Kodiak Bear vs Tiger Siberian: Kush do të fitonte në një luftë?

Jacob Bernard
Shikoni një Badger Mjaltë duke ikur nga tufa… Luani përpiqet t’i zërë pritë një foshnje Zebra, por… Shikoni këtë Gorilla Buff Landing një Epik… Shikoni një tufë masive buallësh që papritmas shpërthejnë… Shikoni një elefant dem agresiv që hedh një… Balenë noton deri tek Paddleboarder dhe butësisht…

Pikat kyçe:

  • Ariu Kodiak ka një avantazh të madh përmasash ndaj tigrit siberian.
  • Tigri siberian ka avantazhin kur bëhet fjalë për shpejtësinë dhe shkathtësinë.
  • 3>Të dy kanë nofulla të forta dhe dhëmbë dhe kthetra të mprehta.

Luftat hipotetike midis gjitarëve të mëdhenj e të rrezikshëm janë gjithmonë emocionuese. Ne kemi hedhur disa vështrime se çfarë ndodh kur maceja më e madhe në botë ndeshet me lloje të ndryshme arinjsh. Pra, çfarë ndodh kur nëngrupi më i madh i tigrit përballet me llojin e dytë më të madh të ariut? Kjo është një pyetje e mirë dhe një pyetje që ne do ta shqyrtojmë në këtë artikull. Ne do të krahasojmë një ari Kodiak me një tigër siberian, do t'ju tregojmë se cila kafshë ka përparësitë më të mëdha në një luftë dhe më pas do të përcaktojmë se cila nga të dyja do t'i mbijetonte një konflikti.

Krahasimi i një ariu Kodiak dhe një tigër siberian

Ariu Kodiak Tigri Siberian
Madhësia Pesha: 400-mbi 1500 lbs
Gjatësia: 6-8 ft
Lartësia: 4-4,9 ft në shpatull
Pesha : 220-770 lbs
Gjatësia: 7-11 ft
Lartësia: 2,5-3,5 ft
Shpejtësia dhe Lloji i Lëvizjes – Shpejtësia maksimale 35 mph
–Vrapon me të katër këmbët
– 40-50 mph,
– vrapim galopant
– 20 këmbë -25 këmbë kërcim
– Mund të notojë mirë
Mbrojtjet – Lëkura e trashë
– Shtresa e yndyrës dhe e muskujve mbron zonat vitale si qafa
– Madhësia masive
– Qëndron në këmbët e pasme për shfaqjen e kërcënimit
– Madhësia masive
– Shpejtësia
– Kamuflimi me gëzof me vija i ndihmon tigrat të përzihen në mjedisin e tyre.
Aftësi sulmuese – Kafshim shumë i fuqishëm
– kthetra të gjata 2-4 inç
– Ka fuqi shkatërruese rrëshqitëse
– Aftësia për t'u ngritur në këmbë dhe për të rënë në pre për t'i plagosur
– Kafshim 1000 PSI fuqia
– 30 dhëmbë gjithsej
– qentë 3 inç
– kthetrat 4 inç
– Nofullat e forta që u lejojnë tigrave të shtrëngojnë dhe mbysin gjahun
– Forca e jashtëzakonshme muskulore që i ndihmon ata të mposhtin pre
Sjellje grabitqare – Grabitqar oportunist – Predator në pritë
– Kërcell dhe sulmon në kushte të favorshme
– Kërkon të shtrëngojë qafën e gjahut për të dhënë një pickim fatal.

Cilat janë ndryshimet kryesore midis një ariu Kodiak dhe një tigri siberian?

Së pari, le të përcaktojmë disa informacione bazë rreth ariut Kodiak dhe tigrit siberian.

15,751 njerëz nuk mund ta kryenin këtë kuiz

Mendoni se mundeni?
Merrni kafshët tona A-Z- Quiz për gjitarët

Ariu Kodiak është një lloj ariu kafe që jeton vetëm në Arkipelagun Kokiak (një det oseshtrirje e ujit që përmban shumë ishuj) të Alaskës. Ky lloj ariu është një omnivore, duke ngrënë shumë më tepër bimësi sesa mish. Kodiakët janë të vetmuar nga natyra, por të jetuarit në një ishull i detyron ata në grupe të mëdha në zona të përqendruara ushqimore. Çuditërisht, ky kontakt ka bërë që ata të zhvillojnë një gjuhë komplekse dhe strukturë shoqërore për të shmangur zënkat. Jetëgjatësia e tyre, si shumica e arinjve të mëdhenj, është 20-25 vjet në natyrë.

Tigri siberian, i cili quhet edhe tigri Amur, është një mishngrënës që ha kryesisht kafshë thundra. Ajo duhet të gjuajë në një zonë të madhe për të gjetur pre për shkak të mjedisit të saj me dëborë. Shumica jetojnë në pyjet malore të Rusisë lindore, por disa janë në Kinën e afërt. Jetëgjatësia mesatare e këtij tigrat më të vetmuar nga të gjithë është 16-18 vjet në natyrë.

