8 Shtetet me borë në Shtetet e Bashkuara

Jacob Bernard
Dëgjo artikullin Ndalo lëvizje automatikeVëllimi i riprodhuesit audio Shkarko audio Banorët po ikin nga këto qarqe që zvogëlohen më shpejt në… Zbuloni qytetin më të vjetër në Uashington 15 qytete të shkreta dhe të harruara në jug… Eksploroni kampusin e gjerë të Michiganit më të madh… 6 vendet më të pasura në Afrikë sot (të renditur) Zbuloni qytetin më të vjetër në Virxhinia Perëndimore

Shtetet e Bashkuara përfshijnë një sipërfaqe të madhe toke që varion nga shkretëtira në malet me dëborë. Vendi përmban një nga vendet më të nxehta në botë, dhe çdo shtet përjeton motin ekstrem në një mënyrë krejtësisht të ndryshme. Disa shtete marrin shumë pak borë çdo vit, ndërsa të tjerat mbulohen për muaj të tërë.

Ka disa lloje të motit dimëror me dëborë sipas Laboratorit Kombëtar të Stuhive të Rënda NOAA. Këtu përfshihen stuhitë e borës, stuhitë me efekt liqenor dhe stuhitë e borës. Të gjitha këto mund të çojnë në dimër të gjatë me shtresa bore në tokë për muaj të tërë. Cilat shtete janë më me borë?

1. Vermont

Shteti i gjelbër dhe i harlisur i Vermontit merr kurorën si shteti më me borë në SHBA. Ata kanë një reshje mesatare vjetore prej pak më shumë se 89 inç. Megjithatë, në disa nga vitet më me borë të shtetit, ai ka marrë mbi 200 inç.

Një pjesë e arsyes së tendencave për dëborë të shtetit është se është pa dalje në det. Nuk ka zona bregdetare me temperatura mesatare të dimrit. Megjithatë, edhe pse nuk ka pronë buzë oqeanit,ende ka stuhi e as Pashkëve të shkaktuara nga kushtet bregdetare në shtete të tjera. Këto stuhi kanë potencialin të hedhin një ton borë në një stuhi.

Arsyeja tjetër për reshjet dramatike të borës së shtetit është se Malet e Gjelbërta janë të vendosura në mënyrë të përkryer për të krijuar reshje maksimale bore në një stuhi. Ajo shpjegon pse këto male janë parajsa e skive në New England.

2. Maine

Maine është një tjetër shtet i bukur në New England me dimër të gjatë dhe të ftohtë. Ajo merr mesatarisht 77.28 inç borë çdo vit. Megjithatë, në vitet me borë, ajo mund të arrijë deri në 150 inç!

Disa zona bregdetare shohin më pak se dy këmbë borë çdo vit, por pjesa e brendshme veriore e shtetit mund të ketë më shumë se 100 inç. Qyteti më me dëborë i shtetit quhet Caribou dhe ndodhet afër kufirit kanadez dhe Nju Brunswick. Qyteti shpesh ka më shumë se një këmbë borë në tokë për mbi 100 ditë çdo dimër.

3. New Hampshire

Meqë është afër Vermontit, nuk duhet të jetë çudi që New Hampshire është lart në listën e shteteve me borë. New Hampshire merr 71.44 inç borë në vit. Megjithatë, viti më me borë në shtet kishte më shumë se 170 inç!

Megjithatë, kushtet me borë të shtetit po ndryshojnë dhe ekspertët besojnë se mund të jetë për shkak të ndryshimeve klimatike. Kur ka borë në tokë, ajo reflekton rrezet e diellit dhe rrezatimin diellor, duke mbajtur në përgjithësi temperaturat më të ftohta. pasa më shumë borë në tokë, më shumë nxehtësi thithet në tokë, duke mbajtur temperaturat më të larta dhe duke krijuar një cikël që shkakton ngrohje më të shpejtë në përgjithësi.

4. Kolorado

Çdo vit Kolorado merr 67.3 inç borë. Ngjashëm me Vermontin, Malet Shkëmbore krijojnë kushte për reshje të forta bore çdo vit. Megjithatë, është më larg nga bregu, kështu që nuk merr aq shumë lagështi. Ka shumë reshje dëbore, por jo aq sa shtetet veriore të Nju Anglisë, të cilat janë më afër vijës bregdetare.

5. Alaska

I habit shumë që Alaska nuk është shteti më me borë në vend, pasi njihet për motin e dimrit dhe klimën e saj të ftohtë. Megjithatë, është vetëm numri 5 në listën e shteteve me borë! Alaska bie 64,46 inç borë në vit. Është e rëndësishme të theksohet se disa vende të Alaskës, veçanërisht në rajonet malore, bien një ton dëbore. Thompson Pass, në malet Chugach, merr mesatarisht rreth 500 inç borë. Në vitin e saj më me borë, zona kishte 974 inç borë. Kjo është mbi 80 këmbë!

