15 arsyet pse pema juaj e qenit duket kaq e sëmurë

Jacob Bernard
9 arsye për të shmangur vendosjen e tokës mrekullibërëse… 18 llojet më të mira të filodendronëve për… Zbuloni të vërtetën nëse këto pemë të mahnitshme… 7 pemët frutore më të mira për zonën… 10 pemët e pabesueshme të lindura në Filipine 8 Shenjat që ju jeni duke ujitur tej mase lëndinën tuaj

Pas një dimri të gjatë, është një pararojë e pranverës kur pemët e lulëzuara të qenit ( Cornus florida ) fillojnë të lulëzojnë. Drunjtë e lulëzuar janë një nga pemët e para që lulëzojnë në pranverë. Lulet aromatike në formë ylli shfaqen në fillim të marsit përpara se gjethet të dalin në degë. Kur lulet zbehen, frutat e kuqërremta në portokalli zënë vendin e tyre. Zogjtë e uritur do të tërhiqen në drunjtë tuaj për të ngrënë manaferrat. Në vjeshtë, gjethja e qenve të lulëzuar kthehet nga jeshile në nuanca të ndryshme të kuqe dhe vjollcë. Me afrimin e dimrit, lëvorja e qenit të lulëzuar merr një strukturë të ashpër vizualisht interesante. Nuk është çudi që drurët e qenve të lulëzuar vlerësohen nga kaq shumë adhurues të bimëve dhe peizazhistë!

Me një bukuri kaq të madhe vijnë një mori vështirësish të mundshme. Drurët e qenve të lulëzuar janë të ndjeshëm dhe të ndjeshëm ndaj një sërë sëmundjesh dhe dëmtuesish që mund ta kthejnë pemën tuaj të mrekullueshme në një dhimbje të syve. Vendosni kapelën tuaj të detektivit! Le të hetojmë se çfarë mund ta bëjë qenin tuaj të lulëzuar të duket kaq i sëmurë.

1. Përvëlimi i gjetheve

Në mot të nxehtë, skajet e gjetheve të lulëzuara të drurit të qenit mund të kthehen në kafe dhe të përkulen. Kjo gjendje njihet si djegia e gjetheve. Nxehtësiafotosinteza. Gjethet bëhen të keqformuara dhe, në raste ekstreme, zverdhen dhe thahen.

Myku pluhur nuk do të vrasë drurët e qenit të lulëzuar, por mund të pengojë prodhimin e lulëzimit gjatë sezonit të ardhshëm të rritjes. Holloni degët për të nxitur qarkullimin e ajrit. Myku pluhur lulëzon në kushte të lagështa. Mbajeni pemën të mulched. Nëse dëshironi, përdorni një fungicid në gjethe duke filluar në maj.

14. Njolla e gjetheve Cercospora ( Cercospora arachidicola )

Duke shkaktuar njolla të shëmtuara kafe në gjethet e drurëve të qenit të lulëzuar, kërpudhat Cercospora janë aktive gjatë motit të nxehtë dhe të lagësht. Sporet përhapen midis pemëve nga era dhe shiu. Në mënyrë tipike, Cercospora sulmon së pari gjethet e vjetra. Njollat ​​variojnë në ngjyrë nga gri në kafe brenda një kufiri të verdhë. E lënë e pakontrolluar, Cercospora mund të rritet dhe të shkaktojë në mënyrë të parakohshme rënien e gjetheve nga qentë e lulëzuar. Rënia e gjetheve shkakton stres te drurët e qenit të lulëzuar, duke i lënë pemët të prekshme ndaj sëmundjeve të tjera.

Në vetvete, Cercospora nuk është fatale për drurët e qenit të lulëzuar. Për shkak se Cercospora nuk e bën të njohur praninë e saj deri vonë në sezonin e rritjes, fungicidet nuk rekomandohen. Mblidhni dhe shkatërroni gjethet e rëna për të zvogëluar shanset e infeksionit të vazhdueshëm me Cercospora.

