Çfarë hanë Mantis që luten?

Jacob Bernard
Dëgjo artikullin Pauzë lëvizja automatikevolumi i luajtësit të audios Shkarko audio

Pikë kyçe:

 • Nëse kujdesesh për to në mënyrë korrekte, mantis mund të jetë një shoqërues jetëgjatë.
 • Mantiset kanë vizion të shkëlqyer, gjë që i lejon ata të kapin ushqimin e tyre.
 • Ato kryesisht hanë insekte të tjera.

Nga të gjitha rendet e insekteve, pak janë aq magjepsës ose vdekjeprurës sa mantiset. Mantiset janë insekte që i përkasin rendit Mantodea, i cili përfshin rreth 2400 lloje. Të afërmit e tyre më të afërt përfshijnë termitet dhe buburrecat. Mund t'i gjeni në të gjithë botën, megjithëse kryesisht jetojnë në habitate tropikale ose të buta.

Ata gjithashtu quhen mantis për shkak të qëndrimit të tyre të drejtë dhe parakrahëve të palosur. Këto këmbë të përparme janë të mëdha dhe të fuqishme, gjë që ndihmon mantis të kapë pre. Shumë njerëz i lidhin edhe me boksierët, pasi duken sikur i kanë ngritur krahët në një pozicion luftarak. Disa qytetërime të hershme i nderonin mantiset dhe i konsideronin ato me fuqi të veçanta.

Për shkak të pamjes së tyre interesante dhe sjelljes unike, njerëzit shpesh i mbajnë këto insekte si kafshë shtëpiake. Duke pasur parasysh popullaritetin e tyre dhe intrigën që rrethon mantis, shtrohet pyetja, "çfarë hanë mantis që luten?"

Në këtë artikull, ne do të përpiqemi ta shtrojmë këtë pyetje duke shqyrtuar dietën e mantis që falet. . Ne do të fillojmë duke eksploruar atë që lutemimantis pëlqejnë të hanë. Pastaj do të diskutojmë se si ata gjejnë dhe gjuajnë për ushqim. Më tej, ne do të krahasojmë atë që hanë mantisët që luten në natyrë me atë që hanë si kafshë shtëpiake.

Më në fund, do të përfundojmë me një diskutim të shkurtër rreth asaj se çfarë hanë mantisët që luten. Pa u zgjatur më tej, le të shkojmë dhe t'i përgjigjemi pyetjes "çfarë hanë mantisët që luten?"

Çfarë pëlqejnë të hanë mantisët që luten?

Burrat e namazit janë mishngrënës, që do të thotë se ato kryesisht hani kafshë të tjera. Në përgjithësi, ata kryesisht prenë artropodët e tjerë. Ndërsa ata kryesisht hanë gjahun më të vogël se vetja, mantiset që luten janë gjahtarë të përgjithshëm. Me raste, ata do të sulmojnë edhe gjahun më të madh, duke përfshirë disa që janë më të mëdhenj se ata për sa i përket gjatësisë dhe peshës.

Dieta e një mantis që lutet do të ndryshojë në varësi të mjedisit ku jeton dhe presë që është në dispozicion. Përveç kësaj, speciet më të mëdha të mantisave do të kenë akses në më shumë ushqim në krahasim me speciet më të vogla.

Duke pasur parasysh këto dallime, një listë shteruese e të gjitha ushqimeve që hanë mantisat do të ishte mjaft e gjatë. Thënë kështu, ekziston një pre e zakonshme që shumica e mantiseve shpesh synojnë. Si i tillë, ne kemi mbledhur një listë me 10 ushqime që mantistë e faljes pëlqejnë t'i hanë.

Këto ushqime që zakonisht pëlqejnë t'i hanë mantisët që falen përfshijnë:

 • Insektet
 • Insektet
 • Merimangat
 • Krimbat
 • Larvat
 • Të voglagjitarët
 • Zogjtë
 • Zvarranikët e vegjël
 • Amfibët e vegjël
 • Peshqit

Ku jetojnë mantiset që luten?

