Zbuloni të gjitha 10 kafshët në Encanto

Jacob Bernard
Krokodili bën një gabim fillestar dhe kërcen… 2 peshkaqenë të mëdhenj të bardhë që peshojnë si… Shikoni një Badger të mjaltit që shpëton nga tufa… Luani përpiqet t’i zërë pritë një foshnjeje Zebra Por… Shikoni këtë Gorilla Buff Landon një Epik… 'Rruga e Gjarprit' mbyllet me mijëra…

Filmi Encanto përfshin shumë kafshë vendase kolumbiane me kuptime simbolike që ndihmojnë në kapjen e tipareve unike të personalitetit të secilit personazh. Së bashku me këto kafshë vendase, ka edhe disa krijesa thjesht simbolike dhe madje mitologjike që ndihmojnë gjithashtu në tregimin. Prania e këtyre kafshëve i shtohet historisë duke ndihmuar në bashkimin e motiveve të filmit dhe duke lidhur momente specifike përmes pranisë së një kafshe. Sot, le të zbulojmë dhjetë kafshët që u shfaqën në këtë film magjik të Disney-t!

1. Gomari ( Equus asinus )

Gomari ka një histori të gjerë në Kolumbi, ku është vendosur Encanto . Këto kafshë janë përdorur për të lundruar dhe transportuar ngarkesa të rënda në të gjithë terrenin e thyer dhe malor të vendit. Gomarët kanë një mane të drejtë dhe një bisht si lopë me qime të gjata vetëm në majë. Ata kanë veshë të mëdhenj që ngjiten lart mbi kokën e tyre. Gomarët janë më të vegjël dhe më të ngadaltë se kuajt, por janë në gjendje të mbajnë ngarkesa më të rënda. Ata janë barngrënës dhe kryesisht hanë barëra, barëra të këqija dhe perime.

Gomarët shfaqen në Encanto gjatë këngës së Luizës "Surface Pressure". Ata janëfamëkeq për aftësinë e tyre për të mbajtur ngarkesa të rënda. Po kështu, gomarët në film simbolizojnë presionin e vazhdueshëm që i është bërë Luizës nga familja e saj. Edhe pse ajo mund të mbajë ngarkesën, ajo ndjen sikur po fillon të thyhet nën presionin e bërë mbi të.

2. Minjtë ( Rattus rattus )

Minjtë e çatisë lulëzojnë pothuajse në mbarë botën, veçanërisht në rajonet tropikale. Këta minj zakonisht kanë lesh kafe të errët me bisht të gjatë, të hollë dhe pa qime. Minjtë janë të gjithëngrënës dhe shumë të adaptueshëm, kështu që ata hanë çdo gjë që është në dispozicion. Ushqimi i tyre i zgjedhur përbëhet nga fruta, fara, arra, madje edhe insekte të vogla si buburrecat. Ata kanë një orar krepuskular, që do të thotë se janë aktivë gjatë agimit dhe muzgut çdo ditë. Për shkak të përshtatshmërisë së minjve të çatisë, ata mund të lulëzojnë në mjediset urbane duke gjetur strehim në ndërtesa, papafingo, kanalizime dhe struktura të tjera artificiale. Ata janë shpesh dëmtues urban sepse gjejnë rrugën e tyre në ndërtesa dhe shtëpi dhe i bëjnë foletë e tyre atje.

Minjtë shihen në Encanto që rrethon Bruno, xhaxhain e mënjanuar. Minjtë simbolizohen si fat i keq, të pabesueshëm dhe të frikshëm. Ndërsa Bruno keqkuptohet nga familja e tij, minjtë përfaqësojnë atë që të tjerët mendojnë për të.

