Zbuloni 9 vendet që fillojnë me L

Jacob Bernard
Banorët po ikin nga këto qarqe që zvogëlohen më shpejt në… Zbuloni qytetin më të vjetër në Uashington 15 qytete të braktisura dhe të harruara në jug… Eksploroni kampusin e gjerë të Michiganit më të madh… 6 vendet më të pasura në Afrikë sot (të renditura) Zbuloni qytetin më të vjetër në Virxhinia Perëndimore

Shikoni këtë listë gjithëpërfshirëse të nëntë vendeve që fillojnë me L dhe mësoni për popullsinë e tyre, sipërfaqen e tokës, veçoritë gjeografike dhe jetën e egër. Do të mësoni rreth rajoneve në Evropë, Azi dhe Afrikë, nga toka e madhe e mbuluar me shkretëtirë deri te pyjet e vogla të mbuluara me male. Le të zhytemi!

1. Laos

Republika Popullore Demokratike e Laos është në Azinë Juglindore dhe është një vend pa dalje në det që ndan kufijtë me Kinën, Vietnamin, Kamboxhian, Tajlandën dhe Mianmarin. Vientiane është kryeqyteti i Laosit, i cili ndodhet në lumin Mekong. Dhe popullsia totale e vendit është 7.4 milionë.

Ky vend është pothuajse i mbuluar me pyje të dendura, male dhe kodra. Do të gjeni gjithashtu terrene të pjerrëta dhe lugina lumenjsh. Laosi ka një klimë tropikale me sezone musonesh nga maji deri në tetor. Temperatura është zakonisht shumë e ngrohtë dhe e lagësht.

Jeta e egër në Laos: Ariu i diellit, elefanti aziatik, leopardi me re, gjiboni i trashë, rinoceronti, pangolini Sunda, delfini Irrauadi, tigri indokinez

2. Letonia

Ky shtet baltik është një vend në Evropë i kufizuar nga Estonia, Rusia, Lituania dhe Deti Baltik. TëKryeqyteti i Letonisë është Ruga, një qendër kulturore me muze dhe ndërtesa prej druri. Ka 1.8 milionë njerëz në Letoni.

Letonia përmban kullota, fusha të rrotulluara dhe livadhe kënetore. Dhe vendi karakterizohet nga një klimë e butë me temperatura të buta dhe të lagështa dhe katër stinë të dallueshme.

Kafat e egra në Letoni: Dhelpra arktike, baldosa, rrëqebulli, bisht i bardhë, mor, ari i murrmë, derri i egër , skifter kafshatë, zogj, shqiponjë e artë, dhelpra e kuqe

3. Libani

Republika e Libanit është një vend mesdhetar në Azinë Perëndimore që ndan kufijtë me Sirinë, Izraelin dhe Detin Mesdhe. Bejruti është kryeqyteti i tij dhe qyteti më i madh në Liban. Dhe popullsia totale e vendit është 5.3 milionë.

Së bashku me bregun e tij mesdhetar, Libani përmban male që ngrihen shumë nga bregu dhe mbulojnë pjesën më të madhe të vendit. Për shkak të vendndodhjes së tij, Libani ka një klimë mesdhetare me verë të nxehtë dhe të thatë dhe dimër të freskët e të lagësht.

Kanë të egra në Liban: Karakal, dhia nubiane, dhi, lakuriq nate frutash egjiptiane, çakall i artë , ujk, hiena me shirita, mangusta egjiptiane, kuna e ahut, vidra evropiane, dreri persian i ugar

4. Lesoto

Ky vend pa dalje në det në Afrikën Jugore është një vend pa dalje në det i rrethuar tërësisht nga Republika e Afrikës së Jugut. Maseru është kryeqyteti i Lesotos dhe gjithashtu qyteti më i madh në vend. Lesoto ka një popullsi totale prej 2.3milion.

Lesoto është një vend kryesisht malor dhe kodrinor me malësi dhe pllaja. Ka një klimë të butë alpine me verë të nxehtë dhe dimër shumë të ftohtë.

Jeta e egër në Lesoto: luan, leopard, arardujk, zebër, kep hyrax, aardvark, kallamishte malore, gatopard, rinoceront i zi , vinç me kurorë gri, elandë e zakonshme, hienë kafe

5. Liberia

Liberia është një vend i Afrikës Perëndimore përgjatë bregut të Atlantikut. Kufizohet nga Oqeani Atlantik, Sierra Leone, Guinea dhe Bregu i Fildishtë. Kryeqyteti i Liberisë është Monrovia, e cila shtrihet në gadishullin Kepi Mesurado. Vendi ka 5.4 milionë banorë.

Ky vend karakterizohet nga një topografi e larmishme me fusha bregdetare ranore, kodra kodrinore, laguna dhe këneta me rizoforë. Liberia varion midis një klime ekuatoriale dhe tropikale, me rajonet veriore të ndikuar nga musonët e Afrikës Perëndimore.

Kafat e egra në Liberi: Gorilla, lakuriqët e natës, shimpanzetë, pangolina, elefantët, bualli afrikan, pigme hipopotam, antilopë, anteater, leopard, derr i kuq i lumit

6. Libia

E vendosur në rajonin e Magrebit në Afrikën e Veriut, Libia është vendi i katërt më i madh në kontinent, si dhe një nga më të mëdhenjtë në botë. Libia kufizohet me Detin Mesdhe, Algjerinë, Egjiptin, Çadin, Tunizinë, Sudanin dhe Nigerin. Tripoli është kryeqyteti i Libisë dhe vendi ka një popullsi totale prej 6.8 milionë banorësh.