15. Njolla e gjetheve Septoria ( Mycosphaerella populorum )

Afër fundit të verës, njolla gjethore e shkaktuar nga kërpudhat Septoria mund të vërehet në drurët e qenit të lulëzuar. Këto pika variojnë në ngjyrë ngakafe e errët në vjollcë me kufij të përcaktuar qartë. Brenda njollave ka struktura të vogla që përmbajnë spore. Septoria përhapet përmes erës dhe shiut. Kjo kërpudhat lulëzon në lagështi. Infektimet e mëdha mund të rezultojnë në rënien e gjetheve, gjë që dobëson qentë e lulëzuar.

Fatmirësisht, Septoria shkakton vetëm dëmtime kozmetike dhe nuk është infektive. Zvogëloni shanset për raste të mëtejshme duke grumbulluar dhe asgjësuar gjethet e rënë. Hiqni degët e vdekura nga druri i qenit të lulëzuar. Kjo do të përmirësojë rrjedhën e ajrit në të gjithë pemën dhe do të reduktojë zonat e ndenjura dhe të lagështa. Në pranverë, fungicidi mund të aplikohet për të mbrojtur rritjen e re. Kontrolloni me zyrën tuaj lokale të zgjerimit të qarkut për më shumë informacion.

Përmbledhje e 15 Arsyeve pse Dogwood juaj duket kaq i sëmurë

Kërcënimi Burimi Ilaç
Djegia e gjetheve Kushtëzuar Mbajeni tokën me lagështi, vendosni mulch
Ujitje e tepërt Me kusht Rikonfiguroni orarin e ujitjes, përmirësoni kullimin e tokës
Dogwood Borer Insekt Hiqni degët e prekura, shkatërroni manualisht insektet
Dogwood Twig Borer Insekt Hiqni dhe shkatërroni degët e prekura, aplikoni insekticid nëse e nevojshme
Dogwood Clubgall Midge Insekt Hiqni dhe shkatërroni degët dhe degët e prekura
Dogwood Sawfly Insektet Hiqni manualisht insektet,aplikoni vaj neem
Insektet me luspa Insekt Hiqni me dorë insektet, spërkatni me ujë ose vaj neem
Afidet e pemëve Insektet Spërkateni me ujë ose vaj neem
Kalbja e rrënjës së Armillaria Fungal Hiqni dhe shkatërroni pemën
Antraknoza e qenit Fungale Hiqni degët e prekura, hiqni dhe shkatërroni gjethet e rëna
Kalbja e jakës Fungale Eksciro zonat e infektuara ose hiq dhe shkatërro pemën
Antraknozë me njolla Fungale Hiqni dhe shkatërroni gjethet e rëna, aplikoni fungicid nëse është e nevojshme
Myku pluhur Fungal Degët e holla, aplikoni mulch, përdorni fungicid nëse është e nevojshme
Njolla e gjetheve Cercospora Fungale Mblidhni dhe shkatërroni gjethet e rënë
Njolla e gjetheve Septoria Fungale Hiqni degët e ngordhura, mblidhni dhe shkatërroni gjethet e rëna, aplikoni fungicid në pranverë nëse është e nevojshme

mund të bëjë që gjethet të humbasin më shumë ujë përmes avullimit sesa marrin nga rrënjët, duke bërë që ato të duken të thara. Edhe pse djegia e gjetheve mund të dëmtojë lulëzimin e drurëve të qenve, kjo nuk është një gjendje fatale. Sigurohuni që drunjtë tuaj të lulëzuar të mbillen në hije të pjesshme. Gjatë verës, mbajeni tokën rreth drurëve të qenve të lulëzuar paksa të lagësht. Vendosni një deri në dy inç mulch rreth pemës për të përmirësuar mbajtjen e lagështisë dhe për t'i mbajtur rrënjët të freskëta.

