4 Arsyet pse nuk duhet të përdorni kurrë mola për të larguar insektet dhe brejtësit

Jacob Bernard
10 fakte të pabesueshme të krimbave të tokës Can of worms: Meaning & Zbulohet origjina Zbuloni defektin që duket si… A janë të rrezikshëm krimbat? Sa zemra ka një krimb? Zbuloni krimbin më të madh në botë

Shumë sende shtëpiake mund të përdoren për qëllime të dyfishta. Detergjenti për larjen e enëve, për shembull, shpesh hyn në kujdesin e bimëve duke ndihmuar në largimin e dëmtuesve. Por një produkt pesticid që nuk duhet përdorur kurrë në asnjë mënyrë, përveç siç udhëzon në etiketë, është mola vdekjeprurëse. Topat e vegjël duken të padëmshëm për shumë njerëz, por ato mund të jenë vdekjeprurëse për njerëzit, jo vetëm për insektet. Këtu janë arsyet pse nuk duhet të përdorni kurrë molën për të zmbrapsur insektet ose brejtësit.

Historia e molës

Nëse këto ditë nuk dëgjoni shumë për molën, ka një arsye për se. Në kohët e kaluara, kur ajri i kondicionuar nuk ekzistonte, njerëzit hapnin dritaret dhe dyert e tyre për të lënë ajër të freskët për të ndihmuar në rregullimin e temperaturave. Këto dyer dhe dritare të hapura, natyrisht, ftuan në insekte, si tenja, dhe krijuan një problem të ri. Tenja po hanin rrobat dhe rrobat e tyre! U krijua nevoja dhe u krijuan topat e molës.

Vetëm 1% më e mirë mund të Ace kuizet tona të kafshëve

Mendoni se mundeni?
Merrni kuizin tonë të krimbave A-Z-Kafshët

Megjithatë, në ditët e sotme , fibrat sintetike nuk tërheqin veçanërisht tenja në veshjet dhe rrobat tuaja. Pra, njollat ​​nuk janë veçanërisht të dobishme për shumicën. Disa njerëz reklamojnë topat e natës si repelente për tëbrejtësit, insektet dhe dëmtuesit e tjerë, por kjo nuk është e sigurt dhe nuk duhet ndjekur. Në fakt, përdorimi i molës në këto mënyra është i paligjshëm.

Si funksionojnë molakët

Me përbërës të tillë si kamfori, naftalina dhe paradiklorobenzeni (diklorobenzeni), ato janë pesticide. Ato vijnë në forma të forta, të rrumbullakëta ose disqe dhe duhet të përdoren për të penguar tenjat që të hanë mallra leshi. Synimi është që kimikatet t'i mbajnë larg ose t'i vrasin tenjat dhe të parandalojnë rritjen e larvave të molës pranë tenjave.

Ato duhet të vendosen në enë hermetike dhe të mbahen në dollapë, hapësira magazinimi dhe zona të tjera ku mola shkoni pas mallrave tuaja. Ato nuk janë të destinuara për përdorim të jashtëm, në ajër të hapur ose përdorim tjetër në asnjë mënyrë.

Arsyet pse nuk duhet të përdorni asnjëherë topat e natës si parandaluese

Ka shumë arsye për të cilat nuk duhet të përdorni molinat si parandalues ​​kundër dëmtuesve. Këto janë katër arsyet kryesore dhe më të rëndësishmet.

1.Mjetet janë pesticide të rregulluara

Mund të duken mjaft të padëmshme, por në fakt ato janë pesticide të rregulluara. Meqenëse ato vijnë në formë solide, shumica e njerëzve nuk mendojnë për to në atë mënyrë. Megjithatë, me kalimin e kohës, molakët shpërbëhen në gaz dhe lëshojnë kimikatet e pesticideve në ajër.

Mjetet e natës rregullohen nga Agjencia për Mbrojtjen e Mjedisit (EPA) dhe përdorimi i tyre në gjithsesi që nuk synohet është në të vërtetë i paligjshëm. Etiketat në molë nuk lejojnë kafshëi neveritshëm.

2.Mjeti i molës mund të jetë i rrezikshëm për njerëzit dhe kafshët

Arsyeja numër një pse nuk duhet të përdorni asnjëherë për të zmbrapsur insektet ose dëmtuesit është kjo: molaja është e rrezikshme për njerëzit dhe kafshët njësoj. Prekja e filxhanit, thithja e avujve ose kontakti i tyre me filxhanin mund të vrasë.

