Tuneli më i gjatë në Pensilvani është një mrekulli moderne

Jacob Bernard
Banorët po ikin nga këto qarqe që zvogëlohen më shpejt në… Zbuloni qytetin më të vjetër në Uashington 15 qytete të braktisura dhe të harruara në jug… Eksploroni kampusin e gjerë të Michiganit më të madh… 6 vendet më të pasura në Afrikë sot (të renditura) Zbuloni qytetin më të vjetër në Virxhinia Perëndimore

Pikat kyçe:

  • Me gjatësi 1,15 milje, tuneli malor Allegheny i Pensilvanisë Turnpike është tuneli më i gjatë operacional i shtetit.
  • Zyrtarët e shtetit janë përpjekur të zëvendësojnë tunelin që nga kthesa i mijëvjeçarit për shkak të moshës së tij të avancuar.
  • Tuneli Sideling Hill ishte tuneli më i gjatë në Pensilvani me 1.28 milje, por u mbyll në vitin 1968.

Pensilvania është shtëpia e vendlindjes së kombit dhe vendndodhjes së betejës më të përgjakshme të Luftës Civile në Gettysburg. Megjithatë, ka shumë vende të tjera që janë po aq të pasura në histori. Për shembull, tuneli më i gjatë i Pensilvanisë ka ekzistuar për dekada, por ai nuk u bë tuneli më i gjatë i shtetit derisa një tunel tjetër popullor u mbyll përgjithmonë.

Cili tunel në Pensilvani ka gjatësinë më të gjatë sot?

Tuneli Allegheny Mountain i Pensilvanisë Turnpike është tuneli më i gjatë operacional i shtetit . Me gjatësi 1.15 milje, ky tunel është më i gjati në funksion në Komonuelthin e Pensilvanisë. Turnpike e Pensilvanisë kalon nëpër malet Allegheny përmes një tuneli nëmalet. Ndërshtetërore 70 dhe 76 lidhen secila me Turnpike.

Turnpike PA përfshin gjithashtu Malin Tuscarora, Malin Kittatinny dhe tunelet e Malit Blu. Alternativa më e lirë ishte të kishim një tub të dytë të mërzitur për secilin. Vetëm katër nga tunelet origjinale në Turnpike të Pensilvanisë janë ende në përdorim sot, dhe dy prej tyre janë tunelet Allegheny.

Tuneli i malit Allegheny: Një Kronologji

Tuneli, i cili kalon nëpër Malet Allegheny, u hapën për herë të parë për publikun në vitin 1939. Në një kohë, tuneli u shërbente udhëtarëve si nga lindja ashtu edhe nga perëndimi. Dekada më vonë, në vitin 1965, u hap një tunel i ri në drejtim të lindjes, duke siguruar një rrjedhë më të mirë trafiku dhe tuneli origjinal u dedikua vetëm për trafikun në drejtim të perëndimit.

Në kundërshtim me besimin popullor, tunelet e Allegheny nuk ishin tunelet e parë që mbajtën emri "Alegheny". Tuneli i parë, i destinuar për përdorim nga hekurudhat, filloi ndërtimin në fund të shekullit të 19-të, por nuk u përfundua kurrë. Për shkak të shqetësimeve të sigurisë, ky tunel nuk u përdor kurrë.

Vitet 1980 ishte hera e fundit që tunelet ekzistuese u përditësuan. Dhjetë vjet më vonë, një inspektim nga Komisioni Turnpike i Pensilvanisë zbuloi se tunelet duhej të rinovoheshin edhe një herë. Megjithatë, që nga viti 2020, ende po kryhen hetime për të konstatuar mënyrën më të mirë për të kryer rinovimet e nevojshme.

TuneliDo të rinovohet

Zyrtarët shtetërorë janë përpjekur të zëvendësojnë tunelin që nga fillimi i mijëvjeçarit për shkak të moshës së tij të avancuar. Riparimet e mëdha të tuneleve janë planifikuar për një afat të gjatë, megjithatë, kjo do të pengojë ndjeshëm trafikun. Zyrtarët u detyruan të ndërtonin një tunel të dytë për shkak të mbingarkesës së madhe. Mbyllja e njërës tub dhe drejtimi i të gjithë trafikut përmes tjetrit nuk është një opsion i zbatueshëm në kushtet aktuale. Aktualisht, 11 milionë automobila e përdorin atë çdo vit.

