Зелен џин Арборвитае против Лејланд Сампрес: Која е разликата?

Jacob Bernard
9 причини да избегнете ставање на чудотворна почва… Како да го убиете плевелот со оцет: Брзо… 6 причини зошто никогаш не треба да поставувате пејзаж… 8 растенија кои одбиваат и чуваат глувци Колку често наводнувате Божиќ… 10 цвеќиња за садење во август

Кога станува збор за споредба на две потенцијално корисни дрвја за уредување, кои се сите разлики помеѓу зелениот џин Arborvitae и Лејландскиот чемпрес? Овие две сорти дрвја се екстремно слични во нивниот изглед и употреба, но кои би можеле да бидат разликите меѓу нив за да можете да одредите која најдобро функционира во вашиот двор?

Во оваа статија, ќе ги споредиме и спротивставиме дрвото Green Giant Arborvitae со чемпрес Лејланд за да можете целосно да ги разберете разликите меѓу нив. Ќе ги разгледаме нивните физички појави, како и нивното потекло и историја, па дури и ќе ви дадеме некои инсајдерски информации за тоа како овие дрвја растат најдобро. Ајде да започнеме сега!

Споредување Green Giant Arborvitae со Leyland Cypress

Green Giant Arborvitae Leyland Cypress
Класификација на растенија Cupressaceae thuja „Зелениот џин“ Cupressaceae leylandii
Опис Достигнува висок до 60 стапки и расте во форма на пирамида. Малите, сјајни листови изгледаат како меки игли, кои растат во форма на вентилатор на неговите гранки. Кората е темно кафеава итекстура, со конуси долги до половина инч Достигнува висок до 70 стапки и расте во форма на пирамида. Малите, досадни зелени листови изгледаат како меки игли, кои растат на исправени гранки. Кората е црвено-кафеава по боја и лушпеста, со конуси кои достигнуваат речиси една нога во должина
Користење Идеална грмушка или дрво за уредување на дворот, способно да достигне атрактивни височини или расте пошироко за да може да биде дрво за приватност Порано беше ценето за неговата популарност како дрво за уредување и додаток во дворот, но болеста го стави ова дрво во немилост на некои локации
Потекло и растечки преференции Првично развиен во Данска; претпочита одредена заштита од сонце за време на најтоплите делови од денот и влажна почва Првично развиена во Англија; претпочита умерена клима и почва што брзо се цеди, како и многу сонце
Зони на цврстина 4 до 9 5 до 10

Клучни разлики помеѓу зелениот џин арборвита и чемпресот Лејланд

Постојат неколку клучни разлики помеѓу зелениот џин арборвита и чемпресот Лејланд. Иако и двајцата се членови на семејството на чемпресите, чемпресите Лејланд и Зелениот џин Арборвита се хибридни дрвја создадени со користење на многу различни родителски дрвја едно од друго. Покрај тоа, чемпресот Лејланд расте малку поголем од зелениот џин Арборвитае. НаЛејландскиот чемпрес е поподложен на болести во споредба со Зелениот џин. Конечно, Green Giant Arborvitae претпочита поладна клима во споредба со чемпрес Лејланд.

Ајде да ги разгледаме сите овие разлики и уште неколку подетално сега.

Green Giant Arborvitae vs Leyland Cypress: Класификација

Иако изгледаат неверојатно слични едни на други и и двете припаѓаат на иста фамилија на растенија, постојат некои значајни разлики во класификацијата на Лејландскиот чемпрес и Зелениот џин Арборвитае. На пример, зелениот џин Arborvitae е вкрстување помеѓу западниот Redcedar и јапонскиот arborvitae, додека чемпресот Leyland е хибридно дрво направено од чемпрес Монтереј и чемпрес Ноотка.

Green Giant Arborvitae vs Leyland Cypress: Опис

Може да биде многу тешко да се разликува зелена џиновска арборвита од чемпрес Лејланд на прв поглед. Сепак, постојат неколку физички разлики помеѓу овие две дрвја. На пример, чемпресот Лејланд може да порасне малку повисок од Зелениот џин, и покрај тоа што значи неговото име. Покрај тоа, Зелениот џин Arborvitae има длабоко зелени лисја, додека чемпресот Лејланд има посива нијанса во целина.

