Zbuloni 12 specie pushtuese në Oklahoma1. Barërat e këqija të aligatorit2. Algat e Artë 3. Hydrilla4. Purple Loosestrife5. Marule uji6. Flamuri i Verdhë Iris7. Zemra lundruese e verdhë8. Perch e bardhë9. Krap i barit10. Krap i argjendtë11. Krap i madh 12.

Jacob Bernard
9 arsye për të shmangur vendosjen e tokës mrekullibërëse… Si të vrisni barërat e këqija me uthull: Shpejtë… 6 arsye që nuk duhet të vendosni kurrë peizazh… 8 bimë që largojnë dhe mbajnë minjtë Sa shpesh i ujisni Krishtlindjet… 10 lule për t’i mbjellë në gusht

Mozaiku i Oklahomas me prera, pyje, ligatina dhe rrugë ujore ofron një bollëk habitatesh të specializuara ku mund të lulëzojnë bimë të ndryshme dhe kafshë të egra. Diversiteti i specieve vendase në të gjithë Oklahoma është një pikë krenarie dhe nënvizon nevojën për të mbrojtur këto ekosisteme të brishta. Sigurimi që brezat e ardhshëm të gëzojnë këtë trashëgimi natyrore duhet të jetë një prioritet për të gjithë banorët.

Le të eksplorojmë 12 nga speciet invazive më problematike që kërcënojnë trashëgiminë natyrore të Oklahomës.

1. Barërat e këqija të aligatorit

Bara e keqe e aligatorit përhapet me shpejtësi dhe formon dyshekë të dendur lundrues në sipërfaqen e trupave ujorë, duke bllokuar rrezet e diellit dhe duke zhvendosur bimët dhe kafshët vendase. Rrjedhat e zbrazëta mund të ofrojnë gjithashtu habitat ideal për mbarështimin e mushkonjave. Barërat e këqija të aligatorit janë shumë të vështira për t'u kontrolluar pasi të krijohen.

2. Algat e Artë

Algat e Artë janë organizma të vegjël mikroskopikë që lëshojnë toksina të dëmshme për peshqit dhe krijesat e tjera ujore. Ata u futën pa dashje në ujërat e Oklahomas dhe kanë shkaktuar vdekje të mëdha të peshqve në liqene dhe lumenj. Algat e arta lulëzojnë në ujë me përmbajtje të lartë kripërash dhe lëndësh ushqyese dhe mund të shumohen shpejt në lulëzime të dendura gjatëkushte optimale.

3. Hydrilla

Bima ujore hydrilla shfaq rritje të shpejtë dhe mund të formojë masa të trasha e të padepërtueshme në habitatet e liqeneve, lumenjve dhe ligatinave. Me origjinë nga Azia, hydrilla me gjasë u prezantua në SHBA përmes tregtisë së akuariumeve. Përveç bimëve vendase jashtë konkurrencës, dyshekët hydrilla pengojnë rrugët ujore, pengojnë lundrimin me varkë dhe notin dhe degradojnë cilësinë e ujit. Menaxhimi i hydrilla është i kushtueshëm dhe kërkon punë intensive.

4. Purple Loosestrife

Lulet e bukura të purpurta të kësaj bime shumëvjeçare evropiane i mohojnë zakonet e saj agresive invazive. Loosestrife e purpurt mund të zhvendosë me shpejtësi bimësinë vendase të ligatinave, duke degraduar habitatin e kafshëve të egra dhe duke ndryshuar hidrologjinë e ligatinave. Secila bimë mund të prodhojë miliona fara në vit, duke lejuar që lidhja të formojë monokultura të dendura në të gjithë Amerikën e Veriut.

5. Marule uji

Një bimë me ujë të ëmbël lundrues, marule uji formon dyshekë të dendur lundrues në ujëra të qetë si liqene, pellgje dhe përrenj që lëvizin ngadalë. Sallata e ujit largon bimët vendase të zhytura, duke reduktuar nivelet e oksigjenit të tretur. Mund të bllokojë marrjen e ujit. Kjo specie tropikale nuk është e qëndrueshme në dimër, por përhapet me shpejtësi në stinët e ngrohta të Oklahomas.

6. Irisi i flamurit të verdhë

Lulet e verdha të ndezura e bëjnë këtë specie të irisit të popullarizuar në kopshtet e ujit, por i shpëton lehtësisht kultivimit. Irisi i flamurit të verdhë lulëzon përgjatë brigjeve të përrenjve dhe zonave kënetore, ku ndodhetgrumbullon bimët vendase. Përhapet në mënyrë agresive përmes rizomave dhe farave dhe është e vështirë të tërhiqet ose të gërmohet. Aplikimi i herbicidit siguron njëfarë kontrolli të infektimeve të mëdha.