3. Capybara ( Hydrochoerus hydrochaeris )

Capybara është brejtësi më i madh në botë. Ky brejtës gjysmë ujor lulëzon në habitatet tropikale në të gjithë Amerikën e Jugut dhe në zonatë Amerikës Qendrore. Capybara ka lesh të shkurtër kafe të kuqërremtë mbi trupin e saj si fuçi dhe këmbët me rrjetë, duke e lejuar atë të notojë lehtësisht nëpër ujë. Dieta e tij përbëhet kryesisht nga barishte, fruta, perime, bimë ujore, si dhe peshq të vegjël. Si rezultat, capybara zë një vend të rëndësishëm në ekosistemin e saj ligatinor tropikal. Ato ndihmojnë për të kontrolluar rritjen e barërave dhe barërave të këqija në ligatinat dhe mbajnë ujin të pastër duke konsumuar shumë lloje algash dhe bimësh ujore. Capybara është pre e disa kafshëve, duke përfshirë jaguarët, kaimanët, shqiponjat dhe anakondat. Kërcënimi i tyre kryesor, megjithatë, janë njerëzit, pasi gjuhen për mishin dhe fshehjen e tyre.

Kapibara shihet në Encanto kur Antonio i vogël merr dhuratën e tij, e cila i lejon të kuptojë kafshët . Së bashku me një paradë të kafshëve të tjera, kapibara mbush dhomën e tij gjatë festimeve.

4. Tapir ( Tapirus terrestris )

Tapirët janë gjitarë barngrënës që përdorin feçkën e tyre të lëvizshme për të ngrënë gjethe, fruta, barishte dhe bimë ujore. Ata janë një specie e rrezikuar, pasi popullsia e tapirit është zvogëluar me kalimin e viteve për shkak të gjuetisë së paligjshme për mishin dhe lëkurën e tyre dhe shkatërrimin e habitatit.

Sfera e tyre gjeografike përfshin pjesën më të madhe të Amerikës së Jugut në habitatet e pyllëzuara dhe të savanës. Ato gjenden shpesh pranë ujit të lumit Amazon. Tapirët janë notarë të shkëlqyer, që lëvizin me shpejtësiuji. Ata mbulohen nën ujë kur po ikin nga grabitqarët. Ata gjithashtu mund të lëvizin shpejt në terrene të thyer në tokë. Grabitqarët e tyre përfshijnë krokodilët, jaguarët, pumat, si dhe anakondat. Ata kanë një formë të rrumbullakët, si derri, me një trung të shkurtër si hundë. Ata kanë veshë të rrumbullakët që janë të errët me buzë të bardha. Tapirët mund të peshojnë deri në 550 paund. Kafka e tyre ka një formë të dallueshme, me një kreshtë sagittal të ngushtë dhe pak të prirur dhe i mungon septumi i hundës. Ata zakonisht jetojnë për një periudhë prej 25 deri në 30 vjet.

Në filmin Encanto , një tapir rrethon Antonion e vogël kur ai merr dhuratën e tij që e lejon të flasë me kafshët dhe të kuptojë.

5. Coatimundis ( Nasua nausea )

Coati me bisht unazor është një anëtar i familjes Procyonidae , familja e rakunëve. Ato janë të përhapura në të gjithë rajonet tropikale dhe subtropikale të Amerikës së Jugut. Habitati i tyre varion nga pyjet fushore deri në lartësitë e larta në vargmalin e maleve të Andeve. Coatis janë ditore, që do të thotë se janë zgjuar dhe aktivë kryesisht gjatë ditës dhe flenë natën. Femrat bashkohen me rreth 15 deri në 30 të tjerë, ndërsa palltot meshkuj janë të vetmuar.

Përpara se të njiheshin shumë informacione për coats, femrat dhe meshkujt mendohej se ishin specie të ndryshme për shkak të zakoneve të tyre të sjelljes. Këto krijesa janë gjithëngrënëse, hanë fruta, kafshë të vogla, vezë zogjsh dhe jovertebrorë të vegjël. Ata kanë njëfeçkë e vogël që e përdorin për t'u vërdallë në kërkim të gjahut si dhe grejpfrut nga tenda sipër tyre. Coatis janë alpinistë pemësh. Ata ngjiten për t'i shpëtuar grabitqarëve dhe për të fjetur. Grabitqarët e tyre kryesorë të Amerikës së Jugut janë dhelprat, jaguarët dhe jaguarundët.

Coatimundis është një nga kafshët e shumta që shfaqen rreth Antonios së vogël kur ai fiton aftësitë e tij magjike.

