13 Pemë të bukura vendase në Massachusetts

Jacob Bernard
9 arsye për të shmangur vendosjen e tokës mrekullibërëse… Si të vrisni barërat e këqija me uthull: Shpejtë… 6 arsye që nuk duhet të vendosni kurrë peizazh… 8 bimë që largojnë dhe mbajnë minjtë Sa shpesh i ujisni Krishtlindjet… 10 lule për t’i mbjellë në gusht

Masachusetts ndodhet në pjesën veriore të Shteteve të Bashkuara, kufizohet nga Rhode Island, New Hampshire dhe Vermont në veri, Connecticut në jug dhe Nju Jorku në perëndim. Ai ka tre vargmale kryesore malore: Malet Berkshire në Masaçusets perëndimore, Malet Taconic në Masaçusets qendrore-perëndimore dhe Malet e Gjelbër që shtrihen nga Massachusetts veriperëndimor në Vermontin jugor. Shteti përfshin gjithashtu disa liqene në brendësi, si rezervuari Quabbin, Rezervuari Wachusett, Pellgu i gjatë dhe Liqeni Chaubunagungamaug. Brenda këtij peizazhi të bukur, ka edhe shumë pemë të bukura vendase në Massachusetts! Le të hedhim një vështrim më të afërt në këtë shtet të bukur dhe çfarë ofron ai.

Gjeografia dhe klima

Klima e Massachusetts është përgjithësisht e lagësht kontinentale me verë të butë dhe dimër të ftohtë. Në muajt e verës, temperaturat mund të variojnë nga 40°F deri në 90°F. Temperaturat e dimrit shpesh bien nën 0°F. Totali i reshjeve të borës ndryshon ndjeshëm në të gjithë shtetin për shkak të topografisë së tij, me lartësi më të larta që marrin më shumë borë sesa zonat më të ulëta. Nivelet e reshjeve janë të qëndrueshme gjatë gjithë vitit, duke filluar kudondërmjet 30 dhe 50 inç.

Kafshët

Fauna e Massachusetts është tepër e larmishme, me më shumë se 200 lloje gjitarësh, zogjsh, zvarranikësh dhe amfibësh. Midis tyre janë dreri me bisht të bardhë, kojota, dhelpra e kuqe dhe bobcat. Ekziston edhe një shumëllojshmëri shpendësh uji, si rosat, patat dhe mjellmat. Masaçusets ka gjithashtu shumë jovertebrorë, si flutura, molë dhe karkaleca, që jetojnë në pyjet dhe ligatinat e tij.

Vetëm 1% më e mirë mund të bëjnë Ace kuizet tona të kafshëve

Think You Can?
Merrni kuizin tonë për bimët A-Z-Kafshët

Për më tepër, ka më shumë se 50 lloje peshqish vendas në lumenjtë dhe përrenjtë e tij, duke përfshirë salmonide si trofta dhe levreku. Me kaq shumë biodiversitet, është e qartë pse Massachusetts konsiderohet një nga shtetet më të larmishme ekologjike të Amerikës!

Bimët

Masachusetts është shtëpia e një shumëllojshmërie të gjerë të pemëve vendase, duke përfshirë panje, lis, thupër, dhe pisha. Këto specie gjenden në të gjithë shtetin në habitate të ndryshme, duke filluar nga pyjet dhe ligatinat në preri dhe zonat urbane. Çdo specie pemësh ka karakteristikat e veta unike që ofrojnë bukuri, si dhe shumë përfitime për mjedisin tonë, si sigurimi i burimeve ushqimore për jetën e egër ose ndihma në uljen e ndotjes së ajrit. Për më tepër, shumë nga këto pemë vendase kanë frymëzuar histori folklorike lokale që tregojnë më tej rëndësinë e tyre kulturore në Massachusetts. Më poshtë janë disa prejpemët tona të preferuara që janë vendase në Massachusetts.

1. American Holly (Ilex opaca)

Pema e gjelbër amerikane me gjethe të gjata, me gjelbërim të përhershëm, rritet në 25 deri në 60 metra dhe ofron vende të mira mbulimi dhe foleje për zogjtë. Ka gjethe jeshile të errëta, degë të forta horizontale dhe manaferra të kuqe të ndezura që piqen në tetor dhe zgjasin gjatë dimrit. Këto manaferra dhe gjethe me gjelbërim të përhershëm e bëjnë këtë pemë një zgjedhje të shkëlqyer për interesin e dimrit. Ato përdoren shpesh për kurora, prerje dhe qëllime të tjera zbukuruese.

2. Kedri i Bardhë i Atlantikut (Chamaecyparis thyoides)

Kedri i bardhë i Atlantikut është një pemë me gjelbërim të përhershëm vendas në Massachusetts që rritet deri në 75 metra lartësi. Ajo ka degë të shkurtra dhe gjethe blu-jeshile që përhapen në një pamje si ventilator. Konet kafe përmbajnë fara me krahë dhe janë të njohura me kafshët e egra lokale, të cilët mbijetojnë gjatë dimrit duke i ngrënë ato. Pema zakonisht rritet në shtresa të dendura dhe të forta në zona të lagështa.

