Green Giant Arborvitae vs Leyland Cypress: Cili është ndryshimi?

Jacob Bernard
9 arsye për të shmangur vendosjen e tokës mrekullibërëse… Si të vrisni barërat e këqija me uthull: Shpejtë… 6 arsye që nuk duhet të vendosni kurrë peizazh… 8 bimë që largojnë dhe mbajnë minjtë Sa shpesh i ujisni Krishtlindjet… 10 lule për t’i mbjellë në gusht

Kur bëhet fjalë për krahasimin e dy pemëve potencialisht të dobishme të peizazhit, cilat janë të gjitha ndryshimet midis selvisë së gjelbër Giant Arborvitae dhe selvi Leyland? Këto dy varietete pemësh janë jashtëzakonisht të ngjashme në pamjen dhe përdorimet e tyre, por cilat mund të jenë ndryshimet midis tyre në mënyrë që të mund të përcaktoni se cila prej tyre funksionon më mirë në oborrin e shtëpisë tuaj?

Në këtë artikull, ne do të krahasojmë dhe kontrastojmë pemën e gjelbër Giant Arborvitae me selvi Leyland në mënyrë që të kuptoni plotësisht ndryshimet midis tyre. Ne do të shqyrtojmë pamjet e tyre fizike, si dhe origjinën dhe historitë e tyre, dhe madje do t'ju japim disa informacione të brendshme se si rriten më mirë këto pemë. Le të fillojmë tani!

Krahasimi Green Giant Arborvitae vs Leyland Cypress

Green Giant Arborvitae Leyland Cypress
Klasifikimi i bimëve Cupressaceae thuja 'Green Giant' Cupressaceae leylandii
Përshkrim Arrin deri në 60 metra lartësi dhe rritet në formë piramide. Gjethet e vogla, me shkëlqim duken si gjilpëra të buta, që rriten në formë ventilatori në degët e saj. Lëvorja është kafe e errët dheme teksturë, me kone që rriten deri në gjysmë inç të gjatë Arrin deri në 70 këmbë të larta dhe rritet në formë piramide. Gjethet e vogla jeshile të shurdhër duken si gjilpëra të buta, që rriten në degë të drejta. Lëvorja ka ngjyrë të kuqe-kafe dhe me luspa, me kone që arrijnë afërsisht një këmbë në gjatësi
Përdor Shkurre ideale e kopshtit ose pemë peizazhi, e aftë për të arritur lartësi tërheqëse ose duke u zgjeruar në mënyrë që të mund të jetë një pemë e privatësisë Dikur vlerësohej për popullaritetin e saj si një pemë peizazhi dhe shtesë e oborrit të shtëpisë, por sëmundja e ka vënë këtë pemë jashtë favorit në disa vende
Origjina dhe preferencat në rritje Zhvilluar fillimisht në Danimarkë; preferon pak mbrojtje nga dielli gjatë pjesëve më të nxehta të ditës dhe toka me lagështi I zhvilluar fillimisht në Angli; preferon klimë të moderuar dhe tokë me kullim të shpejtë, si dhe shumë diell
Zonat e ngurtësisë 4 deri në 9 5 deri në 10

Dallimet kryesore midis Green Giant Arborvitae dhe Leyland Cypress

Ka disa ndryshime kryesore midis Green Giant Arborvitae dhe selvi Leyland. Ndërsa të dy janë anëtarë të familjes së pemëve të selvisë, selvitë Leyland dhe Arborvitae Giant Gjelbër janë pemë hibride të krijuara duke përdorur pemë prindërore shumë të ndryshme nga njëra-tjetra. Përveç kësaj, selvia Leyland rritet pak më e madhe se Arborvitae Giant Gjelbër. TëSelvia Leyland është më e ndjeshme ndaj sëmundjeve në krahasim me Gjigantin e Gjelbër. Së fundi, Green Giant Arborvitae preferon klimat më të freskëta në krahasim me selvinë Leyland.

Le t'i kalojmë të gjitha këto dallime dhe disa të tjera në detaje tani.

Green Giant Arborvitae vs Leyland Cypress: Klasifikimi

Ndërsa ato duken jashtëzakonisht të ngjashme me njëra-tjetrën dhe të dyja i përkasin të njëjtës familje bimore, ka disa dallime domethënëse në klasifikimin e selvisë Leyland dhe Arborvitae Giant Gjelbër. Për shembull, Green Giant Arborvitae është një kryqëzim midis pemëve Redcedar perëndimor dhe arborvitae japoneze, ndërsa selvia Leyland është një pemë hibride e bërë nga selvitë Monterey dhe selvitë Nootka.

Green Giant Arborvitae vs Leyland Cypress: Përshkrimi

Mund të jetë shumë e vështirë të dallosh një Arborvitae Giant Gjelbër nga një selvi Leyland me shikim të parë. Sidoqoftë, ka disa ndryshime fizike midis këtyre dy pemëve. Për shembull, selvi Leyland mund të rritet pak më i gjatë se Gjigandi i Gjelbër, pavarësisht se çfarë nënkupton emri i tij. Përveç kësaj, gjiganti i gjelbër Arborvitae ka gjethe jeshile të thella, ndërsa selvia Leyland ka një nuancë gri në përgjithësi.