Burrat e lutjes gjenden në shumë rajone anembanë botës, me diversitetin më të lartë të specieve që gjenden në rajonet tropikale dhe subtropikale. Ato mund të gjenden në një shumëllojshmëri të gjerë habitatesh, duke përfshirë pyjet, kullotat, shkretëtirat dhe ligatinat.

Në Amerikën e Veriut, mantisat që luten gjenden në të gjithë kontinentin, duke përfshirë Kanadanë, Shtetet e Bashkuara dhe Meksikën. Lloji më i zakonshëm që gjendet në Shtetet e Bashkuara është mantis kineze që lutet ( Tenodera sinensis ), e cila u prezantua në bregun lindor për kontrollin e dëmtuesve në fund të viteve 1800.

Në Evropë, falet mantisat gjenden në shumë vende, duke përfshirë Britaninë e Madhe, Francën, Gjermaninë dhe Italinë, ndër të tjera. Ato gjenden gjithashtu në Afrikë, Azi dhe Australi, ku janë vendas në ato rajone.

Burrat e lutjes mund të jetojnë në një gamë të gjerë mjedisesh dhe habitatesh, nga shkretëtira te pyjet e shiut dhe nga toka te pemët . Ato gjenden gjithashtu në kopshte dhe zona të tjera të kultivuara, ku mund të jenë të dobishme për kontrollin e dëmtuesve.

Cila është jetëgjatësia e një mantis që lutet?

Jetëgjatësia e një mantis që lutet mund të ndryshojë në varësi të në specie, por shumica e mantisave të rritur që luten jetojnë për rreth 6-8 muaj. Disa lloje mund të jetojnë deri në një vit.

Jetëgjatësia e një lutjejemantis mund të ndryshojnë shumë në varësi të specieve, si dhe kushteve mjedisore si temperatura, lagështia dhe disponueshmëria e ushqimit. Disa lloje të mantiseve që luten mund të jetojnë për disa muaj si të rritur, ndërsa të tjerat mund të jetojnë vetëm për disa javë.

Për shembull, mantis kineze mund të jetojë deri në një vit dhe mantis evropiane ka një jetëgjatësi prej 6-8 muaj.

Jetëgjatësia e një mantis që lutet varet edhe nga faza e ciklit të saj jetësor. Faza e vezës mund të zgjasë disa javë, faza e nimfës zgjat disa muaj dhe faza e të rriturve, siç e përmenda më parë, mund të zgjasë deri në një vit në disa specie.

Është e rëndësishme të theksohet se në të egra , shumica e mantiseve që luten nuk mbijetojnë për të arritur moshën madhore për shkak të grabitqarit dhe faktorëve të tjerë mjedisorë. Megjithatë, në robëri, mantistë që falin namazin mund të jetojnë më gjatë me kujdesin e duhur dhe furnizim të vazhdueshëm ushqimor.

Si kërkojnë ushqim mantiset që falen?

Ndërsa mantiset që falen kanë shqisa të ngjashme si njerëzit , ata mbështeten tek disa më shumë se të tjerët për të gjetur ushqim. Në veçanti, mantiset kryesisht mbështeten në shqisën e tyre të mahnitshme të shikimit për të gjetur prenë. Ndryshe nga shumica e insekteve të tjera, mantiset që luten kanë 5 sy të kthyer përpara.

Vizioni i tyre dylbi 3D, i njohur si stereopsis, u mundëson atyre të zbulojnë thellësinë dhe distancën në mënyrë efektive. Kjo aftësi i ndihmon ata shumë në gjuetinë e tyre për gjahun. Ndërkohë, tëpjesa tjetër e shqisave të tyre nuk janë pothuajse aq të zhvilluara. Mantiset kryesisht përdorin shqisën e tyre të nuhatjes për t'i ndihmuar ata të zbulojnë feromonet e mantiseve të fuqisë.