3. Qershia e zezë (Prunus serotina)

Qershia e zezë është një pemë gjetherënëse vendase në Massachusetts që rritet shpejt, duke arritur deri në 90 metra e gjatë. Në pranverë, ajo prodhon lule aromatike të bardha të ndjekura nga fruta të ngjashme me manaferrat. Qershia e zezë është e popullarizuar tek prodhuesit e mobiljeve dhe kabineteve, dhe frutat janë ushqim thelbësor për lloje të shumta shpendësh dhe gjitarësh.

4. Black Tupelo (Nyssa sylvatica)

ThePema e zezë tupelo është një specie vendase në Massachusetts që është e përkryer për zonat e oborrit tuaj që përjetojnë përmbytje periodike. Kjo pemë rritet rreth 30 deri në 60 metra e gjatë, me degë horizontale dhe një kurorë konike ose me majë të sheshtë. Tupelo e zezë është gjithashtu një burim i pasur nektari për bletët, insektet pjalmuese dhe shumë lloje zogjsh.

5. Downy Serviceberry (Amelanchier arborea)

Downy serviceberry është një pemë ose shkurre gjetherënëse vendase në Masaçusets që arrin një lartësi prej 12 deri në 25 metra. Gjethet dalin në një gri të butë dhe me kalimin e moshës kthehen në jeshile të errët. Ngjyrat e vjeshtës janë një përzierje e mrekullueshme e të kuqes, portokallisë dhe floririt. Lulet e bardha rriten në majat e degës para gjetheve, dhe frutat janë të ëmbël dhe të thartë. Siç mund ta imagjinoni, shumë kafshë dhe zogj i shohin frutat të shijshme!

6. Kedri i Kuq Lindor (Juniperus virginiana)

Kedri i kuq lindor është një bimë amtare me gjelbërim të përhershëm në Massachusetts që rritet 10 deri në 40 metra lartësi. Nuk e shqetëson tokën e kripur ose të thatë dhe është një zgjedhje e mirë për zonat e ekspozuara bregdetare. Manaferrat e tij të vegjël me ngjyrë blu janë një burim i rëndësishëm ushqimi për shumë kafshë dhe zogj. Veç kësaj, kedrat kanë gjethe të dendura që janë ideale për folezim, fole dhe qëndrim komod dhe të ngrohtë gjatë gjithë dimrit.

7. Mështekna gri (Betula populifolia)

Thekpëra gri është një pemë gjetherënëse e vogël dhe e mesme e lindur nëMassachusetts që rritet shpejt, duke arritur 20 deri në 40 metra lartësi me një përhapje 10 deri në 20 këmbë. Është i njohur për aftësinë e tij për t'u rritur në toka ranore ose në zonat e hershme të kolonizuara në zona me mungesë të lëndëve ushqyese dhe të thata. Kjo pemë zakonisht ka trungje të shumta që degëzohen nga trungu kryesor. Gjethja e verës e gjelbër e errët mbushet herët dhe është e verdhë dhe bie në sy në vjeshtë. Farat e thuprës janë të preferuara nga shumë zogj, si finches dhe ngrënësit e tjerë të farave të vogla.

8. Hiri jeshil (Fraxinus pennsylvanica)

Hiri i gjelbër është një pemë e fortë, me rritje të shpejtë, vendase në Massachusetts, e cila mund të arrijë 50 deri në 75 metra i gjatë. Ajo ka një kurorë të rrumbullakosur ose të çrregullt, dhe gjethet e saj zverdhen në vjeshtë. Hiri i gjelbër preferon tokat e lagështa dhe të pasura, por është i adaptueshëm ndaj kushteve të tjera. Është tolerant ndaj përmbytjeve sezonale por jo ndaj hijeve. Ju mund të mbillni hirin e gjelbër si një pemë hije ose erë dhe të shijoni bukurinë e tij për shumë vite në vijim.

9. Pisha e katranit (Pinus rigida)

Pisha vendase e katranit është një pemë e ndryshueshme vendase në Massachusetts që mund të rritet në kushte të ndryshme, nga malet e thata, me rërë deri te ultësirat me moçal. Pema është e njohur për aftësinë e saj për t'i mbijetuar zjarreve. Pisha e katranit ofron strehë, ushqim dhe vende foleje për shumë kafshë, dhe farat e saj hahen nga zogj të tillë, si p.sh. Panje e kuqe (Acer rubrum)

Rje e kuqePemët janë vendase në Massachusetts dhe mund të rriten mjaft të larta. Ata ndryshojnë ngjyrën në vjeshtë përpara shumë pemëve të tjera, me gjethet e tyre që kthejnë një sërë ngjyrash të ndryshme vjeshte. Lulet e pemës së panjeve të kuqe lulëzojnë në fund të marsit ose prillit dhe mund të jenë me ngjyrë të kuqe ose portokalli. Frutat e pemës, të cilat janë fara me krahë të njohura si samara, janë mjaft të vogla dhe sigurojnë ushqim për ketrat dhe zogjtë.