6 . Toucan ( Ramphastos toco )

Toucans janë një specie zogjsh neotropike me një varg vendas nga Meksika Jugore deri në Argjentinë Veriore. Shumica e specieve toucan jetojnë në tropikët e ultësirës, ​​por ekziston një specie malore e tukanit që arrin në zonat e buta në lartësitë më të larta të Andeve. Toukanët preferojnë habitatet e pyllëzuara dhe shmangin zonat e hapura. Ata janë zogj shumë socialë dhe udhëtojnë në grupe deri në 20 individë.

Tukanët janë të famshëm për faturat e tyre të mëdha shumëngjyrëshe. Ata i përdorin këto fatura për të luftuar për konkurrencën e çiftëzimit midis meshkujve dhe për të arritur artikuj ushqimorë që janë pothuajse të paarritshëm ose në zgavrat e pemëve. Toucans janë kryesisht frutangrënës, që do të thotë se ata kryesisht hanë fruta, por ata do të konsumojnë insekte të vogla dhe hardhuca në mënyrë oportune. Ata kanë qenë gjithashtu të njohur për pushtimin e foleve më të vogla të shpendëve, duke marrë vezët e tyre dhe madje edhe të vegjlit e tyre.

Tukani i quajtur Pico është një personazh i vogël në filmin Encanto . Pico bëhet mik me Antonion pasi ai merr dhuratën e tij magjike për të qenë në gjendjepër të folur me kafshët. Kështu, Pico u bë shoqëruesi i parë i kafshës së Antonios pasi mori dhuratën e tij. Pico është përgjegjës për të ftuar pjesën tjetër të jetës së egër për të takuar Antonion në festën e dhuratave. Toucan simbolizon ndarjen e mençurisë dhe shoqërimin, gjë që lidhet me Antonion sepse, megjithëse është një fëmijë i vogël, ai ndihmon për të bashkuar familjen duke besuar te Mirabel dhe duke e shtyrë atë të besojë në veten e saj.

7 . Kolibrat ( Archilochus sp .)

Kolibrat janë zogj të vegjël me karame të gjata e të ngushta që i përdorin për të nxjerrë nektarin nga lulet. Ata janë nektaringrënës, që do të thotë se dieta e tyre përbëhet kryesisht nga nektar. Kolibrat kanë krahë të vegjël e të fuqishëm që lëvizin me shpejtësi të madhe duke i dhënë shkathtësi në fluturimin e tyre. Ata janë në gjendje të rrinë pezull gjatë fluturimit, si dhe të fluturojnë mbrapa dhe me kokë poshtë.

Disa lloje të kolibrave jetojnë në pyjet tropikale dhe në Andet e Amerikës së Jugut. Të 340 llojet e kolibrave janë të kufizuar në shtrirjen e tyre në kontinentin amerikan.

Fluturimi i kolibrit kërkon aq shumë energji saqë ata vazhdimisht kanë nevojë për ushqim për t'i ushqyer. Modelet e migrimit të kolibrave ndjekin prodhimin e luleve. Së bashku me nektarin, ata gjithashtu do të ushqehen në mënyrë oportune me insekte të vogla, veçanërisht gjatë sezonit të tyre të shumimit dhe folezimit. Kolibrat janë pre e zogjve më të mëdhenj, si dhe nga gjitarët e vegjël, zvarranikët dhe insektet e mëdha. Humbja e habitatit ngashpyllëzimi dhe urbanizimi është gjithashtu një kërcënim i madh për disa lloje kolibri.

Kolibri shihen në filmin Encanto si pjesë e paradës së kafshëve që bashkohet me festimin e Antonios së vogël duke pritur dhurata e tij magjike.

8. Jaguar ( Panthera onca )

Jaguarët kanë një varg vendas nga Shtetet e Bashkuara jugperëndimore përmes Amerikës Qendrore dhe deri në Argjentinë Veriore. Habitati i tyre i preferuar është klima tropikale dhe subtropikale. Ata lulëzojnë në ligatinat pasi janë notarë të shkëlqyer. Ato në Amerikën e Jugut priren të jenë më të mëdha se ato në Amerikën Qendrore ose Veriore. Jaguarët janë specia më e madhe e maces në Amerikë dhe e treta më e madhe në botë.