6. Michigan

Ka kuptim që shumica e shteteve me borë në vend janë në drejtim të pjesës veriore të shtetit. Michigan nuk është përjashtim. Pjesë të shtetit janë jashtëzakonisht me borë për shkak të efektit liqenor nga Liqenet e Mëdha. Efekti i liqenit ndodh kur ajri i ftohtë zbret nga Kanadaja në SHBA dhe kalon mbi Liqenet e Mëdha, ku rritetlagështia. Më pas e hedh lagështinë si borë në sasi të mëdha mbi tokën aty pranë.

Michigan merr 60,66 inç borë në vit.

7. New York

Nju Jorku është një shtet mjaft i madh që shtrihet nga Oqeani Atlantik deri në kufirin kanadez. Zonat në drejtim të pjesës veriore të shtetit marrin më shumë borë, dhe në Nju Jork ka disa nga qytetet më me dëborë në të gjithë vendin, duke përfshirë Sirakuzën, Bufalon dhe Roçesterin. Shteti i Nju Jorkut merr mesatarisht 55 inç borë në vit. Zonat jugore të shtetit, duke përfshirë qytetin e Nju Jorkut, shohin rreth 25 inç në vit, ndërsa qytete si Sirakuza marrin më shumë se 100 inç në vit.

8. Massachusetts

Numri 8 në këtë listë na kthen në New England. Massachusetts merr mesatarisht 51.05 inç borë në vit. Shteti merr stuhi të as Pashkëve që sjellin sasi të mëdha dëbore në rajon, përveç stuhive më të vogla që shtojnë totalin vjetor. Në vitet më me borë, qytete si Bostoni mund të marrin deri në 100 inç!

Bonus: Cilat janë qytetet më me dëborë në Shtetet e Bashkuara?

Tani që dimë për 8 shtetet më me dëborë në SHBA, ju keni mbetur të pyesni veten se cilat janë qytetet me borë. Çuditërisht, disa prej tyre bien jashtë 8 shteteve me borë, por ende bëjnë listën për shkak të reshjeve të tyre vjetore të borës. Më poshtë është një listë e 12 qyteteve më me borë në Shtetet e BashkuaraShtetet që kanë popullsi mbi 10,000.

 1. Sault Ste Marie, Michigan – 119,3 inç në vit
 2. Syracuse, New York – 114,3 inç në vit
 3. Juneau, Alaska – 93,6 inç në vit
 4. Buffalo, Nju Jork – 92 inç në vit
 5. Rochester, Nju Jork – 89,3 inç në vit
 6. Flagstaff, Arizona – 87,6 inç në vit
 7. Duluth, Minesota – 83,5 inç në vit
 8. Erie, Pennsylvania – 80,9 inç në vit
 9. Burlington, Vermont – 80,2 inç në vit
 10. Muskegon, Michigan – 79,3 inç në vit
 11. Caspar, Wyoming – 77 inç në vit
 12. Portland, Maine – 70 inç në vit

Përmbledhje e 8 shteteve më me borë në Shtetet e Bashkuara

Këtu është një listë e 8 shteteve me borë në Shtetet e Bashkuara:

Ranku Shteti Reshjet mesatare vjetore të borës
1 Vermont Mbi 89 inç
2 Maine 77,28 inç
3 New Hampshire 71,44 inç
4 Kolorado 67.3 inç
5 Alaska 64,46 inç
6 Michigan 60,66 inç
7 E re York 55 inç
8 Masachusetts 51,05 inç

Burimet
 1. Laboratori Kombëtar i Stuhive të Rënda NOAA, i disponueshëm këtu:https://www.nssl.noaa.gov/education/svrwx101/winter/types/
 2. Rishikimi i Popullsisë Botërore, i disponueshëm këtu: https://worldpopulationreview.com/state-rankings/snowiest-states
 3. USA.com, E disponueshme këtu: http://www.usa.com/rank/us--average-snow--state-rank.htm

Jacob Bernard është një entuziast i pasionuar i jetës së egër, eksplorues dhe shkrimtar me përvojë. Me një sfond në zoologji dhe një interes të madh për gjithçka që lidhet me mbretërinë e kafshëve, Jacob është përkushtuar për t'i sjellë mrekullitë e botës natyrore më pranë lexuesve të tij. I lindur dhe i rritur në një qytet të vogël të rrethuar nga peizazhe piktoreske, ai zhvilloi një magjepsje të hershme me krijesat e të gjitha formave dhe madhësive. Kurioziteti i pangopur i Jakobit e ka çuar atë në ekspedita të shumta në qoshet e largëta të globit, duke kërkuar specie të rralla dhe të pakaps...