Покрај ова, кората на чемпресот Лејланд е поцрвена во споредба со кората што се наоѓа на зелениот Џиновски Arborvitae. И двете од овие дрвја произведуваат шишарки, но конусите на чемпресот Лејландсе малку поголеми од конусите кои се наоѓаат на зелениот џин Arborvitae. Инаку, и двете од овие дрвја произведуваат исправено зеленило на нивните гранки, идеални за приватност и впечатливо уредување на дворот!

Зелениот џин Арборвита наспроти Лејланд кипарис: користи

Лејландските чемпреси и Зелените џиновски арборвити се користат на сличен начин во денешно време, но има некои разлики во нивната севкупна употреба. На пример, чемпресот Лејланд некогаш бил исклучително популарен во споредба со Зелениот џин арборвитае, иако е многу поподложен на болести во споредба со зелениот џин арборвитае. Ова го прави помалку широко користен отколку што бил некогаш, иако и Лејландскиот чемпрес и Зелениот џин Арборвита се популарни во уредувањето на дворовите поради нивната приватност и атрактивен изглед. Расте

И покрај тоа што и двете се хибридни дрвја, чемпресот Лејланд и Зелениот џин Арборвитае потекнуваат од различни локации. На пример, чемпресот Лејланд е хибридно дрво кое потекнува од Англија по несреќа, додека кај Зелениот џин Arborvitae a било намерно хибридно дрво развиено во Холандија. Кога станува збор за грижата за двете од овие дрвја, на Green Giant Arborvitae му треба поголема заштита од топлината на сонцето, додека на чемпресот Лејланд претпочита целосна и топла сончева светлина.

Green Giant Arborvitae vsЛејландски чемпрес: зони на цврстина

Конечната разлика помеѓу чемпресот Лејланд и зелениот џин арборвита е местото каде што тие најдобро растат. Овие две дрвја имаат различни зони на цврстина една од друга, при што чемпресот Лејланд претпочита потопли региони во споредба со малку ладно толерантни зелени џинови арборвити. На пример, зелениот џин успева во зоните на цврстина 4 до 9, додека чемпресот Лејланд успева во зоните 5 до 10. Имајте го ова на ум ако сте заинтересирани да засадите некое од овие две дрвја во вашиот сопствен двор!

Кој е подобар Лејландски чемпрес или Арборвита?

Зелениот џин Туја е поотпорен на студ од чемпресот Лејланд, но е помалку толерантен на суша. Една од клучните причини за популарноста на Thuja 'Green Giant' е нејзината приспособливост на различни типови почва, минималните потреби за кастрење и отпорноста на многу штетници и болести.

Робусниот раст на Thuja 'Green Giant' обично делува како природен препарат против лушпите инсекти, што ги прави ретко загрижувачки.

Сепак, доколку вашиот „Зелен џин“ се најде во нерамни услови како што се сиромашна песочна почва, прекумерна влага или недоволна вода, тој може да стане подложен до значителен размер на наезда од инсекти, што потенцијално го попречува неговиот раст.


Извори
  1. Молекуларни докази за хибридното потекло на Лејланд чемпрес (× Cupressocyparis leylandii), Достапно овде:https://link.springer.com/article/10.1007/BF02762761
  2. Епидемиското ширење на Seiridium cardinale на Leyland Cypress сериозно ја ограничува неговата употреба во Медитеранот, достапно овде: https://apsjournals.apsnet.org. /doi/abs/10.1094/PDIS-12-13-1237-RE

Џејкоб Бернард е страстен ентузијаст за дивиот свет, истражувач и искусен писател. Со искуство во зоологијата и голем интерес за сè што е поврзано со животинското царство, Џејкоб се посветил на доближување на чудата на природниот свет до своите читатели. Роден и израснат во мало гратче опкружено со живописни пејзажи, тој рано развил фасцинација со суштества од сите облици и големини. Ненаситната љубопитност на Џејкоб го однесе на бројни експедиции во оддалечените делови на земјината топка, барајќи ретки и неостварливи видови додека ги документира своите средби преку фотографии кои го одземаат...