Përveç kësaj, shqisa e tyre e dëgjimit nuk përdoret për të gjetur gjahun, por për të shmangur grabitqarët. Për shembull, ata mund të përdorin veshin e tyre për të zbuluar tingujt e ekolokimit të lakuriqëve të natës, një grabitqar i zakonshëm mantis. Së fundi, mantisat që luten mbështeten në antenat e tyre të ndjeshme për prekjen, ndërsa ndjenja e tyre e shijimit është më pak e zhvilluar.

Në përgjithësi, mantisat që luten janë gjuetarë prita që mbështeten në vjedhje për të kapur gjahun e tyre të pavetëdijshëm. Ju ka të ngjarë të keni parë një mantis që lutet duke qëndruar shumë i palëvizur me krahët e ngritur lart në një pozicion luftarak. Mantiset e marrin këtë qëndrim për të ngatërruar kafshët e tjera duke menduar se janë thjesht një shkop i padrejtë.

Ata ndihmohen në këtë nga kamuflimi i tyre natyror, me shumë specie që shfaqen në jeshile të hapur, kafe ose gri. Sapo objektivi i tij të afrohet mjaftueshëm, një mantis që lutet do të hidhet përpara me shpejtësi. Ai do ta rrëmbejë objektivin e tij me këmbët e përparme me gjemba, pastaj do ta tërheqë afër përpara se të vazhdojë të hajë gjahun e tij të gjallë. Thënë kështu, disa mantis zgjedhin të përdorin një taktikë të ndryshme kur gjuajnë.

Për shembull, disa mantis në tokë vrapojnë pas gjahut të tyre dhe i ndjekin. Mantiset tokësore zakonisht jetojnë në klimë të thatë dhe të thatë ku ka më pak mbulesë pemësh, gjë që shpjegon këtë përshtatje.

Çfarë bëjnë duke u luturMantiset hanë në të egra?

Llojet e ushqimit që hanë mantiset në natyrë ndryshojnë në varësi të habitatit ku jetojnë. Duke pasur parasysh se mantisat jetojnë në çdo kontinent përveç Antarktidës, ata kanë akses në një sasi të gjerë presh. Megjithatë, ka disa pre e zakonshme që mantiset shpesh do të synojnë. Në përgjithësi, insektet përbëjnë pjesën më të madhe të dietës së mantis që lutet.

Ata hanë shumë lloje të ndryshme insektesh, duke përfshirë speciet fluturuese dhe ato që banojnë në tokë. Disa shembuj përfshijnë kriket, karkaleca, flutura, molë, merimangat dhe brumbuj. Speciet më të vogla dhe ekzemplarët e rinj do të synojnë gjëra të tilla si afidet, gjethethoppers, mushkonjat dhe vemjet. Mantiset gjithashtu do të hanë krimba, grumbuj dhe larvat e insekteve.

Llojet e mëdha janë gjithashtu të afta të heqin gjahun më të madh. Ata do të hanë bretkosa të vogla, hardhuca, gjarpërinj dhe minj. Për më tepër, disa specie do të sulmojnë dhe hanë zogj dhe peshq të vegjël. Me raste, ata do të hanë edhe mantele të tjera, veçanërisht pas çiftëzimit.

Çfarë hanë mantiset që luten kafshët shtëpiake?

Burrat e lutjes janë kafshë shtëpiake të njohura për shkak të jetëgjatësisë së tyre relativisht të gjatë dhe sjelljeve interesante . Nëse mbani një mantis që lutet, do të dëshironi ta ushqeni atë me një dietë të ekuilibruar. Në përgjithësi, mantis preferojnë të hanë gjahun e gjallë. Si të tilla, insektet e gjalla do të përbëjnë pjesën më të madhe të dietës së mantis. Si praktikë më e mirë, ushqimi i gjallë duhet të hiqetnga rezervuari i mantis nëse nuk hahet brenda një ore.