Shkretëtira Libiane mbulon pjesën më të madhe të vendit, e përbërë nga një pllajë që është pjesë e shkretëtirës më të madhe përvëluese në botë, Saharasë. Pjesa më e madhe e vendit ka një klimë të nxehtë dhe të thatë, me përjashtim të rajoneve bregdetare, të cilat ndikohen nga Mesdheu.

Kafat e egra në Libi: Flamingo, hiena me vija, gatopard, gazela Dorcas, addax, dhelpra fennec, krokodil, dele barbare, shqiponjë arabe

7. Lihtenshtajni

Ky shtet pa dalje në det që flet gjermanisht është në Evropë dhe ndan kufij me Zvicrën dhe Austrinë. Vaduz është kryeqyteti i Lihtenshtajnit dhe vendi ka një popullsi prej 39,500 banorësh.

Ky vend malor ndodhet në luginën e Rhine-it të Epërm të Alpeve Evropiane dhe 44% e tokës së tij është e mbuluar me pyje. Ajo karakterizohet nga një klimë kontinentale me dimër të ftohtë, me re dhe verë pak të ngrohtë dhe të lagësht.

Kafat e egra në Lihtenshtajn: Dreri i kuq, kaprolli, fazani, lajthia, dhia e egër, dhelpra, baldosa, marten, stoat, polecat, nuselalë, derri i egër, zogj, robin evropian

8. Lituania

Republika e Lituanisë është një vend evropian që shtrihet në bregun lindor të Detit Baltik. Kufizohet me Letoninë, Bjellorusinë, Poloninë dhe Detin Baltik. Vilnius është kryeqyteti i Lituanisë dhe vendi ka një popullsi totale prej 2.7 milionë banorësh.

Lituania është një rajon i bukur i botës, me fusha të sheshta, pyje, kodra dhe një rrjet të dendur tëlumenj dhe liqene. Ky vend ka një klimë të lagësht kontinentale me dimër të ftohtë dhe verë të butë.

Jeta e egër në Lituani: Lejleku i bardhë, rrëqebulli euroaziatik, lundërza euroaziatike, derri i egër, ujku, dhelpra e kuqe, mallardo, moza , kaprolli, bizon, foka gri

9. Luksemburgu

Ky vend rural evropian ndan kufij me Belgjikën, Gjermaninë dhe Francën. Kryeqyteti i Luksemburgut është Letzeburg, i cili ndodhet në rajonin jug-qendror. Vendi ka një popullsi prej 640,000 banorësh.

Megjithë madhësinë e tij të vogël, Luksemburgu ka një peizazh të larmishëm me kodra, fusha, pyje, lumenj dhe liqene. Dhe ka një klimë të moderuar kontinentale me dimër të ftohtë dhe verë të butë.

Jeta e egër në Luksemburg: Kastor euroaziatik, pisha, mace e egër evropiane, vidër evropiane, dhelpra e kuqe, ariu i murrmë, euroaziatik ujku, lejleku i zi, pata kanadeze

Një përmbledhje e 9 vendeve që fillojnë me L

Vendet që fillojnë me L popullsia Sipërfaqja e tokës Mosha
Laos 7.4 milion 91,429 katror milje 1953
Letoni 1.8 milion 24,938 milje katrore 1991
Liban 5.3 milion 4036 milje katror 1943
Lesoto 2.3 milion 11,720 milje katrore 1966
Liberia 5,4 milion 43,000 katroremilje 1847
Libi 6.8 milion 679400 milje katror 1951
Lihtenshtajni 39,500 62 milje katror 1866
Lituani 2.7 milion 25,212 milje katrore 1918
Luksemburg 640,000 2,586 milje katror 1867

Vendi më i populluar që fillon me L

Me një popullsi prej 7.4 milionë banorësh, Laosi është vendi më i populluar që fillon me L Shumica e popullsisë së vendit banon në luginat përgjatë lumit Mekong.

Vendi më i madh që fillon me L Sipas sipërfaqes tokësore

Libia është vendi më i madh për nga sipërfaqja tokësore që fillon me L. Kjo Vendi afrikan mbulon 679,400 milje katrore dhe është vendi i katërt më i madh në Afrikë. Është gjithashtu një nga vendet më të mëdha në botë, afërsisht 253% e zonës së Teksasit.

Vendi më i vjetër që fillon me L

Liberia u bë një vend në 1847. Është më i vjetri vend që fillon me L. Ky vend shpalli pavarësinë nga Shoqëria Amerikane e Kolonizimit më 26 korrik 1847.

Vendi më i ri që fillon me L

Arritja e pavarësisë së plotë nga Bashkimi Sovjetik në 1991, Letonia është vendi më i ri që fillon me L. Ky vend, së bashku me dy vendet e tjera baltike, shpallën pavarësinë nga Bashkimi Sovjetik në vitin 1990.


Jacob Bernard është një entuziast i pasionuar i jetës së egër, eksplorues dhe shkrimtar me përvojë. Me një sfond në zoologji dhe një interes të madh për gjithçka që lidhet me mbretërinë e kafshëve, Jacob është përkushtuar për t'i sjellë mrekullitë e botës natyrore më pranë lexuesve të tij. I lindur dhe i rritur në një qytet të vogël të rrethuar nga peizazhe piktoreske, ai zhvilloi një magjepsje të hershme me krijesat e të gjitha formave dhe madhësive. Kurioziteti i pangopur i Jakobit e ka çuar atë në ekspedita të shumta në qoshet e largëta të globit, duke kërkuar specie të rralla dhe të pakaps...