2. Ujitja e tepërt

Dhënia e tepërt e ujit të qenve të lulëzuar ose mbjellja e tyre në tokë që mbetet e lagësht bën që ata të sëmuren. Rrënjët e mbingopura nuk janë në gjendje të sigurojnë lëndët ushqyese të duhura për pemën. Gjethet zbehen, duke u kthyer në të verdhë dhe kafe. Lagështia e tepërt krijon kushte ideale për kalbjen e rrënjëve, një sëmundje që shkakton kalbjen e rrënjëve të lulëzuara të drurit të qenit. Nëse dyshoni se lotimi i tepërt po shkakton probleme me shëndetin e drurëve të lulëzuar, atëherë rikonfiguroni orarin tuaj të ujitjes. Drurët e lulëzuar të qenit performojnë më së miri në tokë me drenazhim të mirë. Merrni parasysh ndryshimin e tokës me zhavorr për të përmirësuar kullimin rreth drurëve të qenit të lulëzuar. Nëse është e mundur, transplantoni qentë e lulëzuar në një zonë me kushte më të mira tokësore.

3. Druri i qenit ( Synanthedon scitula )

Pemët e plagosur janë të pambrojtur ndaj larvave të gërmuesit të qenit, një molë pastruese që duket si një insekt thumbues agresiv. Gërmuesit e rritur të qenve janë aktivë nga maji deri nëtetor. Gjatë asaj kohe, femrat e rritura të qenve të qenve hedhin vezë në vendet e dëmtuara të pemëve të lulëzuara të qenit. Brenda dy javësh, vezët çelin dhe larvat e infektojnë pemën përmes plagëve të trungut. Siç tregon emri, larvat gërmojnë rrugën e tyre përmes lëvores, duke u ushqyer ndërsa shkojnë. Ushqimi i tyre bën që lëvorja të bjerë nga pema. Të pazbuluarit, grykat e drurit të qenit mund të udhëtojnë gjatë gjithë rrugës rreth pemës nën lëvore. Nëse kambiumi (ku krijohen qelizat e reja bimore) shkatërrohet nga shpuesit e qenit, pema do të vdesë.

Në fund të dimrit, prisni degët e infektuara dhe shkatërrojini ato. Mbajtësit mund të hiqen nga drurët e qenve të lulëzuar me një thikë. Kaloni një tel të ngurtë në tunelet e ushqimit dhe shtypni larvat. Konsultohuni me zyrën tuaj lokale të zgjerimit të qarkut për udhëzime mbi përdorimin e pesticideve.

4. Shpuesi i degës së qenit ( Oberea tripunctata )

Duke shfrytëzuar sjelljen e gërmimit në një shkallë më të vogël, shpimi i degëve të qenit sulmon degët e lulëzuara të drurit të qenit. Një shumëllojshmëri e brumbujve me brirë të gjatë, shpimi i degëve të qenve përtyp një sërë vrimash në kërthizat e degëve të lulëzuara të drurit të qenit. Femra e pjekur e degëve të qenve të qenve vendos vezë në vrima. Kur vezët çelin, kokrrat kalojnë rrugën e tyre poshtë lëvores dhe fillojnë të hanë. Dëmi që rezulton vret degëzën. Pas dimërimit brenda degës, kërcyesit e pjekur të degëve të qenit dalin pranverën e ardhshme.

Infektimi nga degëzat e degëve të qenitdobëson qenin e lulëzuar, por nuk e vret pemën. Infektimet mund të kontrollohen me aplikimin e insekticidit me bazë piretrinë. Degët e prekura duhet të hiqen nga pema dhe të digjen.