Dallimet më domethënëse midis një ariu Kodiak dhe një tigri siberian qëndrojnë në morfologjinë dhe madhësinë e tyre. Tigri siberian është një mace katërkëmbëshe e madhe, me muskuj të rëndë, që peshon deri në 770 lbs, ka një gjatësi deri në 11 këmbë, duke përfshirë bishtin dhe është rreth 3,5 ft i gjatë.

Ariu Kodiak është një masiv, kryesisht gjitar katërkëmbësh që peshon më shumë se 1500 paund, qëndron gati 5 ft i gjatë në shpatull dhe 8 ft i gjatë ndërsa ka një trup të madh e të ndërtuar trashë që e mbron atë nga dëmtimi. Dallimi në madhësi dhe fakti që ariu Kodiak mund të qëndrojë në këmbët e pasme janë faktorë domethënëskjo do të ndikojë në mënyrën se si do të përfundojë lufta.

Megjithatë, ne duhet të shohim edhe aspekte të tjera të kësaj beteje hipotetike.

Cilët janë faktorët kryesorë në një luftë midis një ariu Kodiak dhe një Tigri Siberian?

Nëse shikoni ndonjë luftë midis kafshëve, do të shihni se ato vendosen nga disa faktorë. Kemi dalë me pesë pika kryesore krahasimi që mund t'i përdorim për të përcaktuar nëse ariu Kodiak ose tigri siberian largohen nga kjo luftë i gjallë.

Në mënyrë specifike, ne do të marrim parasysh madhësinë e kafshëve, shpejtësia, mbrojtja, fuqitë sulmuese dhe sjelljet kur përcaktoni se cila nga këto kafshë ka atë që duhet për të fituar këtë ndeshje. Le të shohim se cili prej këtyre grabitqarëve të kulmit ka avantazhin mbi tjetrin për secilin prej këtyre faktorëve.

Ariu Kodiak kundër Tigrit Siberian: Madhësia

Në më të madhin e tij, një ari Kodiak është shumë më i madh se një tigër siberian. Ariu mesatar mashkull Kodiak mund të peshojë më shumë se 1,300 paund, por ariu më i madh Kodiak peshonte 2,130 paund! Për më tepër, këta arinj mund të qëndrojnë në këmbë pothuajse 5 këmbë në shpatull ndërsa janë në të katër këmbët, dhe mund të rriten deri në 8 ft të gjatë ose më shumë!

Megjithëse tigrat siberianë janë speciet më të mëdha të tigrave, ata vetëm majën luspat në 770 lbs në mesataren e tyre më të madhe. Ata kanë një gjatësi prej 11 këmbësh në maksimum, por pjesa më e madhe e kësaj gjatësi është bisht. Gjithashtu, ata qëndrojnë rreth 2.5 deri në 3.5 ft të gjatë në shpatull.

Ariu Kodiakka një avantazh masiv përmasash ndaj tigrit siberian.

Ariu Kodiak kundër Tigrit Siberian: Shpejtësia dhe Lëvizja

Tigrat siberianë janë më të shpejtë se arinjtë Kodiak me një diferencë të drejtë. Shpejtësia maksimale e arritur nga një ari Kodiak në tokë të sheshtë është rreth 30 deri në 35 mph, e ngjashme me arinjtë e tjerë të mëdhenj kafe. Ata janë mjaftueshëm të shpejtë për të ndjekur një mori të tërë gjahu dhe i kalojnë lehtësisht njerëzit më të shpejtë.

Tigrat siberianë mund të arrijnë shpejtësi midis 40 dhe 50 mph kur vrapojnë me shpejtësinë e tyre maksimale. Megjithatë, ata nuk mund ta mbajnë atë shpejtësi përgjithmonë, vetëm në breshëri të shkurtra. Në përgjithësi, ata janë ende shumë më të shpejtë se arinjtë dhe do të jenë ata që kanë më shumë gjasa të fillojnë luftën.

Tigrat siberianë kanë një avantazh në shpejtësi.

Ariu i Kodiak kundër Tigrit Siberian: Mbrojtja

Një tigër siberian ka disa mbrojtje që mund t'i përdorë për të shmangur dëmet. Për shembull, një tigër siberian ka shpejtësinë dhe madhësinë e tij masive për të trembur grabitqarët, si dhe kamuflimin nga ngjyrat dhe modelet e tij unike. Ata mund të përzihen me mjedisin e tyre dhe dinë të përdorin barin e gjatë për t'u fshehur.

Arinjtë e Kodiak kanë mbrojtje shumë më të fuqishme. Ata kanë lëkurë të trashë si dhe një shtresë të trashë muskujsh dhe yndyre që mbron zonat e tyre vitale, si qafa dhe organet vitale. Ata gjithashtu kanë madhësinë e tyre të madhe për t'i mbajtur të sigurt, së bashku me aftësinë për të qëndruar në këmbët e tyre të pasme për të bërë kafshëafrohuni me ta dhe luftoni.