Kriketat dhe karkalecat do të përbëjnë pjesën më të madhe të dietës së mantis. Megjithatë, nëse mantisi juaj i përkëdhelur është i vogël ose mjaft i ri, mund ta filloni me afide, miza frutash dhe pre të tjera të vogla. Ndërkohë, insektet më të mëdha mund të hanë edhe gjëra të tilla si buburrecat, brumbujt dhe mizat.

Megjithëse disa njerëz e ushqejnë mantisin e tyre me mish të papërpunuar, kjo nuk rekomandohet. Kur bëhet fjalë për dietat e mantis, është më mirë t'i përmbaheni ushqimeve që ata hanë në natyrë.

Çfarë hanë mantiset që luten foshnjat?

Njohur gjithashtu si nimfa, kafshë shtëpiake mantiset priren të hanë insekte më të vogla se mantisët e rritur. Sapo lindin, nimfat janë në gjendje të gjuajnë për ushqimin e tyre.

Ato shpejt nisen vetë, pasi rrezikohen të hahen nga nëna e tyre nëse qëndrojnë shumë gjatë. . Mantiset e foshnjave do të hanë pothuajse çdo gjë që mund të kapin, e cila përfshin mantiset e tjera.

Disa nga ushqimet më të zakonshme të ngrëna nga mantisat e foshnjave përfshijnë afidet, kërpudhat e gjetheve dhe mizat e frutave. Mesatarisht, një foshnjë mantis do të hajë rreth një herë në 3 deri në 4 ditë. Ndërsa një mantis rritet, do të jetë në gjendje të akomodojë ushqim më të madh. Nëse keni pyetje se çfarë të ushqeni mantisin tuaj, konsultohuni me ekspertin ose veterinerin tuaj ekzotik të dyqanit të kafshëve shtëpiake.

Përmbledhje e 10 ushqimeve që bëjnë mantis që lutenHani

Ushqim
1 Insekte
2 Bugs
3 Merimangat
4 Krimbat
5 Larvat
6 Gjitaret e vegjel
7 Zogjtë
8 Zvarranikët e vegjël
9 Amfibë të vegjël
10 Peshqit

Po luten mantis Miqësore?

Ekzistojnë mbi 2000 lloje mantisesh lutëse dhe megjithëse janë të rrezikshme për insektet e tjera, mantisat e lutjes janë të vetmet insekte që ndërveprojnë me njerëzit dhe janë mjaft miqësorë ndaj tyre. Ata dihet se ndalojnë vullnetarisht në duart e njeriut dhe do të vazhdojnë të ecin nëpër to. Ndërsa ata kafshojnë në rastet kur u afrohen në mënyrë agresive, kjo është jashtëzakonisht e rrallë dhe në përgjithësi nuk shkakton ndonjë dëm apo dëm.

Mantezat janë të njohura për të qenë të rehatshëm me mbajtësit e njerëzve dhe do t'ju lejojnë t'i mbani ato një herë ju keni fituar besimin e tyre. Për shkak të madhësisë së një njeriu, të gjitha mantiset në fillim mund t'ju shohin si një kërcënim të mundshëm, por ato mund të mësojnë t'ju besojnë me kalimin e kohës.


Jacob Bernard është një entuziast i pasionuar i jetës së egër, eksplorues dhe shkrimtar me përvojë. Me një sfond në zoologji dhe një interes të madh për gjithçka që lidhet me mbretërinë e kafshëve, Jacob është përkushtuar për t'i sjellë mrekullitë e botës natyrore më pranë lexuesve të tij. I lindur dhe i rritur në një qytet të vogël të rrethuar nga peizazhe piktoreske, ai zhvilloi një magjepsje të hershme me krijesat e të gjitha formave dhe madhësive. Kurioziteti i pangopur i Jakobit e ka çuar atë në ekspedita të shumta në qoshet e largëta të globit, duke kërkuar specie të rralla dhe të pakaps...