5. Dogwood Clubgall Midge ( Resseliella clavula )

A keni parë rritje të mëdha anormale në degët e qenve të lulëzuar? Nëse po, ajo pemë mund të jetë mikpritëse e mushkës së qenve. E thënë thjesht, mushkat e qenve janë miza të vogla. Në pranverë, femrat e pjekura vendosin vezët e tyre në sythat e gjetheve të pemëve të lulëzuara të qenit. Kur njollat ​​çelin, ato fillojnë të ushqehen me pemën. Pështyma e prodhuar nga aktiviteti i tyre ushqimor krijon një tëmth, e cila është një dalje në degëza. Krivcat qëndrojnë në tëmth deri në fund të verës kur gërryen rrugën e tyre të lirë dhe bien në tokë poshtë. Mushkat e qenit të qenve dimërojnë nën qentë e lulëzuar dhe hyjnë në një fazë pupale. Të rriturit dalin në pranverë dhe cikli përsëritet.

Disa njerëz nuk e pëlqejnë shfaqjen e tëmthave në drurët e qenit të lulëzuar, ndërsa të tjerëve u duken të këndshme estetikisht. Megjithatë, lejimi i një infektimi të mushkonjave të qenve mund të dëmtojë një pemë. Mënyra më e lehtë për të hequr qafe mushkonjat e qenit të lulëzuar është duke krasitur. Pasi larvat të kenë braktisur tëmthin, hiqni degëzat e prekura.

6. Muza e qenit ( Macremphytus tarsatus )

Ngrënësit e pangopur, mizat e qenit duanpër të ngrënë gjethet e lulëzuara të drurit të qenit, duke e bërë pemën tuaj të duket e rreckosur dhe e sëmurë. Në fillim të verës, sharrat e pjekura të qenit vendosin vezët e tyre në pjesën e poshtme të gjetheve të drurit të qenit. Kur vezët çelin, ato fillojnë të hanë gjethet. Larvat e sapodalura duken si vemjet. Ata kalojnë nëpër mola që ndryshojnë pamjen e tyre. Në mes të shkrirjes së tyre të dytë dhe të fundit, sharrët e qenit mbulohen me një material të bardhë, dylli. Shikuar nga larg, ato duken si jashtëqitje zogjsh në gjethet e lulëzuara të qenit. Për shkak se larvat ushqehen me gjethe si grup, ndodh deflimi i shpejtë duke mos lënë gjë tjetër veç venave të gjetheve dhe brinjës qendrore.

Megjithëse gjethet bien pre e larvave të uritura të mizës së sharrës së qenit, vetë pema shpesh lihet e padëmtuar. Në fillim të verës, kontrolloni pjesën e poshtme të gjetheve të lulëzuara të qenit për vezë përgjatë brinjës së mesme. Hiqni dhe shkatërrojini ato gjethe përpara se të çelin vezët. Nëse zbuloni larvat e ngjashme me vemjet, tundeni pemën derisa të bien. Vendosja e tyre në një kovë me ujë me sapun i vret ata, ashtu si edhe shkelja mbi to. Spërkatja me vaj neem në pjesën e poshtme të gjetheve do t'i detyrojë larvat e vjetra të gjejnë diku tjetër për t'u ushqyer.

7. Insektet me luspa ( Coccoidea )

Duke funksionuar si shushunjat në miniaturë, insektet me luspa bëjnë që drurët e qenve të lulëzuar të duken se kanë lëkurë të ashpër të thatë. Rrallë duke u rritur më shumë se gjysmë inç, insektet me luspa mbulohen me asubstancë dylli. Kjo shtresë i bën shumicën e insekticideve joefektive. Insektet me luspa shpojnë drunjtë e lulëzuar me pjesë të mprehta të gojës, duke i lejuar ata të pinë lëngun. Si përgjigje, qentë e lulëzuar ngecën me gjethe të zverdhura. Nëse insektet me shkallë të mjaftueshme ushqehen me drurë të lulëzuar, pema mund të vdesë. Ka dy grupe të insekteve me shkallë. Insektet me shkallë të butë kanë një mbulesë të zhdërvjellët që lidhet drejtpërdrejt me trupin. Insektet me shkallë të blinduar kanë një guaskë të fortë që nuk është ngjitur në trup. Insektet me shkallë të butë prodhojnë mjaltë, e cila tërheq insekte të tjera potencialisht të dëmshme. Mjalti gjithashtu shkakton myk blozë, një kërpudhë që bën që pjesë të pemës dhe rrethinat e saj të zbehen.