11. Sassafras (Sassafras albindum)

Sassafras është një pemë gjetherënëse vendase në Massachusetts që rritet midis 40 dhe 50 metra e lartë. Ka lëvore të kuqërremtë në kafe me brazda dhe kreshta. Gjethet e gjelbra të ndezura bëhen të verdha ose të kuqe-portokalli në vjeshtë, dhe lulet kanë erë kaq të ëmbël! Shumë zogj, bletë dhe flutura tërhiqen nga nektari i ëmbël i luleve, dhe frutat e vegjël blu janë ushqime të shijshme për gjitarët e vegjël.

12. Lisi i Bardhë (Quercus alba)

Lisi i bardhë është një pemë gjetherënëse e madhe dhe e qëndrueshme e lindur në Masaçusets që mund të rritet mbi 100 metra i gjatë dhe deri në 60 deri në 80 metra i gjerë. Ajo ka një kurorë të gjerë, të rrumbullakët me gjethe të rënda që merr një ngjyrë të kuqe të bukur në vjeshtë. Lisi i bardhë është i fortë dhe do të tolerojë shumë kushte tokësore. Ai është gjithashtu rezistent ndaj spërkatjes me kripë, duke e bërë atë një zgjedhje të mirë për zonat pranë bregdetit. Lishat janë burimi kryesor i ushqimit për ketrat, chipmunks, rakunët dhe gjitarët e tjerë të vegjël. Dreri me bisht të bardhë gjithashtu shfleton këtëpemë, si dhe shumë zogj.

13. Pema shtetërore e Masaçusetsit: Elma Amerikane (Ulmus americana)

Elma amerikane u adoptua si pema shtetërore e Massachusetts në vitin 1941. Gjenerali George Washington mori komandën e Ushtrisë Kontinentale nën një amerikan të madh Elm pema në 1775, dhe pema shtetërore është në përkujtim të tij.

Elma amerikane është një pemë e madhe me lëvore gri dhe mund të rritet deri në 120 metra i gjatë në pyll. Në të hapur është më i shkurtër dhe ka përhapje të gjerë. Gjethet janë ovale, jeshile të errët dhe kthehen në një të verdhë të qartë në vjeshtë.

Pema e elmës amerikane përfiton kafshët e egra lokale në Massachusetts duke siguruar një burim ushqimi dhe strehimi. Gjethet, lulet dhe frutat e saj ofrojnë ushqim për zogjtë dhe kafshët e tjera. Lëvorja është gjithashtu e pasur me lëndë ushqyese që tërheqin ketrat dhe mokrat që ushqehen me të gjatë gjithë vitit. Përveçse i shërben popullatës lokale të kafshëve të egra, kjo pemë madhështore zbukuron edhe lagjet me praninë e saj madhështore!

Përmbledhje e 13 Pemëve të Bukura të lindura në Massachusetts

Këtu është një përmbledhje e 13 pemëve vendas në Massachusetts që i hodhëm një sy.

Ranku Pema Emri shkencor
1 Amerikane Holly Ilex opaca
2 Kedri i bardhë i Atlantikut Chamaecyparis thyoides
3 Qershia e zezë Prunusserotina
4 Tupelo e zezë Nyssa sylvatica
5 Downy Serviceberry Amelanchier arborea
6 Eastern Red Cedar Juniperus virginiana
7 Thekpër gri Betula populifolia
8 Hilli jeshil Fraxinus pennsylvanica
9 Katrani Pisha Pinus rigida
10 Rjepi i kuq Acer rubrum
11 Sassafras Sassafras albindum
12 Lisi i bardhë Quercus alba
13 Elm amerikan Ulmus americana


Burimet
  1. Mass.gov, E disponueshme këtu: https://www.mass.gov/service -details/coastal-landscaping-in-massachusetts-plant-list
  2. Ipswichma.gov, E disponueshme këtu: https://www.ipswichma.gov/DocumentCenter/View/11229/Native-Trees-of-Massachusetts
  3. Mashpeema.gov, E disponueshme këtu: https://www.mashpeema.gov/sites/g/files/vyhlif3426/f/uploads/native_plant_list.pdf
  4. Westford Massachusetts, e disponueshme këtu: https://westfordma.gov/151/Information-on-Common-Wildlife-Species

Jacob Bernard është një entuziast i pasionuar i jetës së egër, eksplorues dhe shkrimtar me përvojë. Me një sfond në zoologji dhe një interes të madh për gjithçka që lidhet me mbretërinë e kafshëve, Jacob është përkushtuar për t'i sjellë mrekullitë e botës natyrore më pranë lexuesve të tij. I lindur dhe i rritur në një qytet të vogël të rrethuar nga peizazhe piktoreske, ai zhvilloi një magjepsje të hershme me krijesat e të gjitha formave dhe madhësive. Kurioziteti i pangopur i Jakobit e ka çuar atë në ekspedita të shumta në qoshet e largëta të globit, duke kërkuar specie të rralla dhe të pakaps...