Luani rregullon një luftë ushqimore midis qenve të egër dhe i shpërndan të gjithë

Jacob Bernard
Luani përpiqet t'i zërë pritë një foshnje zebër, por… Luanesha e patrembur godet me shuplakë një krokodili që merr… Luani mashkull i madh dominues e trajton lehtësisht një… Shikoni një luaneshë që shpëton kujdestarin e saj të kopshtit kur… Shikoni luanët vrapojnë për jetën e tyre pas… Luani më i madh ndonjëherë peshonte më shumë se…

Qentë e egër afrikanë në këtë klip ndoshta po pendohen duke bërë një zhurmë të tillë pasi po hanin këtë kufomë. Sherri i tyre ka tërhequr vëmendjen e një luani i cili vendos se ata do të marrin prenë! Luani është më i madh dhe edhe pse është më i madh se qentë e egër, ai përsëri e merr çmimin. Lëvizni poshtë për të parë klipin e plotë të jashtëzakonshëm të një luani!

A gjuajnë normalisht qentë e egër si tufë?

Qentë e egër afrikanë janë një specie e rrezikuar që mund të gjendet në vende si p.sh. Namibia, Botsvana dhe pjesë të Svazilandit. Ka shumë të ngjarë t'i dalloni ato në kullota, pyje të hapura dhe savana. Ato janë kafshë shumë sociale që jetojnë në tufa që mund të përmbajnë rreth 40 anëtarë. Megjithatë, disa tufa janë shumë më të vogla dhe mund të përmbajnë vetëm shtatë qen. Paketat drejtohen nga një mashkull alfa dhe një femër alfa. Gjithashtu, ka hierarki mbizotëruese për të gjithë meshkujt dhe të gjitha femrat. Paketa mbështetet në vendosjen e të gjithëve në vendin e tyre. Megjithatë, është e pazakontë të shohësh agresion midis anëtarëve të grupit dhe zhurma që dëgjuam këtu ishte ndoshta më shumë për eksitim sesa për rëniejashtë!

Qentë e egër afrikanë janë gjuetarë bashkëpunues me mashkullin alfa që kryeson rrugën. Metoda e gjuetisë është të ndjekësh gjahun derisa të lodhet dhe më pas të sulmosh. Ata janë parë duke e zbërthyer prenë ndërkohë që ajo ishte ende duke ikur! Pasi kafsha e goditur të jetë në tokë, ata do ta bëjnë copë-copë. Ndërsa ata do të tolerojnë disa kafshë që të ndajnë vrasjen e tyre, ata përzënë hienat dhe janë parë duke i vrarë ato. Megjithatë, të marrësh një luan është pak ambicioz!

15,753 njerëz nuk mund ta kryenin këtë kuiz

Mendoni se mundeni?
Merrni kuizin tonë të luanëve A-Z-Animals

Çfarë hanë normalisht qentë e egër afrikanë?

Nuk është çudi që luani tërhiqej nga zhurma e qenve, sepse qentë e egër afrikanë ndajnë shumë specie gjahu me luanët. Për shkak se ata gjuajnë si një tufë, ata janë në gjendje të trajtojnë kafshë që janë rreth dyfishi i peshës së tyre. Prandaj, do t'i shihni duke kapur specie të vogla antilopash si impala dhe bush duiker. Ata gjithashtu do të marrin kafshë më të mëdha shumë të reja, të vjetra, të sëmura ose të dëmtuara, duke përfshirë kafshët e egra dhe zebra.

Ndryshe nga luani, qentë e egër afrikanë nuk pastrojnë kufomat nga speciet e tjera. Nëse nuk e kanë kapur vetë, nuk duan ta hanë!

Shiko klipin magjepsës më poshtë


Jacob Bernard është një entuziast i pasionuar i jetës së egër, eksplorues dhe shkrimtar me përvojë. Me një sfond në zoologji dhe një interes të madh për gjithçka që lidhet me mbretërinë e kafshëve, Jacob është përkushtuar për t'i sjellë mrekullitë e botës natyrore më pranë lexuesve të tij. I lindur dhe i rritur në një qytet të vogël të rrethuar nga peizazhe piktoreske, ai zhvilloi një magjepsje të hershme me krijesat e të gjitha formave dhe madhësive. Kurioziteti i pangopur i Jakobit e ka çuar atë në ekspedita të shumta në qoshet e largëta të globit, duke kërkuar specie të rralla dhe të pakaps...