Insektet me luspa mund të hiqen nga drurët e qenit të lulëzuar me thikë ose të shpërthehen me një rrjedhë të fortë uji . Në pranverë, para se gjethet të fillojnë të shfaqen, vaji i neem mund të aplikohet në qenin e lulëzuar. Nëse infektimi bëhet shumë i madh, degët e prekura mund të hiqen nga pema.

8. Afidet e pemëve ( Aphidae )

Më shumë një dëmtues sesa një kërcënim për drurët e qenve të lulëzuar, afidet e pemëve përdorin gojën e tyre shpuese për të thithur lëngun e pemëve. Ju mund të vëreni se gjethet e drurëve të qenve të lulëzuar pikojnë. Kjo quhet mjaltë, një lëng që sekretohet nga afidet e pemëve. Jo vetëm që milingonat e duan mjaltin, por mund të krijojnë njolla të zeza në drurët e lulëzuar të qenit të quajtur myk blozë. AsGjethet që pikojnë dhe myku i blozës janë tipare tërheqëse!

Për shkak se afidet janë të vogla, duhen një numër i madh prej tyre për të dëmtuar vërtetë një dru qen i lulëzuar. Spërkatni afidet nga drurët e qenve të lulëzuar me një rrjedhë të fortë uji. Uji lan gjithashtu njolla të zeza të mykut të blozës. Nëse është e nevojshme, spërkatni zonat e prekura me vaj neem.

9. Armillaria Root Rot

I aftë të jetojë nën tokë për vite me rradhë, Armillaria është një kërpudhat që sulmon rrënjët e qenve të lulëzuar. Pasi të infektohen, rrënjët e lulëzuara të qenve nuk mund të dërgojnë lëndë ushqyese në pjesën tjetër të pemës. Gjethet zverdhen dhe i lëshojnë degët herët. Kërpudhat Armillaria rrethojnë bazën e trungut, duke shkatërruar aftësinë e pemës për të prodhuar lëvore të re. Kërpudhat e mjaltit që rriten rreth fundit të një druri të lulëzuar të qenit tregojnë një infektim me Armillaria. Sapo një dru i qenit i lulëzuar të infektohet me kalbjen e rrënjëve të Armillaria, nuk ka asnjë ilaç për të. Hiqeni dhe shkatërroni plotësisht pemën.

10. Anthraknoza e qenit ( Discula destructiva )

Nga të gjitha sëmundjet kërpudhore që prekin pemët e lulëzuara të qenit, antraknoza e qenit është një nga më vdekjeprurësit. Origjina e saj është e paqartë dhe drurët e qenve të lulëzuar nuk kanë mbrojtje natyrore kundër tij. Shenjat e infeksionit fillojnë në gjethe, të cilat shfaqin njolla kafe përpara se të vyshken. Gjethet e infektuara mund të mbeten në pemë deri në vjeshtë. Nga gjethet, antraknoza e qenit përhapet nëdegë e degë, duke i vrarë. Si përgjigje, pema prodhon lastarë në pjesën e poshtme të pemës. Fidanet e reja infektohen shpejt, duke bartur antraknozën e qenit në trungun kryesor. Drurët e lulëzuar të qenve të infektuar me antraknozë të qenve vdesin brenda tre deri në katër vjet. Prisni dhe digjni drurët e qenit të lulëzuar që janë infektuar nga kjo sëmundje me veprim të shpejtë.

