10 fakte të pabesueshme të dhelprës Fennec

Jacob Bernard
Dëgjo artikullin Pause Auto-LëvizjaVolumi i luajtësit të audios Shkarko audion Fox vs Coyote - The 5 Key… Fox Poop: Çfarë duket Fox Scat… Çfarë bëjnë Red Foxes Hani? 7 lloje… Zbuloni 5 kuptime dhe shenja të shikimit… Pse dhelprat bërtasin natën? Dhelprat në Misuri: Llojet dhe ku janë…

Dhelpra fenek është një dhelpër e vogël krepuskulare që është vendase në shkretëtirat e Afrikës Veriore, nga Gadishulli i Sinait deri në Saharanë Perëndimore. Veshët e tij jashtëzakonisht të mëdhenj, të cilët përdoren për të nxjerrë nxehtësinë dhe për të dëgjuar prenë e nëndheshme, janë karakteristika e tij më dalluese. Lloji më i vogël i dhelprës është fennec.

Lexo më tej për të mësuar fakte të pabesueshme rreth dhelprës fennec.

1. Dhelprat Fennec janë të zbutur në disa shtete

Ka disa shtete në Shtetet e Bashkuara ku është e pranueshme të mbash një dhelpër fennec si kafshë shtëpiake. Për shkak se ato janë të ndryshme nga macet dhe qentë, kërkesat e tyre nuk janë domosdoshmërisht të njëjta me ato të kafshëve shtëpiake të tjera të zakonshme. Prandaj, është e nevojshme të keni njohuri për kujdesin e duhur për të ruajtur lumturinë dhe shëndetin e tyre të mirë.

2. Dhelprat Fennec qëndrojnë pranë familjeve të tyre

Shumica e dhelprave zakonisht lulëzojnë vetëm. Megjithatë, dhelpra fennec është unike. Rreth 8 deri në 10 nga këto dhelpra formojnë grupe të mëdha të njohura si "kafkë", shumica e të cilave janë familjare. Kjo kafkë dhelprash zakonisht përfshin një çift të vetëm çiftëzimi që lidhet për gjithë jetën. Vëllezërit e motrat ngamund të jenë të pranishëm edhe mbeturinat e mëparshme si dhe anëtarët e mbeturinave aktuale. Femrat e femrës zakonisht kanë një pjellë deri në 6 komplete në vit.

3. Veshët e dhelprës Fennec janë gjysma e madhësisë së tyre trupore

Veshët e mëdhenj, si lakuriqët e natës janë një nga karakteristikat dalluese të dhelprës fennec. Gjatësia e veshëve të këtyre krijesave - mund të arrijë deri në 15 centimetra! — është një nga tiparet që i dallon nga kafshët e tjera. Kur ata janë plotësisht të pjekur, veshët e një dhelpre fennec mund të arrijnë një gjatësi deri në gjashtë inç në gjatësi. Është e mundur që një dhelpër fenec e rritur plotësisht të rritet përafërsisht dy herë më shumë!

4. Dhelprat Fennec janë komunikues të shkëlqyeshëm

Dhelprat Fennec kanë zhvilluar aftësi të shkëlqyera komunikimi ndoshta sepse jetojnë në grupe të mëdha familjare me dinamikë komplekse shoqërore shumë si ato të njerëzve. Ata mund të prodhojnë një gamë të gjerë thirrjesh dhe tingujsh intrigues. Ata herë pas here nuk tingëllojnë ashtu siç pritej nga Fox i vogël.

5.Dhelprat Fennec do të hanë pothuajse çdo gjë

Dihet mirë se dhelprat fennec janë ngrënëse oportune. Për ta thënë ndryshe, ata do të konsumojnë pothuajse çdo gjë që mund të gjejnë në natyrë. Këtu përfshihen zvarranikët, insektet, zogjtë dhe vezët e tyre, brejtësit e vegjël si minjtë dhe hardhucat. Dhelprat Fennec, ndryshe nga shumë kanide të tjera, do të kërkojnë gjithashtu ushqime me lagështi të lartë duke përfshirë frutat, gjethet dhe rrënjët.

6. Dhelprat Fennec BreatheSa më shumë se 690 herë në minutë!

Dhelprat kanë një ritëm të shpejtë frymëmarrjeje, me rreth 24 frymëmarrje në minutë që është mesatarja. Në një minutë të zakonshme, një person do të marrë frymë midis 12 dhe 20 herë. Kur vapa rritet, dhelprat fenec fillojnë të gulçojnë. Gjatë kësaj faze, një dhelpër fenek mund të marrë deri në 690 frymëmarrje në 60 sekonda, një ritëm 30 herë më i madh se ritmi normal i frymëmarrjes. Në mënyrë të vazhdueshme dhe pa frymë, ata mund ta mbajnë temperaturën e tyre të qëndrueshme në diellin përvëlues.