7. Zemra lundruese e verdhë

Pavarësisht nga emri i saj tërheqës, zemra e verdhë lundruese formon dyshekë të dendur që grumbullojnë bimë ujore vendase në liqene, pellgje dhe përrenj të qetë. Me origjinë nga Azia, ekzemplarët dekorativë që shpëtojnë shumohen me shpejtësi nga fragmentet e bimëve. Heqja kërkon korrje manuale ose gërvishtje për të pastruar infektimet. Lënia pas ndonjë fragmenti çon në ri-infektim të shpejtë.

8. Purça e bardhë

Ndonëse nuk është ujore, kjo specie peshku konsiderohet ende shumë invazive në Oklahoma. Perch e bardhë u prezantua rastësisht, por tani lulëzojnë në mbarë vendin, duke konkurruar me peshqit vendas si levreku i bardhë. Perçka e bardhë konsumon sasi të bollshme ushqimi dhe mund të ndryshojë zooplanktonet dhe komunitetet e jovertebrorëve ujorë, duke prishur të gjithë rrjetin ushqimor.

9. Krapi i barit

Krapi i barit është peshq të mëdhenj vendas në Azi, të importuar për të kontrolluar bimësinë ujore. Megjithatë, ata ushqehen me pangopur me të gjitha format e jetës së bimëve ujore. Shembujt e arratisur mund të shkatërrojnë bimësinë ujore vendase, duke dëmtuar rëndë habitatin për peshqit vendas dhe kafshët e egra. Prania e tyre ndryshon ekosisteme të tëra.

10. Krapi i argjendtë

Krapi i argjendtë i shpëtoi në mënyrë të ngjashme objekteve të akuakulturës dhe është përhapur në të gjithë Oklahoma.Këta peshq që kërcejnë lart pengojnë lundrimin me varkë dhe argëtimin. Ata ushqehen me plankton, burime ushqimore të varfëruara rëndë për peshqit vendas të larvave dhe midhjet. Riprodhimi dhe rritja e shpejtë lejojnë popullsinë e tyre të dominojë shpejt trupat ujorë.

11. Krapi i madh

Krapi i madh është bërë pushtues në ujërat e Oklahomas, ku ata konkurrojnë me speciet vendase të peshqve për burimet ushqimore dhe habitatin. Meqenëse krapi i madh mund të konsumojë sasi të mëdha zooplanktoni, nga i cili varen shumë lloje peshqish vendas për ushqim, prania e tyre mund të ndikojë negativisht në popullatat vendase të peshqve duke konkurruar për këtë burim të përbashkët. Rritja dhe riprodhimi i shpejtë i krapit kokëfortë u mundëson atyre të tejkalojnë shpesh peshqit vendas. Parandalimi i përhapjes së mëtejshme të krapit dhe menaxhimi i popullatave të tyre është thelbësor për mbrojtjen e diversitetit të peshkut vendas të Oklahomas.

12. Didymo

Didymo nuk është një bimë apo kafshë, por një algë pushtuese. Lulet e didymo formojnë dyshekë të trashë në fundin e lumenjve, duke mbytur bimët ujore, insektet dhe vezët e peshkut. Ai ngjitet në pajisje peshkimi, varka dhe pajisje të tjera, duke u përhapur në ujëra të reja. Pasi të krijohen, lulëzimi i didymo përsëritet çdo vit, duke degraduar habitatet e përrenjve dhe rrjetat ushqimore.

Përfundim

Parandalimi i hyrjeve dhe lëshimeve aksidentale është thelbësor për të reduktuar infektimet e reja. Kontrolli i specieve pushtuese të krijuara paraqet një betejë të vazhdueshme, që kërkon edukim publik,monitorimin dhe përpjekjet e qëndrueshme afatgjata zbutëse. Por luftimi i specieve pushtuese është punë thelbësore për të mbrojtur trashëgiminë e larmishme natyrore të Oklahomas për brezat e ardhshëm. Përfshirja dhe bashkëpunimi publik me menaxherët e tokës dhe kafshëve të egra janë çelësi i suksesit.

Specie pushtuese në Oklahoma
#1 Barërat e këqija aligator
#2 Algat e arta
#3 Hydrilla
#4 Purple Loosestrife
#5 Marule uji
#6 Flamuri i verdhë
#7 Zemër lundruese e verdhë
#8 Purkë e bardhë
#9 Krap i barit
#10 Krap i argjendtë
#11 Krap i madh
# 12 Didymo

Jacob Bernard është një entuziast i pasionuar i jetës së egër, eksplorues dhe shkrimtar me përvojë. Me një sfond në zoologji dhe një interes të madh për gjithçka që lidhet me mbretërinë e kafshëve, Jacob është përkushtuar për t'i sjellë mrekullitë e botës natyrore më pranë lexuesve të tij. I lindur dhe i rritur në një qytet të vogël të rrethuar nga peizazhe piktoreske, ai zhvilloi një magjepsje të hershme me krijesat e të gjitha formave dhe madhësive. Kurioziteti i pangopur i Jakobit e ka çuar atë në ekspedita të shumta në qoshet e largëta të globit, duke kërkuar specie të rralla dhe të pakaps...