Në vitin 2020, pas shqyrtimit të një numri opsionesh të projektimit, Komisioni i Pensilvanisë Turnpike u vendos në një shtrirje të re vetëm për rrugë në jug të tuneleve sepse do të shkaktojë më pak dëme mjedisore dhe kushtoi 332 milionë dollarë më pak se ndërtimi i një tuneli zëvendësues. Shumë kthesa gjarpërinjsh në lindje të tunelit do të përditësohen sipas standardeve moderne si pjesë e projektit. Vetëm fazat e planifikimit dhe projektimit të projektit janë financuar.

Me punësimin e një firme në fillim të vitit 2023 për të projektuar një rrugë 3.8 milje rreth tunelit, Komisioni i Pensilvanisë Turnpike bëri përparim të rëndësishëm në dekadat e tij- fushatë e gjatë për të prishur tunelin Allegheny në Somerset County. Projekti gjysmë miliardë dollarësh mund të marrë deri në 10 vjet për t'u planifikuar dhe ndërtuar, dhe ka ende pengesa të rëndësishme për t'u kapërcyer. Ka një kundërshtim të konsiderueshëm publik dhe politik ndaj zhvillimit.

AMrekullia teknologjike: Tuneli i malit Allegheny

Ndërtimi i tunelit nëpër malet Allegheny u përshëndet si një arritje teknologjike në atë kohë. Gjatë vozitjes përmes tij, fusha juaj e shikimit do të kufizohet shumë. Një tuneli i mungon çdo vlerë estetike si një strukturë ndërtimi. Këto ndërtesa janë të shkurtra dhe të zymta në pamje, sepse ato janë projektuar duke pasur parasysh trafikun e traktorëve-rimorkiove me shpejtësi 55 mph.

Arti, megjithatë, ekziston. Gjeniu i fizikës dhe inxhinierisë shfaqet këtu, pasi çatia është në gjendje të mbajë peshën e një mali të tërë. Një tunel në thelb nuk është një shpellë, por një premtim fizik i ngrohtësisë dhe dritës në skajin tjetër.

Për një sekondë të shkurtër, veçanërisht gjatë orës së pikut, drita nga të dy skajet e tuneleve Allegheny shuhet, duke u larguar vetëm shkëlqimi pulsues portokalli i dritave fluoreshente për të ndriçuar rrugët.

Në një pikë në qendër të këtyre tuneleve, shoferët kalojnë një vijë, duke i teleportuar në një vend tjetër. Staticiteti i radiostacioneve dikur të njohur ia lë vendin kërcitjes së transmetimeve të reja ndërsa bota pas zbehet dhe bota përpara fillon të shpaloset.

A mund të emërtoni tunelin më të gjatë të Pensilvanisë ndonjëherë?

Tuneli Sideling Hill ishte tuneli më i gjatë në Pensilvani në 1,28 milje (6,782 këmbë (2,067 mi), por u mbyll në vitin 1968. Pas dy të mëdhaprojektet e riorganizimit, Tuneli Sideling Hill ishte një nga tre tunelet origjinale në Turnpike të Pensilvanisë që u braktis. Dy të tjerët janë tuneli Rays Hill, i cili është afër, dhe tuneli Laurel Hill, i cili është në perëndim. Në vend që të mërzitej një tub i dytë për të zgjeruar Turnpike në katër korsi, ishte më e lirë thjesht ta riorganizoje atë.

Tuneli origjinal Sideling Hill në Turnpike të Pensilvanisë ishte më i gjati i llojit të tij. Tani ka dy tunele në shtegun Pike2Bike: Ray's Hill dhe Sideling Hill. Dy rrugëkalimet dhe autostrada njihen kolektivisht si Turnpike e Pensilvanisë së Shpërdorur.

Ku ndodhet tuneli i malit Allegheny në një hartë?

Tuneli i malit Allegheny, i cili lejon automjetet të kalojnë nëpër Allegheny Malet përmes Turnpike të Pensilvanisë, është një arritje e jashtëzakonshme inxhinierike që u vlerësua shumë kur u ndërtua. Aktualisht, Interstates 70 dhe 76 kalojnë të dy përmes tunelit.

Këtu është tuneli malor Allegheny në një hartë:


Jacob Bernard është një entuziast i pasionuar i jetës së egër, eksplorues dhe shkrimtar me përvojë. Me një sfond në zoologji dhe një interes të madh për gjithçka që lidhet me mbretërinë e kafshëve, Jacob është përkushtuar për t'i sjellë mrekullitë e botës natyrore më pranë lexuesve të tij. I lindur dhe i rritur në një qytet të vogël të rrethuar nga peizazhe piktoreske, ai zhvilloi një magjepsje të hershme me krijesat e të gjitha formave dhe madhësive. Kurioziteti i pangopur i Jakobit e ka çuar atë në ekspedita të shumta në qoshet e largëta të globit, duke kërkuar specie të rralla dhe të pakaps...