Сведок на огромната тежина на огромното гризли додека соборува авион

Jacob Bernard
Гледајте голема црна мечка како прекинува… Гледајте ја оваа огромна мечка како методично се приближува… Гледајте ја оваа мечка како се обидува да надмудри… Гризли мечка зграпчува огромен бик елк… Погледнете го интензивниот момент како Масивната планина мечки… Гледајте епска битка во тешка категорија помеѓу…

Малиот авион во овој клип нема да полета наскоро! Бучна и многу голема гризли се качи на крилото и го преврте на страна. Не вознемирен од штетата што ја предизвика, гризли продолжува да го проверува остатокот од авионот.

Никогаш не знаете, може да има малку храна внатре! Скролувајте надолу за да ја погледнете целосната смешна снимка од ситуација со гризли наспроти авион!

Колку се тешки гризли мечките?

Гризли ( Ursus Arctos Horriblis ) е вид на кафеава мечка и е роден вид на Северна Америка. Тие се големи животни и можат да тежат до 800 килограми и да пораснат до 10 стапки во висина.

Тие се нарекуваат гризли бидејќи нивното палто има гризлив изглед поради нивните полесни флеки.

Гризли мечки агресивни?

Оваа гризли мечка изгледаше како да е прилично пријателски настроена додека го проверуваше авионот. Сепак, мора да бидете претпазливи кога сте во близина на едно од овие огромни суштества. Генерално, гризли мечките се поагресивни од нивните братучеди и другите северноамерикански видови, црната мечка.

Додека црните мечки можат да се потпрат на качување по дрвја за да избегнатнепријатели, гризли мечката не е толку одлична во достигнувањето на повисоките гранки. Затоа, тие се потпираат на агресија за да се одбранат.

Тие се подготвени да ја искористат својата огромна маса и сила за гризење за да се заштитат себеси и своите младенчиња доколку ве сфатат како закана.

How Large Do Гризли добиваат?

Гизли мечките може да тежат над 700 килограми, при што мажјаците генерално се потешки од женките, кои се движат од околу 400 до 600 фунти. Во просек, голема женка гризли може да тежи од околу 250 до 350 килограми.

Всушност, најголемата гризли мечка што некогаш била фатена тежела апсолутно неверојатна тежина од 1.200 фунти! Тежината беше проценета од големината на смолкнувањето на черепот на мечката, бидејќи мечката повеќе не беше жива кога беше пронајдена.

Черепот беше откопан од таксидермист во 1976 година и сè уште го држи рекордот. Меѓутоа, во 2014 година, ловец собори друга мечка со череп долг 27 6/16 инчи, што е втора по големина мечка досега пронајдена!

Што вообичаено јадат Гризли?

Кога гризли мечки се забележани како истражуваат човечки згради и имот, тоа е обично затоа што тие бараат храна. Мечките имаат одлично сетило за мирис и можат да забележат дури и мали количини храна од одредена далечина. Нивното сетило за мирис е многу подобро од човечкото и седум пати подобро од кучето!

Иако гризли мечките сесештојади, обично помалку од 20 проценти од нивната вкупна исхрана се состои од месо или риба. Остатокот е разновидни растенија, вклучувајќи лисја, бобинки и корени.

Еден шокантен факт е дека гризли мечките можат да бидат канибали. Тие ќе јадат други видови мечки, па дури и ќе убиваат и јадат младенчиња гризли. Оваа практика се нарекува чедоморство и ја вршат машки мечки кои сакаат да се парат со мајката на младенчињата!

Погледнете го урнебесниот клип подолу


Џејкоб Бернард е страстен ентузијаст за дивиот свет, истражувач и искусен писател. Со искуство во зоологијата и голем интерес за сè што е поврзано со животинското царство, Џејкоб се посветил на доближување на чудата на природниот свет до своите читатели. Роден и израснат во мало гратче опкружено со живописни пејзажи, тој рано развил фасцинација со суштества од сите облици и големини. Ненаситната љубопитност на Џејкоб го однесе на бројни експедиции во оддалечените делови на земјината топка, барајќи ретки и неостварливи видови додека ги документира своите средби преку фотографии кои го одземаат...