7. Veshët e mëdhenj Fennec Foxes veprojnë si kondicionerët

Veshët e mëdhenj të dhelprës fennec jo vetëm që e ndihmojnë atë në gjetjen e gjahut të këndshëm nëntokësor, por gjithashtu e lejojnë atë të qëndrojë i freskët. Veshët e mëdhenj janë plotësisht të hapur në të dyja anët. Kjo karakteristikë ndihmon në kontrollimin e temperaturës së trupit duke ndihmuar qarkullimin e gjakut në ftohjen e fenecit. Kjo i lejon dhelprës të mbajë një temperaturë të sigurt të trupit edhe në shkretëtirën përvëluese të Afrikës së Veriut.

8. Fennecs mund të mbijetojë pa ujë të hapur

Shumica e organizmave të gjallë kanë nevojë për ujë të hapur, si liqene, lumenj ose pellgje shiu për të marrë hidratim të mjaftueshëm. Megjithatë, dhelprat Fennec mund të kalojnë vite pa pirë nga këto lloj burimesh uji. Në vend të kësaj, ata marrin ujë nga insektet, brejtësit, zvarranikët dhe vezët që konsumojnë. Dhelpra gjithashtu pi vesë nga muret e strofkës së saj. Kjo për shkak se ata janë përshtatur për të kufizuar humbjen e ujit në nxehtësinë e shkretëtirës. Ju lutemi mbani mend, nëse zotëroni njëfennec, sigurojini gjithmonë një burim uji!

9. Dhelprat Fennec janë kafshë shumë vokale

Dhelprat Fennec bëjnë një lloj thirrjeje ose bërtitje me zë të lartë "eh-eh-eh" për të tërhequr vëmendjen. Fennecët mund të bërtasin ose të bëjnë një tingull të lartë "Nya-nya-nya" kur mbrojnë ushqimin. Papritur, kjo dhelpër e vogël e vogël mund të leh me zë të lartë. Kur kërcënohen ose ndërhyhen, fenekët ulërijnë në mënyrë mbrojtëse.

Socializimi dhe durimi janë të favorshme për fenekët e zbutur. Dhelprat Fennec krijojnë një trill të vogël kur janë të lumtur, të prekur ose të sigurt. Pasi ata kanë shpenzuar pak energji, përkëdhelja e tyre i bën ata të lumtur. Sipas shumë pronarëve të fennecit, këtyre dhelprave të adhurueshme u pëlqen të fërkohen edhe barku dhe veshët!

10. Dhelprat Fennec janë të shkëlqyera në gërmim

Ashtu si gjarpërinjtë me zile dhe qentë e prerive, këto dhelpra të vogla duan të gërmojnë. Në fakt, ata mund të gërmojnë deri në 20 metra thellë! Ata do të gjejnë një bimë me hije dhe do të gërmojnë një hyrje rreth bazës së saj, duke përdorur rrënjët e bimës si përforcim natyror. Feneku fshihet në këto tunele për t'iu shmangur bufit të shqiponjës, i cili është grabitqari i saj natyror. Femrat do t'i veshin strofkat e tyre me gjethe përpara se të lindin.

Është e rëndësishme të mbani parasysh, nëse keni një kafshë shtëpiake fennec, do t'ju duhet një zonë e sigurt për lojëra. Ambjentet e jashtme duhet të ndërtohen për t'i parandaluar ata të ngjiten ose të gërmojnë nën një gardh ose mur!


Jacob Bernard është një entuziast i pasionuar i jetës së egër, eksplorues dhe shkrimtar me përvojë. Me një sfond në zoologji dhe një interes të madh për gjithçka që lidhet me mbretërinë e kafshëve, Jacob është përkushtuar për t'i sjellë mrekullitë e botës natyrore më pranë lexuesve të tij. I lindur dhe i rritur në një qytet të vogël të rrethuar nga peizazhe piktoreske, ai zhvilloi një magjepsje të hershme me krijesat e të gjitha formave dhe madhësive. Kurioziteti i pangopur i Jakobit e ka çuar atë në ekspedita të shumta në qoshet e largëta të globit, duke kërkuar specie të rralla dhe të pakaps...