Ngjyrosja e tyre mund të variojë nga leshi i verdhë dhe me njolla deri në gëzofin plotësisht të zi. Preja e tyre përfshin javelina, kapibara dhe gjitarë të tjerë të përmasave mesatare. Ata përdorin një metodë specifike dhe të pazakontë për të vrarë gjahun e tyre që përfshin një pickim të fortë përmes kafkës, duke i dhënë një goditje fatale trurit. Humbja dhe fragmentimi i habitatit janë kërcënimet kryesore për jaguarët. Ata aktualisht renditen si "gati të kërcënuara" nga Lista e Kuqe e IUCN.

Pasi Antonio i vogël merr aftësinë e tij magjike për të folur dhe kuptuar kafshët, jaguar është një nga kafshët e shumta që vjen për t'u bashkuar me festimet. Xhaguari bëhet mik me Antonion dhe madje e mbart atë në film.

9.Cerberus

E vetmja krijesë mitologjike e përdorur në film është Cerberus, qeni me tre koka. Në mitologjinë greke, Cerberus është rojtari i nëntokës për Hadesin (zotin e botës së krimit). Heroi grek Herkuli luftoi me Cerberin dhe e luftoi atë për t'u nënshtruar.

Në Encanto, Luisa shihet duke luftuar me Cerberin kur këndon këngën e saj "Surface Pressure". Kjo skenë është një referencë për Herkulin, pasi ajo po krahason veten dhe detyrat me të cilat përballet me ato të Herkulit. Shumë presion i bëhet Luizës nga familja e saj, dhe ajo vë në dyshim nëse Herkuli është ndjerë ndonjëherë ashtu siç ndihet, i mbytur nga presioni dhe duke dashur të dorëzohet.

10. Fluturat

Këto insekte të bukura janë pjesë e familjes Lepidoptera . Fluturat jetojnë në mbarë botën në habitate të tilla si pyje, livadhe dhe kopshte. Ata luajnë një rol jetik në pllenim dhe janë një pjesë thelbësore e shumë ekosistemeve. Cikli jetësor i një fluture, nga veza te vemja te krizali tek i rrituri, është një proces magjepsës dhe çdo fazë ka karakteristikat e veta unike.

Fluturat përfaqësojnë një familje të bashkuar në Encanto . Në film ata janë të lidhur me Mirabelën duke u paraqitur në veshjen e saj. Ato simbolizojnë rinovimin dhe metamorfozën në të cilën Mirabel udhëheq Abuelën e saj dhe pjesën tjetër të familjes së saj gjatë gjithë filmit. Qiriu mrekulli që bekoi me magji familjen Madrigal dhe shtëpinë e tyregjithashtu ka një flutur të gdhendur në anën e saj. Fluturat janë gjithashtu një pikë qendrore e skenës ku Abuelo Pedro sakrifikon jetën e tij. Në këtë skenë kryesore, luan kënga "Dos Oruguitas", që do të thotë "Dy vemjet". Në fund të këngës shndërrohen në mariposa (flutura). Fluturat e verdha që vërshojnë rreth Abuelës dhe Mirabelit kur përqafohen simbolizojnë dashurinë, shpresën dhe paqen për familjen.

Numri Kafshë në Encanto
1 Gomari
2 Miu
3 Capybara
4 Tapir
5 Coatimandis
6 Toucan
7 Kolibri
8 Jaguar
9 Cerberus
10 Flutur

Jacob Bernard është një entuziast i pasionuar i jetës së egër, eksplorues dhe shkrimtar me përvojë. Me një sfond në zoologji dhe një interes të madh për gjithçka që lidhet me mbretërinë e kafshëve, Jacob është përkushtuar për t'i sjellë mrekullitë e botës natyrore më pranë lexuesve të tij. I lindur dhe i rritur në një qytet të vogël të rrethuar nga peizazhe piktoreske, ai zhvilloi një magjepsje të hershme me krijesat e të gjitha formave dhe madhësive. Kurioziteti i pangopur i Jakobit e ka çuar atë në ekspedita të shumta në qoshet e largëta të globit, duke kërkuar specie të rralla dhe të pakaps...