отстраниод резервоарот на богомолка ако не се јаде во рок од еден час.

Штурците и скакулците ќе го сочинуваат најголемиот дел од исхраната на миленичиња богомолки. Меѓутоа, ако вашето домашно милениче богомолка е мало или прилично младо, можете да го започнете со вошки, овошни мушички и друг мал плен. Во меѓувреме, поголемите инсекти можат да јадат и нешта како бубашваби, бубачки и муви.

Иако некои луѓе ги хранат своите миленичиња богомолка со сурово месо, ова не се препорачува. Кога станува збор за диетите на богомолка, најдобро е да се придржувате до храната што ја јадат во дивината.

Што јадат бебињата што се молат богомолки? богомолките имаат тенденција да јадат помали инсекти од возрасните богомолки. Веднаш штом ќе се родат, нимфите се способни да ловат за сопствена храна.

Тие брзо тргнуваат сами, бидејќи се изложени на ризик да ги изеде нивната мајка ако се држат предолго. . Бебешките богомолки ќе јадат речиси сè што можат да фатат, а тоа ги вклучува и другите богомолки.

Некои од најчестите намирници што ги јадат бебињата вклучуваат лисни вошки, лиснатици и овошни мушички. Во просек, бебе богомолка јаде околу еднаш на секои 3 до 4 дена. Како што старее богомолката, таа ќе може да прими поголема храна. Ако имате прашања за тоа што да го нахраните вашето домашно милениче богомолки, проверете кај вашиот локален експерт или ветеринар во продавницата за егзотични миленичиња.

Резиме на 10 намирници што се молат богомолкиЈадете

Храна
1 Инсекти
2 Бубачки
3 Пајаци
4 Црви
5 Ларви
6 Мали цицачи
7 Птици
8 Мали рептили
9 Мали водоземци
10 Риби

Се молат богомолки Пријателски?

Постојат над 2.000 видови богомолки и иако се опасни за другите инсекти, богомолките се единствените инсекти кои ќе комуницираат со луѓето и се прилично пријателски расположени кон нив. Познато е дека тие доброволно застануваат на човечка рака и ќе продолжат да одат по нив. Иако гризат во случаи кога им се приоѓа агресивно, ова е исклучително ретко и генерално не предизвикува никаква штета или штета.

Мантиците се познати по тоа што се удобни со луѓе кои ракуваат и ќе ви овозможат да ги држите еднаш сте ја заслужиле нивната доверба. Поради големината на човекот, сите богомолки на почетокот може да ве гледаат како потенцијална закана, но тие можат да научат да ви веруваат со текот на времето.


Џејкоб Бернард е страстен ентузијаст за дивиот свет, истражувач и искусен писател. Со искуство во зоологијата и голем интерес за сè што е поврзано со животинското царство, Џејкоб се посветил на доближување на чудата на природниот свет до своите читатели. Роден и израснат во мало гратче опкружено со живописни пејзажи, тој рано развил фасцинација со суштества од сите облици и големини. Ненаситната љубопитност на Џејкоб го однесе на бројни експедиции во оддалечените делови на земјината топка, барајќи ретки и неостварливи видови додека ги документира своите средби преку фотографии кои го одземаат...