11. Kalbja e jakës ( Phytophthora cactorum )

Ashtu si njerëzit, pemët janë të ndjeshme ndaj lëndimeve. Pajisjet e kujdesit për lëndinën, automjetet dhe madje edhe zogjtë mund të krijojnë vrima ose gryka në lëvoren e qenve të lulëzuar. Ato plagë të hapura janë pika e përsosur e hyrjes për kërpudhat e quajtur Phytophthora cactorum , e cila shkakton një sëmundje të quajtur kalbja e jakës ose kanceri i kurorës. Do të vini re gjethe të thara dhe të zbardhura. Degët fillojnë të vdesin përsëri. Zonat e infektuara shfaqen rreth trungut të pemës, duke vrarë lëvoren. Lëngu i zi rrjedh nga pjesët e prekura të pemës. Në rastet e avancuara, kërpudhat përhapen rreth trungut të pemës duke shkaktuar vdekjen e qenve të lulëzuar.

Nëse kapet në kohë, zona të vogla të infeksionit mund të priten nga pema. Hiqni pjesët e prekura, së bashku me dy inç druri të shëndetshëm përreth. Mbyllni zonën me bojë të plagës së pemës. Nëse pema juaj e lulëzuar e qenit vdes nga kalbja e jakës, hiqeni atë nga toka dhe shkatërrojeni. Mos mbillni një dru qen tjetër të lulëzuar në atë zonë.

12. Antraknoza me njolla ( Elsinoecorni )

Shumë aktiv gjatë periudhave me shi, antraknoza me njolla sulmon gjethet dhe degëzat e qenit të lulëzuar. Në pranverë, sporet e antraknozës me pika barten nga pemët e infektuara në pemët e tjera nga shiu. Sporet vendosen në sythat e luleve dhe gjetheve ndërsa fillojnë të hapen. Moti i lagësht sjell dëmtimin më të madh nga antraknoza me pika. Gjethet e lulëzuara të drurit të qenit shfaqin njolla të verdha ose vjollcë. Në disa situata, qendrat e njollave të infektuara bien, duke u dhënë gjetheve një pamje të shpuar. Lulet e drurit të qenit bëhen me njolla dhe gropa.

Simptomat e antraknozës me pika zvogëlohen gjatë motit të thatë. Nëse druri i qenit i lulëzuar nuk mbetet i infektuar për një seri vitesh, antraknoza me njolla nuk do ta vrasë pemën tuaj. Sidoqoftë, nëse shihni shenja të antraknozës me njolla në drurin tuaj të lulëzuar, nuk ka shumë për të bërë. Spërkatjet fungicide mund të aplikohen një herë në javë gjatë sezonit të lulëzimit derisa pema të gjethet plotësisht. Mblidhni dhe shkatërroni gjethet e rënë. Ato mund të mbajnë ende spore antraknozë me pika.

13. Myk pluhur ( Erysiphe pulchra )

Një sëmundje e zakonshme për lulëzimin e qenve, myku pluhur është një sëmundje kërpudhore që sulmon gjethet e bimës. Sporet e mykut pluhur barten nga era. Pasi të vendoset, myku pluhur shkakton njolla jo tërheqëse pluhuri të bardhë-gri në gjethe. Njollat ​​e mykut pluhur bllokojnë rrezet e nevojshme të diellit nga gjethet, duke ndërprerë

Jacob Bernard është një entuziast i pasionuar i jetës së egër, eksplorues dhe shkrimtar me përvojë. Me një sfond në zoologji dhe një interes të madh për gjithçka që lidhet me mbretërinë e kafshëve, Jacob është përkushtuar për t'i sjellë mrekullitë e botës natyrore më pranë lexuesve të tij. I lindur dhe i rritur në një qytet të vogël të rrethuar nga peizazhe piktoreske, ai zhvilloi një magjepsje të hershme me krijesat e të gjitha formave dhe madhësive. Kurioziteti i pangopur i Jakobit e ka çuar atë në ekspedita të shumta në qoshet e largëta të globit, duke kërkuar specie të rralla dhe të pakaps...