Shikoni një digë të shpërbëhet si një kështjellë me rërë fëmijësh kur një përmbytje e furishme bëhet shumë e fortë

Jacob Bernard
7 uraganet më të forta të regjistruara ndonjëherë në… Zbuloni 10 shtetet më të sigurta me më pak… Zbuloni 10 ishujt më të prirur ndaj uraganeve të Karaibeve 6 përmbytjet më të mëdha të regjistruara ndonjëherë në… Zbuloni 6 uraganet më të fuqishëm në… 12 Tornadot më vdekjeprurës në Tokë dhe… 0>Presioni që ndërtohet pranë digave kërkon monitorim të saktë dhe për fat të keq për digën në videon në fund të faqes, mungesa e komunikimit dhe dëmtimi i mëparshëm përfundimisht çuan në shembjen e saj totale.

Pse ishte diga Spencer E ndërtuar?

Diga Spencer është ndërtuar në vitin 1927 për hidrocentrale. Argjinatura ishte pak më shumë se 3000 këmbë e gjatë dhe zona e derdhjes shtrihej 500 këmbë. Ishte pak më shumë se 25 metra i gjatë. Diga kishte një rezervuar të vogël, por problemet e vazhdueshme rezultuan që digës t'i caktohej një klasifikim rreziku "i rëndësishëm". Kjo do të thoshte se nëse diçka do të shkonte keq, mund të kishte dëme të konsiderueshme për mjedisin dhe ekonominë. Megjithatë, ky klasifikim nuk përfshinte mundësinë e humbjes së jetës njerëzore.

Çfarë ndodhi kur diga Spencer u shemb?

Para se diga Spencer të shembet përfundimisht, ishin tre të mëdha ngjarje që shkaktuan dëme ndër vite. E para ndodhi në vitin 1935 kur një rrjedhë akulli e shpërtheu atë. Dy ngjarjet e tjera ndodhën në vitet '60. Rrjedhat e akullit dëmtuan gjithashtu digën. Nuk ishte vetëm dëmtimi i vetë digës, por ishte edhe qarkullimi i madh brendaorganizata që shkaktoi mungesë komunikimi. Në fund të fundit, rregullatori dhe pronari nuk ishin të vetëdijshëm për ndjeshmërinë e digës ndaj këtyre çështjeve. Fatkeqësisht, ditën kur diga Spencer u shemb; një pronar i vetëm ka vdekur nga mbytja. Ishte përfundimisht një vrapim i katërt në akull që shkaktoi shembjen.

Shënohet diga Spencer

Videoja më poshtë është nga KCAU-TV Sioux City dhe transmetuesi i lajmeve fillon duke raportuar se ka një kërkim të vazhdueshëm për një person i zhdukur pasi diga u largua në Nebraska. Më pas, ai vazhdon të prezantojë pamjet e digës Spencer në mes të shembjes. Ju mund të shihni ujin që nxiton poshtë lumit Niobrara. Ai shpjegon se ura e Autostradës 281 është komprometuar plotësisht dhe qindra banorë kanë humbur energjinë fillimisht pas shembjes.

Megjithatë, energjia u rikthye menjëherë pas. Kamera shtrihet në të majtë, duke treguar se sa ujë është përhapur në të gjithë, dhe kthehet përsëri në të djathtë, në vendin e digës së shembur. Mjerisht, kur ky transmetim doli, ishte ende shumë herët dhe ata nuk kishin një përditësim për njeriun që u rrëmbye. Ndonëse punëtorët nxituan në shtëpinë e tij për ta këshilluar se duhej të lirohej, ata u detyruan të ktheheshin me nxitim në digë dhe nuk ishin të pranishëm për t'u siguruar që ai do të dilte me siguri.

Shihni pamjet e tmerrshme më poshtë!


Jacob Bernard është një entuziast i pasionuar i jetës së egër, eksplorues dhe shkrimtar me përvojë. Me një sfond në zoologji dhe një interes të madh për gjithçka që lidhet me mbretërinë e kafshëve, Jacob është përkushtuar për t'i sjellë mrekullitë e botës natyrore më pranë lexuesve të tij. I lindur dhe i rritur në një qytet të vogël të rrethuar nga peizazhe piktoreske, ai zhvilloi një magjepsje të hershme me krijesat e të gjitha formave dhe madhësive. Kurioziteti i pangopur i Jakobit e ka çuar atë në ekspedita të shumta në qoshet e largëta të globit, duke kërkuar specie të rralla dhe të pakaps...