Fëmijët e vegjël e rrezikojnë veten të hanë edhe filxhanin, pasi duken si karamele. Kafshët shtëpiake mund t'i hanë ato, duke i ngatërruar si ëmbëlsira, ose mund të luajnë me to duke menduar se janë lodra.

Naftalina, përbërësi kryesor i molave, është një substancë toksike që prodhohet kur gjërat digjen. Tymi i cigareve, shkarkimi i makinave, tymi i zjarrit në pyll të gjitha përmbajnë naftalinë. Kur kjo toksinë hyn në trupin e njeriut ose të kafshëve, ajo shpërbëhet në alfa-naftol dhe dëmton qelizat e kuqe të gjakut. Transporti i oksigjenit në të gjithë trupin është i ndërprerë. Mund të ndodhë dëmtim i mëlçisë dhe veshkave. Kjo toksinë përhapet përmes gjakut në yndyrë, gjak dhe qumështin e gjirit dhe konsiderohet nga Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) si një kancerogjen potencial për njerëzit.

3.Ato shpërndahen në shi

Shpesh, njerëzit duan t'i vendosin filxhanët jashtë për të penguar brejtësit dhe insektet që të mos shkaktojnë dëme në ndërtesa. Por molja shkrihet kur laget dhe përfundon duke përhapur helmin. Kjo infekton tokën dhe për këtë arsye bimët tuaja dhe kafshët tuaja. Gjithashtu mund të shkaktojë dëm për kafshë të tjera që nuk merren parasyshdëmtuesit.

4.Mjetet nuk funksionojnë

Me sinqeritet, edhe molakët nuk funksionojnë veçanërisht mirë. Ata nuk i heqin qafe minjtë dhe nuk i pengojnë me të vërtetë tenjat që të hanë mallrat tuaja të leshta.

Ka disa arsye për këtë.

  • Najlet nuk përmbajnë shumë përqendrime të mjaftueshme të naftalinës për të penguar në fakt dëmtuesit. Por çdo dozë më e lartë do të ishte edhe më e rrezikshme në shtëpinë tuaj.
  • Shumë kafshë (dhe njerëz) nuk e pëlqejnë erën e molës, por në të vërtetë nuk i mbajnë larg kafshët dhe insektet. Në vend të kësaj, ato mund të fyejnë ose dëmtojnë kafshët, duke shkaktuar probleme të tjera.
  • Në shumë raste, përdorimi i filxhanit për t'u marrë me brejtësit është gjithashtu i paligjshëm. Kjo do të thotë që jo vetëm që nuk funksionojnë, por edhe mund t'ju fusin në telashe.

Më mirë të mos shqetësoheni fare me molën. Në vend të kësaj, thirrni një shfarosës ose gjeni mjete natyrale, më të sigurta për kontrollin e dëmtuesve.

Përdorimi i duhur i molave

Ekzistojnë vetëm metoda shumë specifike të sigurta për përdorimin e molave. Kjo do të thotë, molakët duhet të përdoren vetëm në kontejnerë të mbyllur fort. Kjo mund të duket kundërintuitive, por kjo ju ndihmon juve, fëmijëve tuaj dhe kafshëve shtëpiake që të mos merrni frymë nga tymi toksik. Asnjëherë mos i ruani në kontejnerë të mbyllur lirshëm, mos i lini kurrë jashtë dhe mbani gjithmonë maskë dhe doreza kur i përdorni.


Jacob Bernard është një entuziast i pasionuar i jetës së egër, eksplorues dhe shkrimtar me përvojë. Me një sfond në zoologji dhe një interes të madh për gjithçka që lidhet me mbretërinë e kafshëve, Jacob është përkushtuar për t'i sjellë mrekullitë e botës natyrore më pranë lexuesve të tij. I lindur dhe i rritur në një qytet të vogël të rrethuar nga peizazhe piktoreske, ai zhvilloi një magjepsje të hershme me krijesat e të gjitha formave dhe madhësive. Kurioziteti i pangopur i Jakobit e ka çuar atë në ekspedita të shumta në qoshet e largëta të globit, duke kërkuar specie të rralla dhe të pakaps...