Përveç kësaj, lëvorja e selvisë Leyland është më e kuqe në krahasim me lëvoren e gjelbër. Arborvitae gjigante. Të dyja këto pemë prodhojnë kone, por konet e pemës së selvisë Leylandjanë pak më të mëdha se konet që gjenden në Arborvitae Giant Gjelbër. Përndryshe, të dyja këto pemë prodhojnë gjethe të drejta dhe të ngjashme me vezët në degët e saj, ideale për privatësi dhe peizazhe mahnitëse të oborrit të shtëpisë!

Green Giant Arborvitae vs Leyland Cypress: Përdoret

Demët e selvisë Leyland dhe Gjelbër Giant Arborvitae përdoren në mënyra të ngjashme në ditët e sotme, por ka disa dallime në përdorimet e tyre të përgjithshme. Për shembull, selvia Leyland dikur ishte jashtëzakonisht e popullarizuar në krahasim me Arborvitae Gjelbër Giant, megjithëse është shumë më e ndjeshme ndaj sëmundjeve në krahasim me Gjelbër Giant Arborvitae. Kjo e bën atë më pak të përdorur sesa dikur, megjithëse si selvia Leyland ashtu edhe Arborvitae Gjelbër Giant janë të njohura në peizazhin e oborrit të shtëpisë për privatësinë dhe pamjen e tyre tërheqëse.

Green Giant Arborvitae vs Leyland Cypress: Origjina dhe Si të Grow

Pavarësisht se të dyja janë pemë hibride, selvia Leyland dhe Arborvitae Giant Gjelbër e kanë origjinën në vende të ndryshme. Për shembull, selvia Leyland është një pemë hibride që e ka origjinën në Angli në rast aksidenti, ndërsa te Green Giant Arborvitae a ishte një pemë hibride e qëllimshme e zhvilluar në Holandë. Kur bëhet fjalë për t'u kujdesur për të dyja këto pemë, Green Giant Arborvitae ka nevojë për më shumë mbrojtje nga nxehtësia e diellit, ndërsa selvia Leyland preferon rrezet e diellit të plotë dhe të nxehtë.

Green Giant Arborvitae vsSelvia Leyland: Zonat e Qëndrueshmërisë

Dallimi përfundimtar midis selvisë Leyland dhe Arborvitae Giant Gjelbër është vendi ku ato rriten më mirë. Këto dy pemë kanë zona të ndryshme qëndrueshmërie nga njëra-tjetra, me selvi Leyland që preferon rajone më të ngrohta në krahasim me Green Giant Arborvitae pak tolerante ndaj të ftohtit. Për shembull, Gjigandi i Gjelbër lulëzon në zonat e fortësisë 4 deri në 9, ndërsa selvia Leyland lulëzon në zonat 5 deri në 10. Mbani në mend këtë nëse jeni të interesuar të mbillni njërën nga këto dy pemë në oborrin e shtëpisë tuaj!

Cili është më i mirë Leyland Cypress ose Arborvitae?

Gjigandi i Gjelbër Thuja është më rezistent ndaj të ftohtit se selvia Leyland, por është më pak tolerant ndaj thatësirës. Një nga arsyet kryesore për popullaritetin e Thuja 'Green Giant' është përshtatshmëria e saj ndaj llojeve të ndryshme të tokës, nevojave minimale për krasitje dhe rezistencës ndaj shumë dëmtuesve dhe sëmundjeve.

Rritja e fuqishme e Thuja 'Green Giant' zakonisht vepron si një parandalues ​​natyral kundër insekteve me luspa, duke i bërë ata rrallë shqetësues.

Megjithatë, nëse 'Gjigandi juaj i Gjelbër' gjendet në kushte nën nivelin e duhur si toka me rërë të varfër, lagështia e tepërt ose uji i pamjaftueshëm, ai mund të bëhet i ndjeshëm në një shkallë të konsiderueshme infektimi nga insektet, duke penguar potencialisht rritjen e tij.


Burimet
  1. Dëshmi molekulare të origjinës hibride të selvisë leyland (× Cupressocyparis leylandii), E disponueshme këtu:https://link.springer.com/article/10.1007/BF02762761
  2. Përhapja epidemike e Seiridium cardinale në Leyland Cypress e kufizon ashpër përdorimin e saj në Mesdhe, e disponueshme këtu: https://apsjournals.apsnet.org.org. /doi/abs/10.1094/PDIS-12-13-1237-RE

Jacob Bernard është një entuziast i pasionuar i jetës së egër, eksplorues dhe shkrimtar me përvojë. Me një sfond në zoologji dhe një interes të madh për gjithçka që lidhet me mbretërinë e kafshëve, Jacob është përkushtuar për t'i sjellë mrekullitë e botës natyrore më pranë lexuesve të tij. I lindur dhe i rritur në një qytet të vogël të rrethuar nga peizazhe piktoreske, ai zhvilloi një magjepsje të hershme me krijesat e të gjitha formave dhe madhësive. Kurioziteti i pangopur i Jakobit e ka çuar atë në ekspedita të shumta në qoshet e largëta të globit, duke kërkuar specie të rralla dhe të pakaps...