Arinjtë e Kodiak kanë mbrojtje më të fortë se tigrat siberianë në kuptimin fizik, por ata nuk mund të fshihen si macet e mëdha.

Ariu Kodiak kundër Tigrit Siberian: Aftësitë sulmuese

Si arinjtë Kodiak dhe tigrat siberianë janë vrasës efektivë. Arinjtë Kodiak kanë një pickim shumë të fortë që ndoshta është i ngjashëm me një ari të thinjur në 975 PSI, me fuqi të mjaftueshme për të thyer kockat. Ata kanë dhëmbë me gjatësi 2 centimetra ose më shumë, të mjaftueshëm për të shpuar thellë në gjahun.

Për më tepër, arinjtë e Kodiah kanë fuqinë e papërpunuar që i ndihmon ata të trokasin gjahun dhe t'i plagosin. Ata madje mund të ngrihen dhe të bien mbi gjahun e tyre për të përdorur peshën dhe fuqinë e tyre për të vrarë.

Tigrat siberianë janë mjeshtër të gjuetisë dhe kanë një mjet të shkëlqyeshëm. Ata kanë fuqi kafshimi 1000 PSI, dhëmbë qeni 3 inç, kthetra të mprehta 4 inç dhe nofulla mjaftueshëm të forta për t'u kapur mbi gjahun dhe për t'i mbytur nëse nuk e thyejnë plotësisht qafën.

Siberiane. tigrat kanë fuqi superiore ofensive.

Ariu Kodiak kundër Tigrit Siberian: Sjellja grabitqare

Arinjtë e Kodiak janë grabitqarë oportunistë. Ata nuk i zënë pritë presë aq sa e gjejnë dhe e vrasin. Ata mund të kërkojnë ushqim dhe madje të hanë mbeturina nëse ndodh rasti.

Tigrat siberianë janë grabitqarë mjeshtërorë në pritë. Ata qëndrojnë në pritë që të vijë gjahu dhe i sulmojnë nga mbulesa. Ata përdorin një shpërthim shpejtësie për të kapurpre jashtë roje. Më pas, ata kafshojnë gjahun e tyre në qafë dhe e tërheqin atë në tokë, shpesh duke grisur enët e mëdha të gjakut ose duke thyer qafën gjatë procesit.

Tigrat siberianë janë grabitqarë më vdekjeprurës se arinjtë Kodiak.

Kush do të fitonte në një luftë midis një ariu Kodiak dhe një tigri siberian?

Një ari Kodiak do të fitonte një luftë kundër një tigri siberian. Ne ekzaminuam një luftë siberiane kundër ariut të thinjur dhe fillimisht i dha fitoren tigrit. Megjithatë, ndryshimi i madhësisë midis një tigri siberian dhe një ariu Kodiak luan një rol shumë më të madh në këtë rast.

Ariu Kodiak mund të jetë dy herë më i rëndë, më i gjatë në trup dhe shumë më i gjatë se tigri siberian. Ky gjitar ka një trup të madh, gëzof të trashë dhe të gjitha llojet e mbrojtjes në trupin e tij për ta bërë luftën të zgjasë një kohë të gjatë.

Nëse tigri siberian do të ishte me fat dhe do të godiste një pritë fatale, ai mund ta mposhtte këtë ariu. Sidoqoftë, shanset e tij për ta bërë këtë janë të vogla duke pasur parasysh qafën e trashë dhe të fuqishme të ariut Kodiak. Pa një vrasje në pritë, kjo bëhet një betejë përmasash dhe fuqie. Ndërsa tigri ka dhëmbë më të mëdhenj dhe një kafshim më të fortë, ai gjithashtu do të dëmtojë shumë nga ariu Kodiak.

Krijesa e madhe ursine ndoshta do të ngrihet lart në këmbët e saj të pasme, do ta bëjë tigrin të afrohet, dhe pastaj t'i bjerë të gjithë peshën dhe fuqinë e tij tigrit për ta sharë atë.

Sido që të jetë, kjo do të ishte një çështje e zgjatur dhe e përgjakshme. Ende,madhësia fiton në natyrë, dhe kjo skaj i takon qartë ariut.


Jacob Bernard është një entuziast i pasionuar i jetës së egër, eksplorues dhe shkrimtar me përvojë. Me një sfond në zoologji dhe një interes të madh për gjithçka që lidhet me mbretërinë e kafshëve, Jacob është përkushtuar për t'i sjellë mrekullitë e botës natyrore më pranë lexuesve të tij. I lindur dhe i rritur në një qytet të vogël të rrethuar nga peizazhe piktoreske, ai zhvilloi një magjepsje të hershme me krijesat e të gjitha formave dhe madhësive. Kurioziteti i pangopur i Jakobit e ka çuar atë në ekspedita të shumta në qoshet e largëta të globit, duke kërkuar specie të rralla dhe të pakaps...